Skip to main content

dinsdag 15 maart-2005
Dat de verkiezingen in Suriname hun slagschaduwen vooruitwerpen bleek al uit het Amerikaanse stemadvies van een paar dagen geleden. Als de Surinamers verstandig waren verhieven ze Desi Bouterse niet tot president. Vanwege diens drugsveroordeling in Nederland (1).
Maar Bouta is altijd zijn handen met onschuldzeep blijven wassen. Nou kan je dat wel doen, maar je moet wel erg hard boenen als de hele club waar je dagelijks mee omgaat niet brandschoon is.
Neem bijvoorbeeld Desi

 • Datum: .

woensdag 16 maart-2005
Pappa Arni en zoonlief Mark Robles waren dus op zakelijk gebied gerelateerd aan Wilfried Carlos Tjon a Loi, over wie het Copa-rapport wel erg prozaïsch het volgende te berde brengt:

“Wilfried Carlos Tjon a Loi, geboren 02/04/1940.
Politiek invloedrijk man op Aruba, ex-regeringsadviseur en vriend van Randy Habibe.
Hij heeft Henk de Zeeuw als directeur van de Holland International Service AVV aangesteld.
Hij zit in of is in ieder geval geïnvolveerd in de volgende bedrijven:
Imtradex International NV Aruba;
Caribbean Supplies of Aruba;
Tracona Leisure Tours and Cruises NV Aruba;
Greenporch AVV Corporation Aruba (dit bedrijf zou hij samen runnen met Eric de Haas).
Glenn Joseph Tjon a Loi, broer, is directeur van Talgraphics te Paramaribo.
E. Tjon a Loi, broer, is directeur van Caribbean Supplies of Aruba.
Romeo Tjon a Loi, neef, werkt bij Bruynzeel in Suriname.
K.E. Tjon a Loi, broer, is directeur van het bedrijf Inply Forestry
“.

All in the family zullen we maar zeggen. Op het oog allemaal erg keurig. Maar onder het koraal huist menige zeeslang. Want niet alleen vader en zoon Robles werden door het Copa-team gelieerd met een flink lijntje bakmeel, maar ook Wilfried’s gabber Randy Habibe.

Daarover schreef coördinator Van Winsen allereerst het volgende over:

“Randolph Damianus (Randy) Habibe, geboren 15/09/1945.
Habibe is een goede vriend van Wilfried Tjon a Loi en eigenaar/directeur/medevennoot van de volgende bedrijven:
Zunoca Freezone Aruba NV;
Zunoca te Miami;
Zunoca Freezone Panam S.A.;
Euro-Motors BV te Aruba (samen met ene Schnog);
RDH Investments te Aruba;
Lelu S.A. te Panama;
Vermoedelijke eigenaar van Zuncca Steiner GMBH te Aruba
”.

Druk baasje, onze Randy. Niks mis mee, maar de Drugs Enforcement Administration (DEA) had zijn twijfels over de ware aard van Randy’s activiteiten en deed een onderzoekje. Meer daarover in aflevering 3. Stay snoringly tuned.

 

 • Datum: .

zondag 20 maart-2005
Even een intermezzo inlassen. Zoals wij in deel 1 al uit de vaatdoeken deden was Mark Robles in de beginjaren negentig ondermeer eigenaar van Trans Caribbean Airlines. Samen met zijn vader Arni.

Waarvoor deze vliegtuigmaatschappij in wezen diende moge blijken uit de vondst van 275 kilo witte snorkel in een toestel van TCA op het vliegveld van Brussel. Arni ging daarvoor even achter het gaas.

Een attente lezer maakte ons een paar dagen geleden erop attent dat de onderneming Trans Caribbean Airlines op 16 maart jl. van de Antilliaanse regering een economische vergunning heeft gekregen voor het uitvoeren van chartervluchten vanaf Curacao naar verschillende bestemmingen. Ook leven er plannen voor het onderhouden van een regelmatige verbinding tussen Curacao en Sint Maarten, de oost- en zuidkust van de VS, Canada, West-Europa en Rusland. Lekker ambitieus dus. Het wachten is alleen nog op een technische vergunning en de boel kan van start.

TCA is een onderdeel van de Mirage Groep en we vroegen ons af of deze TCA misschien identiek was aan die van Arni en Mark. We zonden de groep in arren moede dus maar een mailtje. Dat luidde alsvolgt:

“We perceived lately that your company Trans Caribbean Airways was granted an economic license from the government of the Dutch Antilles.

