Corvid-19 (001)

Om ons heen zien we de onrust toenemen over het virus. In Nederland is het eerste geval vastgesteld. We doen ook mee. De beurzen zakken wereldwijd en dat is altijd goed 'temperatuur meten'. Als de beurs crasht in Azië en het is hier spekkopen, is er nixo aan de hando. Maar als de neergang van hier tot Tokio betreft, is er reden tot ongerustheid.
Het duurt minimaal een jaar voor een serum zal zijn ontwikkeld. Tot die tijd wordt van middelen tegen HIV, malaria en Sars geprobeerd of ze werken als je de aandoening eenmaal hebt.
Gevaarlijk is dat je het virus kunt meedragen en verspreiden zonder de kenmerken (koorts, hoesten, zweten) te vertonen. Net als geslachtsziekten zo bedacht ik me.
Mondkapjes helpen niet, maar het idee levert de producenten een fortuin op. Net als de griepvaccins van vorig jaar waarmee volksstammen zich jaarlijks laten inspuiten. Ook de huisartsen doen er superzaken mee. 'Resultaten uit het verleden (het virus van vorig jaar) bieden geen garantie voor de toekomst', maar de werking van placebo's is gelukkig bewezen.
Om je effectief te beschermen is een gasmasker, beschermende kleding en permanent handschoenen dragen noodzakelijk.
'Het mot ergere wil't betere', was het devies van de opoe van m'n vader.
Het virus zou in het voorjaar, met het stijgen der temperaturen, vanzelf doodbloeden, zo wordt gezegd, net als griepvirussen.
Maar waarom verspreidt het zich dan toch in warme streken?
De reacties van Oekraïners op de in quarantaine stelling van landgenoten in hun leefomgeving geeft een indicatie van wat ons te wachten staat als de pleures ècht uitbreekt.
Het doet denken aan de tijden van de pest. De Spaanse Griep een eeuw geleden (die helemaal niet uit Spanje kwam) kostte tussen de 50 en 100 miljoen levens. De wereldbevolking werd gedecimeerd.
Hamsteren en binnen blijven?
Bemoedigend is dat kinderen gespaard lijken te blijven. (WK)

lachen

  • Datum: .

Corvid-19 (002)

'De knoflook uit China is bijna op', meldt de groothandel. Nu is de Franse veel beter, maar penicilline, paracetamol en wat niet allemaal aan geneesmiddelen komen uit China en raken op. Globalisme, wat u zegt, maar dat is in geval van een pandemie als corvid 19 dus een probleem dat 'de markt' niet corrigeert. Er zullen tekorten aan van alles ontstaan.
Onder de aangestokenen door het virus in Europa zijn opvallend veel werknemers van ziekenhuizen. Dat klinkt logisch: iemand met klachten meldt zich bij een ziekenhuis en voor hij wat hij mankeert heeft kunnen vertellen is al iemand van de staf geïnfecteerd.
Hetzelfde geldt voor wachtkamers van huisartsen. De adviezen van Den Haag zijn ambigue, onduidelijk en dus gevaarlijk.
In de supermarkt hoorde ik twee vakkenvullers het over 'corona' hebben. De jongen snelde weg. 'Heeft hij het?', informeerde ik bij het meisje dat achterbleef. Ze moest lachen. 'Nee, hij gaat plastic handschoenen halen'.
Is dát het vooruitzicht: mondkapjes, plastic handschoenen en wellicht beschermende kleding in de openbare ruimte? Dat hamsteren losbreekt, net als de 'preppers' die voort zullen leven op koekjes die 35 jaar goed blijven? Ik ga dan liever gewoon dood. Of in de natuur leven. Van 'al dat groeit en bloeit'.
Het is opvallend hoe het wereldbeeld kantelt: eind vorig jaar stond u nog in de rij voor 'de jaarlijkse griepprik'. Nu dreigt die rij een gezondheidsrisico te worden en is die prik lachwekkend. 'Het kan verkeren', waarschuwde ik al eerder. Een geruststelling is dat kinderen weinig gevaar en dat rokers een verhoogd risico lopen. Dat lopen ze al voor alles en gelukkig dus ook hiervoor. Stel je voor dat teer en nicotine juist bescherming zouden bieden en er een run op tabaksproducten zou uitbreken.
Zijn er al minder mensen op straat, zoals in Wuhan? Chinese en Italiaanse restaurants worden gemeden. Toch ga ik zo gewoon een pizza bereiden. Ze kunnen me wat.
Een van de alarmerendste aspecten van het virus vind ik dat je het nadat je van een eerdere besmetting genezen bent verklaard het opnieuw kunt oplopen. Dat het 'weinig verschilt van een gewoon griepje', waarmee medici ons gerust proberen te stellen is dus onwaar: tegen griep bouw je antistoffen op en tegen Corona dus niet.
Ik ben (om financiële redenen) al jaren zorgmijder en sta nogal sceptisch tegenover 'de verworvenheden van de medische wetenschap' en de farmaceutische industrie waarop ze drijft. Ik zocht het de laatste 10 jaar voornamelijk zelf uit. Wat medici vertellen, in de media en in persoonlijk onderhoud, is niet consistent. In overeenstemming met de overige 'wetenschap'. Ze weten vooral veel niet, maar proberen dat voor ons onnozelen te verhullen. 'Gaat u rustig slapen', zoals Colijn ons verzekerde aan de vooravond van WO2. Ik was altijd al wantrouwig over de mening van iemand die zijn 'botjes en beentjes' met goed gevolg heeft afgelegd en in tijden van crisis helemaal. U zou moeten weten wat medici in de loop der eeuwen allemaal aan onzin hebben uitgekraamd. Het zijn net politici.
Het spookbeeld is Oekraïne (zie hier), dat op meerdere terreinen een nachtmerrie is: fascistische bewapende horden, afgedreven van de moederschoot (de Sovjet-Unie) en vooral verarmd. Dat doet iets met mensen. 'De graanschuur van Europa', leerden we op school.
Volgens berichten in de media kunnen katten het virus krijgen; 'het nauwverwante Sars' ontwikkelde bij hen antistoffen. Viruspaus Osterhaus achtte overbrengen op mensen via katten 'oneindig klein'. Bent u gerustgesteld?
In de dagbladen verschijnen inmiddels richtlijnen voor besmettingsgevallen: geen sex en 'gooi uw afval in een aparte afvalzak in uw eigen kamer'.
Handen wassen met desinfterende zeep, naast 'niezen in je elleboog' hét gebod. Kassa voor de industrie. Ik wil wijzen op de desinfecterende werking van de Aloë Vera plant. Haal er een in huis zou ik zeggen. Mix met 2/3 alcohol 96% en u heeft uw desinfecterende gel. Maar alcohol is uitverkocht...

