Skip to main content

maandag 20 december-2010
Komt in 2009 een man bij een smurf. In Islamabad. Wil aangifte doen tegen ene Jonathan Banks. Volgens hem verantwoordelijk voor het neerlaten van een drone in zijn durp in Waziristan. Daarbij werden drie van zijn onschuldige familieleden gedwongen een koppie Nespresso te gaan drinken met een ongelovige op de ijle bovenverdieping. Nou het gekke: die meneer wist blijkbaar dat Jonathan stationschef van de CIA in Pakistan was. Althans, dat liet ie noteren in het ijverig neergerammelde proces-verbaal, dat vervolgens de justitiële molen inging en recentelijk opdook op het bureau van een kadi. En in een dagvod. Leverde een emmertje woede en frustratie op bij de directie van de Firma in Langley. Hoe kon een eenvoudige Pakistaanse boerenleut in mohammedsnaam weten dat Jonathan stationschef was? Dat moest ie hebben gehoord van een smurf van de ISI, de Pakistaanse geheimedienst. Resultaat van dit lek (nee, wist Wippie niks van) was wel dat Banks als een drone uit Islamabad werd teruggetrokken.
End of story, ware het niet dat we in ieder geval één conclusie mogen trekken: vriend Banks moet minimaal het nodige afweten van de explosieve gebeurtenissen in Mumbai op 26 november 2008. Waarvan de ISI de schuld kreeg. Maar waarvan we nu weten dat ze waren georganiseerd door ene David Headley, geboren Daood Sayed Gilani, wiens halfbroer ten tijde van de Bush-junta Pakistaans premier was. En we hebben het in deze kolommen al menigmaal geboerd, David was een CIA-smurf.
De ISI heeft inmiddels categorisch ontkend dat ze Banks vie een U-bocht in Waziristan voor de wolven zou hebben gegooid. Het bewijs ligt op het kerkhof, maar zeker is wel dat de snuffelclub genoeg redenen had om dit Amerikaanse karretje in de poep te rijden. Het wachten is op de volgende stationschef. En de volgende drones. Carry on.

  • Datum: .

dinsdag 27 mei-2014
Hadden we het gisteren nog over. Over die onverwachte trip van Barack O. naar Afbaardistan. De hele spierballenmeute werd rapido bij elkaar getrommeld op luchtmachtbasis Bagram. Om de prez aan te horen en toe te juichen. Tot die meute behoorden ook het diplomatieke volk en andere bewoners van de ambassade. Onder wie het opperhoofd van de CIA ter plekke. En wat gebeurt er? Zijn naam en functie komen op een officieel vodje terecht dat wordt verspreid onder de vertegenwoordigers van de mainstream. Meteen een gag-order en een nieuw vodje zonder de naam van de snorsmurf. Overigens zal het foutje toch gevolgen hebben voor de betrokken smurf. Hij zal ondertussen wel hophop zijn afgevoerd naar de boerderij in Langley. Voor de vorm, want we mogen niet aannemen dat de Talibanjers domme uienkruiers zijn. Die wisten allang wie hij was. Het is overigens geen uitzondering dat in de regio de identiteit van de chiefs of station wordt gelekt. In 2012 moest Greg Vogel als stationshoofd van Kabul al eens de vlag strijken toen zijn identiteit op straat kwam te liggen. En ook in buurland Pakistan gebeurt het nog al eens. Bijvoorbeeld in 2010 toen de naam van Jonathan Banks opdook in een proces-verbaal en een dagvod (1). Een ramp? Volgens Amerikaanse hotemetoten wel, maar wie zich nog herinnert hoe Valerie Plame bij de vulles werd gezet neemt al dit gelul voor een korreltje zeezout (2). Op naar het volgende foutje. Stay tuned.

(1) Zie aflevering 1 dd. 20 december 2010.
(2) Ga onze zoekmachine te lijf met de term Plame en u kunt uw hart ophalen.

  • Datum: .

zondag 8 juni-2014
Lang? Hoe bedoel je lang? In december 2009 vervoegde ene Kareem Khan zich bij een smurfenbureau in Noord-Waziristan om aangifte te doen (1). Bij een Amerikaanse drone-aanval was ie drie van spruitjes noch andijvie afwetende familieleden kwijtgeraakt en hij gaf de schuld aan Jonathan Banks. De toenmalige stationschef van de CIA in Pakistan. Volgens Kareem was er sprake van moord, samenspanning en oorlogshandelingen tegen een bevriende natie. De aangifte kwam in het publieke domein terecht en de Amerikanski's zagen zich genoodzaakt Banks terug te roepen naar zijn Heimat. Wat gebeurt hier in Nederland met een dergelijke gevoelige aangifte? Juist. Maar in Pakistan kunnen ze er ook wat van. Niettemin, een paar dagen geleden geschiedde toch een wonder. De zaak werd officieel aanhangig gemaakt. En nu zal het wel weer tot Imamjuttemis duren voor ie op de rol komt, maar de eerste stap is gezet. Banks moet voor de kadi. In absentia natuurlijk. Maar toch. En als ie veroordeeld wordt staat de deur open voor nog meer van dit soort exercities tegen slordig dronegebruik. Kan op termijn nog een heel gezellige boel worden. Stay tuned.

(1) Zie deel 1 dd. 20 december 2010

  • Datum: .