We hope that our curiosity won’t kill our cat when we ask you if this TCA has any ties with mr. Mark Robles, owner of an Trans Caribbean Airlines on the Burgemeester Stramanweg 102 in Amsterdam some 15 years ago.

We need this information for a series of articles on our website
”.

Je weet maar nooit hoe een koe een kat vangt. Stay tuned.

 • Datum: .

donderdag 17 maart-2005
Wat bracht het onderzoek van de DEA naar de achtergronden van Randy Habibe boven Caraïbisch water? Daarover meldt Copa-coördinator Van Winsen het volgende:

 

 • Habibe is eigenaar van enige bedrijven die kennelijk zijn opgericht dan wel worden gebruikt voor het witwassen van gelden afkomstig uit de verdovende middelen handel (Wilfried Tjon a Loi gebruikt zijn bedrijven zeer waarschijnlijk voor precies dezelfde doeleinden). Habibe wordt o.a. geassisteerd door zijn broers Ivan en John Habibe en anderen.
 • Venezolaanse en Colombiaanse drugshandelaren, waaronder topmensen van het Medellin-kartel, leveren geld aan Habibe die dit middels schijntransacties (koffie, cacao, auto’s) of in code in de boekhouding van zijn bedrijven verantwoordt. Om het vervolgens te herinvesteren dan wel dit geld boekt op diverse bankrekeningen in meerder landen of het gebruikt om aangehouden drugshandelaren vrij te kopen.


(Er zijn nog een paar hypotheses maar die zijn momenteel voor ons nog niet echt relevant)
”.

Ten tijde van het samenstellen van het Copa-rapport misschien nog een hypothese, maar eind 1993 werd die omgezet in een Amerikaanse aanklacht tegen Randy in de justitiële actie tegen het zogenaamde La Costa kartel. Deze onderneming werd ervan beschuldigd 80 ton cocaïne en 250.000 pond marihuana naar de States te hebben overgeheveld en vanaf 1980 zo’n 800 miljoen dollar te hebben witgewassen.

De Arubanen zorgden binnen de organisatie voor de logistiek met eigen vliegtuigen en schepen, voor de leverantie van de chemicaliën die voor de cokeproductie nodig zijn en voor het witwassen van de revenuën via de rekeningen van hun import-export bedrijfjes in de Arubaanse Free Zone.

In 1998 werd Randy in verband met deze zaak door Aruba uitgeleverd aan de Verenigde Staten en ging in Florida voor het luik wegens conspiracy en het witwassen van voornoemde 800 meloen. Hij zou overigens niet de laatste zijn die wat deze connectie betreft tijdelijk het front verliet. Stay tuned.

 

 • Datum: .

maandag 21 maart-2005
In aflevering 2 van dit stukje historie van het Copa-team kwam zijn naam al voorbij als een belangrijk contact van Wilfried Carlos Tjon a Loi: Henk de Zeeuw. Wat zegt het rapport van coördinator Van Winsen daarover? Het volgende:

“Gerrit Jan (Henk) de Zeeuw, geboren 11/06/1953.

In dit schema een van de vier hele grote jongens. De Zeeuw zou zich momenteel op grote schaal bezighouden met de invoer van zowel hard- als softdrugs samen met Cock Steenbergen. De Zeeuw is (mede-) eigenaar van de volgende bedrijven:

Enteco International BV, via Wilfried Tjon a Loi van Holland International Service AVV en diverse horecabedrijven waaronder Intermezzo.

De Zeeuw zou zich met Fred Seitzinger bezighouden met grote hashtransporten. Bij afwezigheid van De Zeeuw zou Seitzinger de verantwoordelijke man zijn.

Zo zou Bob van Niekerk, de “luitenant” van De Zeeuw, de horecazaken van De Zeeuw regelen en exploiteren en zelfs zelf de beslissingen mogen nemen m.b.t. criminele zaken. Betreft vooral hash uit Marokko.

Andere contacten van De Zeeuw in deze zijn o.a. John van der Wel, El Guebli, Erwich (deze drie personen waren o.a. betrokken bij de inbeslagname van die tien ton hash op 2/12/91, waar De Zeeuw achter zou zitten), Sjaak van Vliet en Kobus Lorse.

Een paar losse doch niet onbelangrijke opmerkingen betreffende De Zeeuw:

hij zou overal en nergens verblijven; hij zou ergens in Rotterdam een flatje hebben; dan weer zou hij per 29/5/91 naar Marokko uitgeschreven zijn (heeft twee adressen in Casablanca); ook zou hij zowel een adres in Utrecht als in Loenen aan de Vecht hebben en hij zou behalve in Nederland ook nog in Spanje behalve een mooie bungalow enige bars en restaurants hebben waar hij vaak verblijft.

laatste info betreft het feit dat hij het huis van André van Duin gekocht heeft (wel even voor alle duidelijkheid stellen dat André van Duin absoluut niets met het criminele milieu te maken heeft) (1);

bij problemen met politie en/of justitie zou Carlos Kieft als advocaat fungeren voor zowel De Zeeuw als Seitzinger; goed voorbeeld was laatst het geval in Spanje waarbij De Zeeuw na een vechtpartij met gebruik van vuurwapens door de Spaanse politie aangehouden werd en Kieft linea recta richting Spanje moest om De Zeeuw zijn zaken te behartigen
”.

Leuk hè, zo’n internationaal breiwerkje te zien ontstaan dat via de band gerelateerd wordt aan Desi en consorten? Met zowel bekende als minder bekende figuren. Oké, een wat verouderde broddel misschien, maar wat is het heden zonder verleden? Daarom breien wij de komende tijd onverdroten verder. Zeker nu Desi zijn veroordeling tot 11 jaar cel vanwege zijn betrokkenheid bij de smokkel van 470 kilo coke in 1997 gaat aanvechten bij de Hoge Raad. Dus lieve liefhebbers van één recht, één averecht: stay tuned.

1. Zie voor andere dangerous liaisons van André aflevering 45 van de serie “Van Estoril naar Zandvoort” dd. 16 maart 2005.

 • Datum: .

woensdag 23 maart-2005
Naast Henk de Zeeuw zou volgens Copa-coördinator Van Winsen ook de Rotterdammer Cock Steenbergen zakelijke contacten onderhouden met de kring van Wilfried Tjon a Loi. Hij schreef daar het volgende over:

“Cornelis (Cock) Steenbergen, geboren 13/12/44.
Aliasnaam: John Robert McCracken, geboren 29/7/56 (vals paspoort).

Bekend Rotterdams crimineel, zou diverse malen betrokken zijn geweest bij de invoer van hard- cq. softdrugs naar Nederland. Vaststaande contacten zijn in ieder geval genoemde Wilfried Tjon a Loi, Henk de Zeeuw, Huib Noorlander, Ab Kiers, Frans Schipper, Bob van Niekerk, Richard van Aalst, Piet Schneider cs. en anderen.
Via via heeft Cock contacten met de groep rond wijlen Bruinsma en Urka (via “Boenki” John Michael Bergen) en met de groep Rommy (via Van Oranje, El Guebli en Lorse).
Belangrijk:
Cock is eigenaar en directeur van de bedrijven Expover BV en Eurofruit Centre te Rotterdam (im- en exportbedrijven in zuidvruchten). Hij zou voor 50 procent zitten in Casino Hotel Concorde op Aruba (hij heeft contact met Hans Silooi, de manager van het hotel). Zo hij het nog niet gedaan heeft zou hij plannen hebben om op Aruba een huis te kopen.
Cock heeft in het casino van het Hilton Hotel in Rotterdam diverse medewerkers van dit bedrijf aan zich gebonden. Belangrijk contact: Frans Schipper, die later uit het casino stapte en voor Westkust ging werken en volgens de laatste gegevens zelfs eigenaar zou worden van een filiaal van Westkust (“Hij zou dit bedrijf in zijn maag gesplitst krijgen”.). Via vriendin en croupier Yvonne Groeneweg, Hardo Kloppert en Frans Schipper zouden drugstransporten zijn
verzorgd naar Frankrijk.
Verder is er sprake van twee nieuwe manieren van transport van drugs vanuit Suriname naar Nederland:
1. De verdovende middelen worden verstopt in grote pompoenen, die vervolgens verscheept worden;
2. De cocaine wordt in Colombia opgelost in alcoholische dranken, die vervolgens in kratten of dozen naar Nederland vervoerd worden.
Voor wat betreft de cocaine zou Steenbergen het e.e.a. regelen via Tjon a Loi, die ook betrokken zou zijn bij het witwassen van geld, Kenny Tam en het schip “Snapper” (vroeger “Lobo”) dat voor de kust van Suriname wordt gebruikt voor het vervoer van garnalen.
Richard van Aalst zou voor de verdere distributie zorgen in Engeland. Van Aalst is een hele grote jongen in de verdovende middelen, die zich behalve met cocaine ook met de distributie van hash, heroine en amfetamine bezighoudt.
Met betrekking tot deze cocaïnehandel zou Steenbergen ook contacten onderhouden met de reeds eerder vermelde “Boenki” te weten J.M. Bergen. Een Surinamer die weer contacten zou onderhouden met de groep rond wijlen Bruinsma (Urka).
Andere min of meer vaststaande contacten van Steenbergen zijn o.a: Ed Vervoort (bekende jongen in het Rotterdamse voor wat betreft softdrugs (hash), Fred Seitzinger (cocaine Aruba), Gerard de Koning (cocaine), de broers Jan en Wout Ultee (grote jongens in de hash) en natuurlijk Ab Kiers
”.

Hier en daar duiken in dit werkstuk de namen op van luitjes die ook al eerder tot onze kolommen zijn doorgedrongen, maar andere namen zijn voor ons nieuw. Zoals die van Ab Kiers. Die lichten wij in onze volgende bijdrage even uit. Dus stay tuned.

 • Datum: .

vrijdag 25 maart-2005
Uiteraard krijgen we de nodige reacties op deze serie, maar om het natuurlijk verloop niet al teveel geweld aan te doen verzamelen we die om ze aan het eind keurig achter elkaar naar buiten te brengen.
Goed, nu de vierde grote jongen uit dit historische rapport van het Copa-team, Ab Kiers.
Daar schrijft coördinator Van Winsen het volgende over:

“Johannes Albertus (Ab) Kiers, geboren 31/5/41.
Zeer belangrijk vaststaand contact van Cock Steenbergen, zeker m.b.t. de cocaïnehandel vanuit het Surinaamse. Kiers is een contact/vriendje van Marcel Zeeuw (Bouterse).
Verdere vaststaande c.q. veronderstelde contacten van Kiers zijn o.a. Kuldip Singh, Frans Schipper, Wil Weerheym-Baggerman, broers Ultee, Jos en Willem Berk, Fred van Deutekom, Fred Seitzinger en natuurlijk via via met Henk de Zeeuw en Wilfried Tjon a Loi (voor de cocaine).
Kiers heeft er financieel niet zo best voorgestaan en werd/wordt dan ook financieel gesteund door Cock Steenbergen. Kiers is medevennoot van het bedrijf K. en K. Agenturen SM-NL BV. En zou ook achter de bedrijven All Phoon (Fred van Deutekom) en Fast Ship Agencies zitten. Hij zou zelfs ook slapend vennoot zijn in het bedrijf Westkust Holland Transport BV.

Kiers ten aanzien van zijn (vermoedelijke) handel in verdovende middelen:

Kiers zou bezig zijn/is bezig met het opzetten van een coke-lijn vanuit het Surinaamse (Marcel Zeeuw). Kiers zou hiervoor zelfs in Frans-Guyana verbleven hebben in verband met de aanleg van een landingsbaan, die hij zelfs zou financieren (zogenaamd in opdracht van de Franse regering). Kiers zou vermoedelijk ook het bezit krijgen van het schip “Saramacca” voor het vervoer van cocaine.

Voor wat betreft de hashhandel zouden het vooral de volgende personen en bedrijven rond Kiers zijn die zich hiermee bezighouden:
Financier Steenbergen; Frans Schipper, chauffeur van het bedrijf Westkust Transport waar Kiers weer slapend vennoot van zou zijn;
Kuldip Singh, directeur Westkust; Willem Leeghwater, gevolmachtigde Westkust; Autobedrijf Cor Wiegel; Broers Jan en Wout Ultee, grote jongens in de hash; Willem en Jos Berk, van Bexo Export. Heel interessant die Jos Berk, want hier ligt ook een lijntje richting Tjon a Loi, dus cocaine
”.

Zo, voor vandaag gaat het prentenboek weer dicht. Reacties zijn buitengewoon welkom. En natuurlijk... stay tuned.

 • Datum: .

dinsdag 29 maart-2005
Zo langzamerhand komen we in de rangen van de luitenants van Kiers cs. terecht. De heren en hier en daar een dame die betrokken zijn bij de uitvoering van de olijke werkzaamheden. De ons inmiddels vertrouwd geworden Copa-coördinator Van Winsen zegt daar in zijn gedateerde rapport ondermeer het volgende over:

“Vermeldenswaard is verder dat via Kiers ook een belangrijk hashlijntje ligt richting Engeland. De hash zou dan afkomstig zijn uit Marokko en o.a. via diverse tussenpersonen (Willem Leegwater, Frans Schipper, een Engels sprekende tussenpersoon “Peet” e.a.) in Engeland belanden. Denk in deze ook aan de aanhouding van Willem Berk in bezit van 250 kilo hash in Engeland.
Kiers zou zelf behalve die “Peet” meer contacten hebben in Engeland en zelfs nog achter een bedrijf “Nift” zitten dat trailers verhuurt. Het moederbedrijf “Nift” zou in Engeland zitten.
Niet onbelangrijk is om nog even voor alle zekerheid een aantal personen cq. bedrijven rond Steenbergen-Kiers iets meer gedetailleerd onder de loep te nemen (betreft hier vooral handel in grote partijen hash en soms cocaine):
Franciscus Henry (Frans) Schipper, geboren 27/3/61.
Was croupier in het casino van het Hilton te Rotterdam. Nu echter vermoedelijk koerier voor Steenbergen. Het zit wat ingewikkeld maar Schipper zou in dienst zijn getreden van het bedrijf “Expover” van Steenbergen en vaak als chauffeur dienst doen voor het bedrijf Westkust Transport (hashtransporten). Volgens geruchten zou Schipper dit bedrijf in zijn maag gesplitst krijgen, omdat het zeer noodlijdend zou zijn (Westkust zou nog veel geld krijgen van Kiers. Kiers heeft echter vaak geen geld, zoals reeds is vermeld, en is daardoor weer sterk afhankelijk van Steenbergen).
Laatste berichten zijn dat Schipper medio maart weer moest “proefrijden” richting “zuiden”.
Terugkomende vanuit het “zuiden” (Spanje) werd hij met zijn vrachtwagencombinatie aangehouden op 25/3/92 nabij Kortrijk op de grens van België en Frankrijk. Helaas niets aangetroffen.

Westkust Holland Transport BV.
Dit bedrijf staat op naam van Narinderkoemar Kuldip Singh, geboren 16/5/58 Paramaribo, met als gevolmachtigde Wilhelmus Theodorus Leegwater, geboren 7/8/41.
Westkust zou bekend staan voor grote hashtransporten vanuit Marokko (hash in bevroren groenten).

Redelijk belangrijke rol, ook als een soort intermediair, wordt vervuld door Willem Frederik Karel (Fred) van Deutekom, geboren 07/8/51, (mede- ???) eigenaar van All Phoon BV.

Wilhelmina Dorica (Wil) Weerheym-Baggerman, geboren 08/5/47.
Uit alles blijkt dat, zoals ook reeds eerder vermeld is, Wil Weerheym-Baggerman als een soort intermediair fungeert tussen de grote jongens Steenbergen, Kiers en Van Aalst (en ook wel Wout Ultee, grote hashhandelaar).

Zij zou vermoedelijk dikwijls goede informatie krijgen van “politiezijde” (Hans “Vlek” Steenvoorden) en deze info doorspelen aan Steenbergen. Ook van de affaires rond het onderzoek van het Sinus-team naar de activiteiten van Piet Schneider cs. zouden Wil en Steenbergen daardoor goed op de hoogte zijn. Wil is echt een niet onbelangrijke spil in het geheel waar veel om draait
”.

Leuk hè, zo’n doorkijkje in die club? Er is sindsdien natuurlijk heel wat water door het OM-toilet gespoeld maar zonder historie geen heden en geen Copa zonder Bouta. Dus stay tuned.

 • Datum: .

dinsdag 5 april-2005
Het is vreemd dat het Copa-rapport waaruit wij al een tijdje putten vier heren naar voren schuift als grote jongens: Tjon a Loi, Steenbergen, De Zeeuw en Kiers. Want een figuur als Jacobus (Kobus) Lorse, geboren op 7/3/1945, had toen ook al een niet zo kinderachtige reputatie. Maar goed, wat schreef coördinator Van Winsen toentertijd over Kobus? Het volgende:

“Via de reeds eerder genoemde Kenneth Tjon a Loi (belangrijk: broer van Fred Tjon a Loi en volgens geruchten een direct contact van Desi Bouterse en Gobardhan, een minister in Suriname) en S.S. Sitaldin zou er contact zijn tussen Fred Tjon a Loi en Lorse. Zelfs gaan de geruchten dat Lorse met behulp van Fred Tjon a Loi zich zakelijk heeft kunnen vestigen op Aruba. De Zeeuw en Seitzinger (vooral hash) zijn tevens vaste contacten van Lorse, die wordt gezien als eventuele leider van een eigen criminele organisatie.
Een rechterhand en duidelijk ondergeschikte van Lorse is de bekende John van Dijk (1).
Lorse zou (mede-) eigenaar zijn van de bedrijven Diepwel BV en Peltzer Trading.
Peltzer Trading heeft zowel een vestiging in Nederland als in Suriname waar het vertegenwoordigd wordt door Savelkous (niet zo relevant). Diepwel BV zou gebruikt worden om grote partijen hash per schip te vervoeren in containers naar Delfzijl/Eemshaven
”.

Kortom, Copa had op dat moment Kobus nog niet duidelijk in het vizier. Dat zou korte tijd later stevig worden bijgesteld.
Een andere luitenant uit de organisatie was de al eerder genoemde Eric de Haas, geboren op 5/8/1956. Van Winsen:

“Gezien het schema zou men haast geneigd zijn te stellen dat De Haas een minder belangrijk persoon zou zijn in het geheel. Niets is echter minder waar. De Haas en Jos Berk zouden indertijd Eurohaas BV hebben opgericht. Zij zouden beiden contacten van Wilfried Tjon a Loi zijn en hele grote jongens zijn in de organisatie, terwijl bijvoorbeeld Fred Seitzinger alleen zou worden gebruikt omdat hij de beschikking heeft over koelwagens. Betreft hier vooral de handel in cocaine. Vastgestelde cq. veronderstelde contacten van De Haas zijn verder o.a. De Zeeuw, Van Velzen en Meye.
Behalve van Eurohaas BV zou De Haas ook (mede-) eigenaar zijn van de bedrijven Ylthsi NV en (samen met Wilfried Tjon a Loi) de Greenporch AVV Corporation Tall II Trust Management op Aruba. Hij is tevens in het bezit van een jacht met de naam Ylthsi
”.

Een haas op een schip? Het wordt tijd om er even mee op te houden. In de volgende episode frommelen we de nodige informatie over Fred Seitzinger door het doorgeefluik. Stay tuned.

1. Bekende Rotterdamse Mercedes-handelaar.

 • Datum: .

dinsdag 12 april-2005
Het ziet er naar uit dat Desi Bouterse binnenkort een serieuze gooi gaat doen naar het presidentschap van Suriname. Ondanks het feit dat hij mede-verantwoordelijk wordt gehouden voor de moord op 15 tegenstanders van het militaire regime in december 1982. En ondanks het feit dat hij in Nederland veroordeeld is wegens zijn betrokkenheid bij de smokkel van neusmeel. Het bewijs daarvoor werd aangedragen door het zogenaamde Copa-team dat in zijn jacht op Bouta van tijd tot tijd tussenrapportages baarde. En wij weten niet of het u is opgevallen maar uit een van die rapportages citeren wij al een tijdje.
Vandaag gaat onze aandacht uit naar een figuur die al eerder deze kolommen haalde: Fred Seitzinger. Over hem het volgende:

“Franciscus Johannes (Fred) Seitzinger, geboren 29/8/1953.
Hoe het spel rond Fred Seitzinger nu precies in elkaar steekt is nog niet geheel duidelijk. Als men de info rond De Haas/ Berk ten opzichte van Fred Seitzinger beziet, dan zijn er nogal wat tegenstellingen. De hamvraag is expliciet: Hoe belangrijk is Fred Seitzinger?
Fred Seitzinger is in ieder geval een man die er financieel heel warmpjes bijzit getuige zijn extravagante uitgaven. Hij is een heel duidelijk vaststaand en goed contact van Henk de Zeeuw, die hem wil machtigen voor zijn zaken en hem ook diverse financiële afhandelingen zou hebben laten verrichten zoals bijvoorbeeld laatst de aankoop van het huis van Van Duin (1).
Fred Seitzinger en Henk de Zeeuw maken dikwijls gebruik van het bedrijf Van Vliet Beheer BV (= Lamborghini BV) te Nieuwerkerk aan de IJssel om daar het een en ander te bekokstoven. Dit bedrijf ligt nogal geïsoleerd en is daarom vrijwel niet ongemerkt te observeren. Samen zouden zij tevens de loods in Meern gefinancierd hebben en verhuurd op naam van Reinier Bergh (NB. Hier werd op 2/12/91 tien ton hash in beslaggenomen waarbij diverse personen werden aangehouden). Fred Seitzinger en vermoedelijk Henk de Zeeuw zouden achter dit transport gezeten hebben. Fred Seitzinger zou achter diverse hashtransporten zitten (vooral uit Marokko).
Andere vaste contacten van hem zijn behalve De Zeeuw: Lorse, De Haas en Jos Berk, Sjaak van Vliet, John van der Wel, Wil Weerheym-Baggerman, Carlos Kieft, Dirk de Vries, Meye, Van Velzen, Kiers en Steenbergen. Zowel Ruud van Velzen (geboren 1/2/1948) als Eric Meye (geboren 30/1/1963) zouden zich inmiddels uit de criminele activiteiten van Steenbergen en De Zeeuw hebben teruggetrokken uit angst voor een te grote omvang cq. teveel uit de hand lopen van de diverse criminele activiteiten).
Opvallend aspect in het geheel is dat de bedrijven Eurohaas en Seitzinger Transport nauw gelieerd zijn aan elkaar en eventueel zelfs zouden zijn “gefuseerd”. Het zouden in ieder geval bedrijven zijn die grote partijen hash zouden verstoppen en/of verwerken in fruit om het zo vanuit Marokko en Spanje naar Nederland te transporteren.
Broer Petrus Gerardus (Peter) Seitzinger (geboren 3/9/1951) speelt eveneens een niet onbelangrijke rol op de achtergrond. Peter Seitzinger zou de hashlijn Marokko controleren en voorlopig de honneurs waarnemen voor Fred, die even in de luwte wil opereren na die inbeslagname van 10 ton hash
”.

Morgen of overmorgen wijden wij ons aan de rapportage over de hierboven al even voorbijkomende Jos Berk, alias Hakkebil. Heel kleurrijk allemaal. Stay tuned.

(1) Met Van Duin wordt André van Duin bedoeld. Zie aflevering 5 van deze serie dd. 21 maart jl.

 • Datum: .

donderdag 14 april-2005
We naderen langzaamaan het einde van de Copa-rapportage over het Nederlandse avontuurlijke netwerk dat beginjaren negentig in verbinding stond met de zich momenteel voor het presidentschap warm lopende Bouterse. Nog even genieten en dan gaat het boek dicht. Adjudant Van Winsen:

“Josephus Th. W. (Jos, “Hakkebil”) Berk, geboren 19/6/1954.
Zoals reeds eerder vermeld zou Jos Berk samen met De Haas Eurohaas BV hebben opgericht.
Eigenaar van transportbedrijf Bexo Export te Zoetermeer. Hij zou zich behalve aan handel in verdovende middelen (hash) ook hebben schuldig gemaakt aan BTW-fraude. Andere vaste contacten van Jos Berk zijn Wilfried Tjon a Loi (voor cocainetransporten???), De Zeeuw, Kiers en Wil Weerheym-Baggerman. Hij zou met Fred Seitzinger bij een transport van 3 ton hash betrokken zijn geweest vanuit Marokko naar Nederland.
N.B. Berk heeft vroeger gewerkt bij Straver te Bleiswijk. Straver is degene geweest die op 12/12/1990 werd aangehouden in verband met een hashtransport van 3000 kilo.
Verder werd zijn broer Willebrand Johannes Marie (Willem) Berk, geboren 19/5/1946, op 28/11/1991 aangehouden in Engeland met in zijn bezit 250 kilo hash (netto 195 cannabis).
Een belangrijk persoon, die hier vermoedelijk op de achtergrond als coördinerend brein achter zou zitten, zou Ab Kiers zijn. Verder zou Wil Weerheym-Baggerman als intermediair gefungeerd hebben. Willem Berk reed in een vrachtwagencombinatie van het bekende bedrijf Westkust Transport BV, dat eveneens bekend zou staan grote partijen hash uit Marokko te halen door deze partijen te verbergen in bevroren groenten.

Jozinus Berend Gerard (John) van der Wel, geboren 31/7/1962.
Evenals diverse anderen (Fred Seitzinger) is John van der Wel iemand die het momenteel financieel zeer voor de wind gaat en dit graag laat blijken. Opvallend is echter wel dat hij zo’n twee à drie jaar geleden nog op behoorlijk zwart zaad zat. Een behoorlijk contrast met tegenwoordig. Als bron van inkomsten zou hij opgeven dat hij “in de textiel zat”.
Verder is bekend dat John van der Wel zich vaak beweegt in het legale dan wel illegale gokcircuit. Allemaal zeer vaag.
Een belangrijk gegeven is in ieder geval dat John van der Wel op maandagochtend 2/12/1991 werd aangehouden in de loods in Meern. In deze loods werden zeven mannen aangehouden met inbeslagname van 10 ton hash. Behalve John werden o.a. aangehouden zijn broer Jos van der Wel, Miloud el Guebli en Shane Erwich. Achter dit hashtransport zouden Henk de Zeeuw en Fred Seitzinger zitten.
Volgens het Sinus-team zou Miloud el Guebli, geboren 10/8/1962, Marokkaan, de tussenpersoon/intermediair van Piet Schneider zijn (tesamen met Kobus Lorse, een vast contact met Henk de Zeeuw en eventueel contact van El Guebli, ligt vermoedelijk een lijntje richting Rommy).
Vermeldenswaard is verder nog dat John van der Wel contacten zou hebben met de gokkoning Ger van Driel Vis
”.

Zo. Two down, two to go. Geinig hè, als je zo’n historische verzameling voorbij ziet trekken. En sindsdien is er het nodige gebeurd. Een heel stel ervan hebben inmiddels al eens kennis gemaakt met een wat benauwd hokje en een enkeling is verdwenen of onverwachts overleden. Time flies. Stay tuned.

 • Datum: .

vrijdag 15 april-2005
Hè, hè. De laatste episode uit het Copa-rapport van adjudant Van Winsen. Echt iets voor de diehards onder ons, de verzamelaars en wie weet voor de avonturiers zelf. Altijd geinig om iets over jezelf in de media te lezen. Goed, Van Winsen:

“Albertus (Bob, “de Amerikaan”) van Niekerk, geboren 8/10/1939.
Van Niekerk zou de “luitenant” van Henk de Zeeuw zijn, die de horecazaken van De Zeeuw zou exploiteren en regelen en tevens bij afwezigheid van De Zeeuw zelf de beslissingen aangaande criminele aktiviteiten zou mogen nemen.
(Vraag: bestaat er een essentieel verschil tussen Fred Seitzinger en Bob van Niekerk m.b.t. hun “functie” ten aanzien van Henk de Zeeuw?).
Duidelijk vaststaande contacten zijn behalve De Zeeuw ook nog Richard van Aalst en Cock Steenbergen (plus lijntje richting groep rond Noorlander cs.).
Belangrijk te melden is het vermoeden dat Van Niekerk en Steenbergen financiers zijn geweest in die XTC-affaire waar het IRT-team mee bezig is (geweest). Dit zou eventueel gegaan zijn via de in deze zaak gearresteerde Ton van Dalen en/of via de reeds genoemde Richard van Aalst (1).

Richard Jean van Aalst, geboren 20/5/1947.
Zoals reeds eerder vermeld is Van Aalst een grote jongen op het gebied van de verdovende middelen. En niet alleen voor wat betreft hash en cocaïne maar ook voor wat betreft heroïne en amfetamine (XTC).
Van Aalst zou iemand zijn die zowel organisator is van cocaïnetransporten vanuit de Antillen naar Nederland als de organisator van grote hashpartijen vanuit Libanon nar België en Nederland. Hij zou ook weer de distributie van verdovende middelen verzorgen vanuit Nederland naar andere landen zoals Engeland. Contacten van Van Aalst zijn o.a. De Zeeuw, Steenbergen, Van Niekerk, John van der Wel en Wil Weerheym-Baggerman
”.

Nou beschikken we ook nog over een heel organogram waarop al die luitjes uit deze serie via lijntjes met elkaar verbonden zijn, maar dat zullen we u verder besparen. Het moet niet te gek worden. Bye, bye, zwaai, zwaai.

(zie ook de Octopussy van vandaag waarin dezelfde XTC-deal ter sprake komt)

 • Datum: .

donderdag 28 juli-2005
Hè, hè. Eindelijk wat reacties op deze serie (1). Met onder andere de vraag wat die in godesnaam te maken heeft met Bouta. Heel juist. Zo goed als niks. Vandaar ook in de titel de term bandstoten. Omdat uit het bewuste tussenrapport van Copa waaruit wij citeerden zonneklaar blijkt dat de aan de zaak werkende koddebeiers weliswaar een alleraardigst organogrammetje in elkaar konden draaien maar nooit rechtstreeks de ballen van Desi in het vizier kregen. Wat in wezen toch het doel van het hele onderzoek was.
Overigens zijn wij blij met de correspondentie, want er zitten een paar nuttige suggesties bij over een aantal lieden die blijkbaar de Copa-boys hebben gevoed met informatie die op zijn zachtst gezegd rijkelijk gekleurd was. Lieden die wij niet kenden. Een mooie aanleiding om ook deze serie weer eens een boost te geven. Hopelijk with a little help of our friends. Stay tuned.

(1) kijk maar eens onder de discussieknop rechts op de voorpagina van 't Kleintje

 • Datum: .