Skip to main content

donderdag 9 januari-2014
In 1992 liet Freddie Heerlijk-Helder (rip) eens een kaart van Europa in elkaar hangen, die van Europa een legpuzzel maakte, waarin elk etnisch kutcluppie zijn eigen staatje kreeg. In zijn visie op de EU waren grote staten uit den boze. Die waren te bazig. Leuk, maar waar eindig je? Een zelfstandig Catalonië of Vlaanderen is misschien nog net haalbaar. Baskenland is al een stuk moeilijker en voor het gebied tussen het Lauwersmeer en Stavoren lijkt de zaak voorgoed uit het zicht.
Heel wat leefbaarder lijkt Freddie's doctrine in het Midden-Oosten. In Irak, Syrië en Pakistan wordt er momenteel hard gewerkt aan de realisering van een stel kleinere staatjes. Maar in Libië lijken ze verder te zijn. Een deel van het zootje ongeregeld dat met steun van de NATO bij Khadaffi het mes erin zette eist de erkenning van een aparte staat in het oosten met Benghazi als hoofdstad. Kost een paar centen om zoiets moois op te bouwen, maar de opstandige rausdausers beschikken over oliebronnen en -installaties en hebben inmiddels dan ook een eigen winkel opengegooid. Nou de klanten nog. Die aarzelen nog, want de jongens in Tripoli hebben gedreigd elke klant die zijn karretje in Benghazi volgooit op bommen en granaten te trakteren. Te land, ter zee en in de lucht.
De bedrijfsbeveiliging van de nieuwe winkel heeft al geroepen, dat een dergelijke actie direct op repercussies kan rekenen, maar je zal als klant naar buiten komen met je karretje olie en in een schiettent terecht komen. Zit je niet op te wachten. Dus eerst maar een pilsie. Wachten tot het stil wordt.

  • Datum: .

donderdag 20 maart-2014
Ligt er een olietanker voor de Cypriotische kust. De Morning Glory. Krijgen ze zondagavond ineens bezoek van Amerikaanse handhavers. Navy Seals. Die nemen de schuit onder hun hoede en laten het terugvaren naar waar ie vandaan kwam. Nou ja, niet helemaal. De Morning Glory had olie gebunkerd in de haven van Es Sider in Cyrenaica. Een olierijke streek in het oostelijk deel van Libië waar “rebellen” een onafhankelijke staat hebben uitgeroepen. Maar het schip werd opgebracht naar Tripoli en daar zit de officiële regering. Die had voor het schip de haven van Es Sider verliet al gedreigd met rigoureuze maatregelen. Bleken loze kreten. Tot de USSA in haar rol van grote globesmurf ingreep. Blijkbaar staat de junta in Washington min of meer noodgedwongen nog achter die van Tripoli. Maar hoe lang nog? Want elke bevolkingsgroep die zich waar ook ter wereld onderdrukt voelt heeft recht op zelfbeschikking. En als diezelfde bevolkingsgroep de beschikking heeft over een paar litertjes olie in de grond kan ze vroeg of laat rekenen op de warme interesse en (militaire) steun van de USSA en haar vazallen. Ook al zou dat betekenen dat het betrokken land in stukjes moet worden opgedeeld. Oftewel, de Heineken-doctrine in al zijn heerlijke helderheid (1). Proost! Stay tuned.

(1) Zie “Fluitje” dd. 24 juli 2012

  • Datum: .

vrijdag 21 maart-2014
Was het nou legaal? Of traden die Navy Seals in de voetsporen van Peer de Schuymer toen ze de Morning Glory overnamen voor de kust van Cyprus (1)? Je zou bijna kiezen voor het laatste, gezien de reactie in Bankie's babbelbox. Daar heeft de Veiligheidsraad gisteren namelijk als een gaslek een resolutie goedgekeurd waarin de VN-leden werden opgeroepen om “foute” olietankers te enteren en naar Tripoli te dirigeren. Naar het goeie voorbeeld van de Seals. De opstandige luitjes in het oosten van Libië werd tegelijkertijd te verstaan te geven, dat ze binnen 14 dagen de oliehavens dienen te ontruimen. Zo niet, dan volgen gepaste maatregelen. Er is inmiddels al een leuk bosje Amerikaanse militaire “instructeurs” in Tripoli aangekomen, dus mogen we aannemen, dat gepast iets met geweld te maken heeft. Ergo: de indertijd zo adequaat beschermde burgers kunnen zich opnieuw opmaken voor een stoot hommeles. En dat in een land waar een paar jaar terug de lente uitbrak. Zeiden de bevrijders. Maar het enige dat in Tripoli en omstreken dik in de knop staat is het shariaboompje. En de democratiestruikjes? Die staan er voor lul bij. Nee, het duurt nog even voor daar een fat lady de ruimte krijgt om de blues te zingen en Freddie's doctrine gestalte krijgt. Qui bono? Wat dacht u? Stay tuned.

(1) Zie aflevering 2 dd. 20 maart 2014

  • Datum: .

maandag 19 mei-2014
Hadden we Freddie nog maar. Die verdeelde de globe tenminste op een realistische manier. Niks geen Vierde Rijk. Ieder volkje zijn eigen territorium. Catalanen, Basken, Oost-oekrainers, Volendammers, you name it. Nou is het rare, dat dit soort gedachtengoed meer leeft aan de rechterzijde van het polletieke spectrum dan aan de linkerzijde. Neem bijvoorbeeld de Hongaarse premier Viktor Orban. Geen popie jongen achter de balletjes van Manneke Pis. Een nationalist pur sang, die een paar dagen geleden opnieuw een opportunistisch produkt uit zijn eileider liet vallen dat naar alle waarschijnlijkheid nooit het bord van Reichsführer Hermann von Rompuy zal halen. Viktor wil namelijk een eigen stukje land voor de in het noordwesten van Oekraine wonende Hongaren. Naar alle waarschijnlijkheid bedoeld als een soort tweetrapsraket om het betrokken gebied Heim te brengen in het Hongaarse Reich. Nou zal die raket ergens onderweg wel van zijn koers afraken en ergens reddeloos neerploffen in de poesta's, maar het is wel een teken dat het bij elkaar klussen van het Vierde Rijk geen gereden koers is. En dat de muur van Geraardsbergen en dat dingetje bij Hoei nog zeker twintig keer achtermekaar genomen moeten worden. Op één dag.
Dat wordt dus niks. Of zijn we nu ufologen? Moeders, tap nog eens een schuimkraagje van 2 vingers in. Freddie, daar ga je jongen. Stay tuned.

  • Datum: .

woensdag 21 mei-2014
Voorzichtig zeiken. Dat is het Brusselse devies als het om kritiek op de Hongaarse premier Viktor Orban gaat. Zoals wij maandag al op uw bord kwakten eist Viktor een stukje Oekraiense grond op voor de daar gevestigde Hongaren. In wezen wat Poetin wil voor de Russisch sprekende minderheid in Kolomoiskyland. Erger nog, Viktor wil de Hongaarse minderheid van Hongaarse paspoorten voorzien, die ze niet alleen mogen gebruiken voor reisjes over de grens maar die ze ook het recht geeft om mee te stemmen bij Hongaarse verkiezingen. Heeft Kiew weliswaar ernstige bezwaren tegen, maar in wezen doet Viktor niks anders dan Berlijn. Dat reikt al jaren Duitse paspoorten uit aan Polen die kunnen aantonen dat zij genetische Duitsers zijn. Daarvoor mogen ze zelfs zogenaamde Volkslistenausweise in de strijd gooien, die indertijd in roulatie werden gebracht door Adolf's ambtenarij. En ook deze Duitse Polen hebben daarmee stemrecht in hun Heimat. Nog heel even en ook de Sudeten-duitsers kloppen bij Angela aan de deur voor een paspoort en later misschien een gezellige Anschluss. Btw: kunnen we de Vlamingen niet van een Nederlands paspoort voorzien? En vervolgens Ronald Platwurm de boel laten herindelen? Jezus, wat een grossartige klotenzooi. Stay tuned.

  • Datum: .