'Het aantal zakelijke reizen loopt behoorlijk af'. 'Vakantiegangers lijken in de wachtmodus te zitten'. Het lijkt me hét moment om op vakantie te gaan. Om bijvoorbeeld de Mona Lisa in het Louvre te bewonderen. Of Napels te zien en er te sterven. 'De corona-uitbraak raakt de auto-industrie hard'. Omdat veel onderdelen uit China komen. Niet komen. Uitstekend. Oude modelletjes eindeloos opknappen, net als op Cuba.
Sectoren van de economie staan onder druk. Supermarkten (tot men te bang wordt) doen superzaken. 'Koop aandelen mondkapjes en desinfecterende zeep'. Dat levert nu nóg meer op dan die in bommen en granaten.
Ira Helsloot, hoogleraar besturen van veiligheid aan de Radboud-universiteit beweert: 'Als de Chinezen nooit hadden ontdekt dat het hier ging om een nieuw virus, dan zou een soort van zware verkoudheid de wereld zijn overgetrokken, en was alle heissa ons bespaard gebleven'. Grappig op een moment dat de beurzen instorten. Om niets?
Helsloot deert niets wat hij niet weet, maar ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat andere wetenschappers in dat geval het virus hadden gedetecteerd. 'Hoogleraar Besturen van veiligheid'... Wat ze tegenwoordig al niet verzinnen om professor in te worden. Fijn dat we ze hebben 'nu de nood aan de man komt'.

Ik word op grond van de vorige aflevering van 'complottheorieën' beschuldigd. Ik schreef dat het Westen dacht haar voordeel te doen met een epidemie in China. Zoals Drs P's dodenrit. Is dat complotdenken? Zoenen is uit den boze, sex verboden. Als er een complot denkbaar is dat van het Vaticaan.

Voor het overige: 'laat de markt haar werk doen'. We hebben 'met z'n allen' besloten de zorg te privatiseren. Dat heeft louterend gewerkt. Dat regeringen en overheidsinstellingen nu toch het werk moeten doen met het virus, is een overgangsprobleem. We moeten nog wennen aan dat de markt en de farmaceutische industrie voor ons zorgen in plaats van de overheid.
Het vertrouwen dat hogere temperaturen korte metten zullen maken met het virus heeft, althans bij mij, door de berichten over onze overzeese gebiedsdelen een enstige deuk opgelopen. Het is daar dag en nacht 25 graden. Dan zou covid 19 toch uitdoven?
Grappig is ook de opwinding over Trump's sluiten van de grenzen voor vluchten uit de EU. Engeland is uitgesloten van de maatregel. Het sluiten van grenzen is natuurlijk tegen het zere been van Brussel. Maar Denemarken besluit zaken in dezelfde richting. Brussel is nergens in de viruscrisus. Nationale regeringen en overheidsinstellingen doen het werk. Slechte reclame voor de 'Europese gedachte'. Het hele raamwerk van commissie en parlement van Brussel bewijst zijn futiliteit. De Nexit-actie van Robert Jensen mag de lachers op zijn hand krijgen, het enthousiasme om alles aan Brussel over te laten zal onder de bevolking niet zijn vergroot door de behandeling van het virus. De vluchtelingen aan de grens van Griekenland met Turkije is nog lekker ver van ons bed; corvid 19 komt angstig dichtbij.
Evenmin is het reclame voor globalisme. Waar we ook 'maar aan moesten wennen'. Zonder er, net als Brussel, om te hebben gevraagd. 'Jullie hebben voor de partijen in Den Haag gestemd, dan krijg je dit'. (WK)

  • Datum: .

