Het is weer eens zo ver. In 2012 werd in Saudi-Arabië een 17-jarige student gearresteerd. Hij zou hebben meegedaan aan protestdemonstraties tegen het bewind van de Saudische koninklijke jurken. En dat mag niet. Hij onderging een flink potje martelingen en zette uiteindelijk een krabbel onder een bekentenis. Zou je het zelf wezen. Zijn zaak kwam voor de kadi en die besloot dat de student recht had op eenzelfde behandeling als de Bijbelse voorganger van Youri van Gelder. Kan je natuurlijk de voorstelling afwachten en dan uitbarsten in “Always look at the bright side of life”, maar de ouders dachten daar anders over. Zij besloten een beroep te doen op de moraalridders van onze tijd: de Amerikaanse en Britse regering. Konden zij geen diplomatieke druk uitoefenen op die grappenmakers in Ryadh om een kruis door de voorstelling te halen? Desnoods stille diplomatieke druk zoals dat zo mooi heet. En wat denk je? Juist. Geen kik uit Washington en wat vage fish zonder chips uit Londen. Wel grote smoelen hebben over het mensenrechtenbeleid van Assad en in het recente verleden Saddam en Muammar, maar als het om die feodale kliek uit de zandbak gaat zijn ze bereid hun kop onder die koninklijke jurken te steken voor een nummertje cocksucken. Inclusief doorslikken. Of die Saudische koning en zijn hele graaiende teringfamilie ooit in Scheveningen terechtkomen? Wilt u het serieus houden? 
Nu we toch in Scheveningen zijn beland nog iets moois. Vandeweek hebben de Colombiaanse regering en de club van Tanja een tussenakkoord voor een vredig voortbestaan bereikt. Er is ondermeer overeengekomen dat FARC-leden die geen oorlogsmisdaden hebben begaan amnestie krijgen. Fijn. Maar wat doen we met de clubleden die wel over de schreef zijn gegaan? Die worden berecht door een nog op te richten tribunaal. Wat die vooringenomen kloothommels in het Vredespaleis daarmee te maken hebben mag Youri weten, maar maandag komt de Colombiaanse minister van Buza Maria Angela Hulgain even bij ze langs om tekst en uitleg te geven. Ja? En? Nou, als we het wel hebben staat er nergens wat er gaat gebeuren met de keurslagers van de Colombiaanse regering. Want ook in dat gilde lopen heren rond die met de Poplarollen uit Genève dagelijks hun reet afveegden. En als ze daar om de een of andere reden niet meer toe in staat waren kwam er 'sochtends en 'savonds even een mantelzorgster uit Washington aanwippen. Op de fiets. Maar daar heeft Maria Angela natuurlijk geen boodschap aan. Laat staan die kontenlikkers in het Vredespaleis. Kwaad? Wij? Ja. Is ons handelsmerk.

  • Datum: .

Nog gekker. Gisteren hadden we het over de ophanden zijnde kruisiging van een student in Saudi-Arabië. Zelfs van onze van mensenrechten zo bezwangerde minister van Buitenlandse Zaken hebben we niks vernomen over dit barbaarse evenement. Op zich al vreemd, maar ook bij een andere godgeklaagde gebeurtenis uit het zeer recente verleden hield Bilderbertje zijn wafel. Want zo mag je de benoeming van Saudi-Arabische hotemetoot tot hoofd van het Human Rights Council van de Verenigde Naties (UNHCR) toch wel noemen. Een gotspe uit de Eredivisie. Die Council moet namelijk de naleving van de verdragen voor de mensenrechten in de kieren houden. Nou kennen wij de inhoud van al die verdragen niet, maar het lijkt het ons stug dat kruisiging tot de tolerabele straffen wordt gerekend. Het zal ons benieuwen of Bert Flapdrol iets ferms over deze materie gaat boeren. Of dat ie zich liever beperkt tot de doodstille diplomatie. We gokken op het laatste. Stay tuned. 

  • Datum: .

Krankjorum. Vandeweek hebben meer dan 80 mensenrechtenorganisaties de lidstaten van de VN gevraagd om morgen de herverkiezing van Rusland bij de UNHCR te blokkeren. Vanwege oorlogsmisdaden in Aleppo. We nemen u even mee terug naar aflevering 2 van deze serie dd. 28 september 2015. Ging over het Saudische voorzitterschap van die humane organisatie. Als bewijs van waardering voor het buitengewoon humanistisch geselen, stenigen, ophangen, onthoofden en kruisigen van dwarsliggers. Om nog maar te zwijgen over het humanistisch platbombarderen van huwelijksfeestelijkheden, optrekjes van grenzeloze dokters, schooltjes, markten en andere verderfelijke plekken in Jemen. U vandeweek nog iets gehoord daarover van die 80plus vloot vol barmhartig gesubsidieerde kruisvaarders en wollen sokken? Een luide roep om de Saudische herverkiezing te blokkeren? Knort een varken als ie wakker is? Stay tuned.

  • Datum: .

Weet u het nog? In september 2015 werd het feodale Saudi Arabië benoemd tot opperhoofd van de Human Rights Council van de VN. En als je stenigen, kruisigen en andere gezelschapsspelletjes uit die categorie ook tot de mensenrechten rekent is daar niet veel tegen in te brengen (1). Maar vandeweek scoorden de olieboeren uit de zandbak opnieuw in die sector. Ze traden toe tot de commissie voor vrouwenrechten van de VN. Met steun van minimaal vijf Europese landen. Op verzoek van de USSA zou de stemming geheim zijn gehouden en moest die ineens binnen een paar uur plaatsvinden. Daardoor zouden de bewuste diplomaten verrekte weinig tijd hebben gehad om ruggespraak te houden met hun thuisbasis en toen maar voor hebben gestemd. Alsof die diplomaten niet wisten hoe de Saudische heren omgaan met hun dames. Allemaal geouwehoer natuurlijk. Het gaat uiteraard om het zoveelste staaltje geopolitiek. Niks anders. En heeft u al iets gehoord daarna van Jan Kloot uit Brussel of dichterbij huis: van die bijdehand van Koenders aka Flapdrol? Btw, een van die Europese landen was België. Premier Reynders heeft inmiddels lammig zijn excuses aangeboden. Hoe staat het Klaver? Heb je tussen de bedrijven even tijd om aan de Damesfiets te vragen of wij soms ook voor gestemd hebben? Zo ja, dan kan die blootloper ergens in de komende dagen het voorbeeld van collega Reynders volgen. En daarna vrolijk verder gaan met alles weg te lachen. Stay tuned.

(1) Zie aflevering 2 dd. 28 september 2015.

  • Datum: .

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch