Skip to main content

vrijdag 9 juli-2010
Een paar dagen geleden besteedde het televisie-programma EenVandaag in een kritiekloze uitzending aandacht aan het zogenoemde "balansbandje" (zie). In die uitzending werden testjes gedaan die zouden bewijzen dat je door het dragen van een polsbandje met daarin een magneetje waarbinnen "trillingen gevangen zitten in een hologram" je sportieve prestaties zouden verhogen. Nou weten we allemaal dat heel veel mensen allerlei vormen van bijgeloof praktiseren en daar waarde en belang aan hechten, niks mis mee overigens. Maar als er serieus claims worden onderbouwd met slechte testjes op de publieke (niet-commerciƫle) televisie dan wordt het oppassen. Dan keren de middeleeuwen terug en zitten er weer een paar glad in het pak zittende "power-balance" ondernemers vet aan de champagne (zie).
Waar het om gaat is het volgende: die testjes bewijzen helemaal niks! Het is namelijk altijd 't geval dat als iemand zo'n testje bij je doet dat je dan bijna omvalt en als je dan zo'n ding omdoet (of wat dan ook opzet of inslikt) dat het dan niet meer lukt. Je zult zo'n test iedere keer met een bandje om moeten doen, maar dan de ene keer met "hologram" en de volgende keer zonder en dan ook nog eens zonder dat de proefpersoon weet wanneer hij "een echt" bandje om heeft en wanneer een "neppert". Je zult zien dat het dan niet werkt! Dit is gewoon simpel bedrog en reclame voor een veel te duur armbandje ('t ding kost 35 euro!). En als je echt wilt weten hoe het zit lees dan dit

  • Datum: .

dinsdag 14 september-2010
Herinnert u het zich nog? Uit de dagen van ieder moment voetbal op radio en televisie en organjegekte, heel veel oranjegekte. Ook veel kritiekloze reclame voor een polsbandje met geheimzinnige magneetjes. Op verzoek van het televisieprogramma Radar heeft een onderzoeksgroepje van de Vrije Universiteit onderzoek gedaan naar het eventuele effect van die bandjes, waarvan veel dragers claimen dat ze extra balans, meer kracht en meer lenigheid geven. Even testen wijst echter uit dat de armbandjes geen enkel effect hebben, maar dat wisten we natuurlijk al. Vanavond toch nog maar even naar Radar kijken dus. We zijn benieuwd of we dan ook te horen krijgen hoeveel euro's de oranjevoetballers hebben gevangen voor deze vorm van misleidende reclame (feitelijk regelrechte oplichting dus aangezien vele duizenden goedgelovige domoren dergelijke bandjes gekocht hebben naar aanleiding van positieve uitlatingen van "onze" goedbetaalde profvoetballers). Eerder heeft de ReclameCodeCommissie ook al laten weten dat teksten van de Nederlandse importeur van de "Power Balance" armbandjes misleidend zijn.

  • Datum: .