Corvid-19 (003)

'Blijf binnen'. De zon lokt en wat kan ik voor schade aanrichten buiten?
Ik wordt balorig van de verordeningen van het kabinet. Zin om de regels van Rutte met voeten te treden. Zo was ik mijn handen om het half uur en nies in mijn oksel. Niet in mijn elleboog, door Den Haag uitverkoren om mensen mee te begroeten. Dat is toch een krankzinnig advies? Deze combi van niesplek en vervanging voor handdruk?
In Italië nu hèt epicentrum van de pandemie weten ze inmiddels wat je hebt aan Brussel in deze tijden. NIETS.
Ursula von der Leyen zal hier nog even voordoen hoe handen wassen gaat. In onschuld.
Ik weet natuurlijk niet hoe het met u zit, maar ik heb sinds Rutte het verboden heeft zo onbedwingbaar de neiging om eens lekker... aan m'n gezicht te zitten.
Grapje. Een potje te biljarten met twee ballen en de korte keu bedoel ik. Maar alle café's-biljart zijn gesloten. En de zuiver biljartlokalen ook. Zelfs in de rosse buurt. Je kunt echt geen kant meer op als liefhebber. Terwijl ik normaal (bouwjaar 1951) die aandrang tot het spel toch weinig meer heb. Nu dus wel weer van de weeromstuit. Omdat het verboden is. Dát brengt deze 'Regering van Nationale eenheid' (de PvdA is immers geruisloos toegetreden tot de coalitie, n.b. met Van Rijn, een van de hoofdverantwoordelijken voor de afbraak van de zorg die ons nu opbreekt) onder Mark 'Colijn de Tweede' Rutte (Colijn de Eerste zou alleen poepen 'drukken' hebben genoemd) teweeg. Ze spelen, in navolging van Macron en Trump, een oorlog in vredestijd met ons na. Tijdens WO2 mocht je ook niet meer bandstoten van de nazi's. Met niet-ariers.
'Rassenschande' noemden ze dat.
Op de drukke markt wilde een vriendin van een vriendin me zoenen. Wat krijgen we nou? Kon haar nog net op tijd de door Den Haag voorgeschreven elleboogstoot toedienen. Waarin ik vervolgens per ongeluk in nieste. Ik heb in deze onzekere tijden geen zin in problemen met de autoriteiten. 400 euri boete. Kreeg vorige zomer nog 230 e boete voor een liedje spelen op het Julianaplein in politiestad Den Haag. 
Op de pont lachte een aantrekkelijke vrouw naar me. Ik merkte dat het bloed uit m'n hersens vertrok naar andere streken. Heb m'n bril maar afgezet om verdere verleiding te voorkomen. Voelde me net een kloosterling die niet in verzoeking wil worden gebracht.
Bij de kaasstal mislukte contact-pinnen via de kaart op het beeldschermpje leggen. 'Je moet hem erin steken', sprak de adembenemende paardenstaart achter de toonbank met schorre stem. Ik keek haar ontzet aan. 'Hoor eens, dat wordt helemáál afgeraden', hijgde ik gedecideerd en zocht mijn toevlucht in contant betalen.
Zal alles ooit weer zo normaal worden als het vroeger was? Ik betwijfel het. Het wordt morgen prachtig zonnig. Normaal speel ik dan bij de aanlegplaats van de pont aan de overkant een show van 2 uur met guitarillo, tamboerijn aan de voet en zang. Het publiek gooit vervolgens munten is de bedoeling. Metaal. Nu een gezondheidsrisico. Een bordje 'Alleen papiergeld'? Dat houdt ook virusdeeltjes vast, naar het schijnt. Heb er dit seizoen dus een hard hoofd in met cash. Misschien wordt het geld van hogerhand namelijk wel helemaal afgeschaft.
Ik word zo gedwongen een mobiele pinautomaat aan te schaffen. En me in een afgedankt 'beschermingspak' te hullen voor mijn en uw veiligheid.
Want de prijs van zo'n voor dit werk ideale Burka, mijn oorspronkelijke plan ter bescherming van de Volksgezondheid, zal de laatste weken wel de pan zijn uitgerezen. Als ze niet uitverkocht zijn. Want daar wil tegenwoordig iedereen in. (WK)

  • Datum: .

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch