Skip to main content

vrijdag 23 juli-2010
Wachovia? Wachovia? Was dat ook weer? Nou, da's een Amerikaanse bank. Een knoert van een aangenomen dochter van de Wells Fargo Bank. Maar geen best adres. Op 10 juni jl. wisten we al te melden dat Wachovia kort voordat BP olie op de golven gooide in de Golf van Mexico praktisch haar hele aandelenpakket van de olieboer in de ramsh deed. Een tot nu toe onbestraft gevalletje voorkennis, maar we praten ook over de vierde bank in the land of the brave.
Maar er is meer. Tussen 2003 en 2008 verzorgde Wachovia voor 378,4 miljard dollar de witte was van Mexicaanse wisselkantoren. Daarvoor kreeg mamma Wells van de kadi een zeperd van 160 meloen. Pittig bedragje zou je zeggen, maar het is nog geen twee procent van de 12,3 miljard die de witte boordjesboeven vorig jaar in de pocket staken. Het wordt echt bloeden geblazen als ze hun anti-witwasprogramma niet spic en span hebben in 2011. Dus dan is de hele operatie wel overgeheveld naar een andere Grossbank. HSBC en Banco Santander bewegen zich volgens een Mexicaanse kadi ook al op deze lucratieve markt. Maar zonder twijfel zijn er meer.
Het wordt nog gekker. Die aangeboden Mexicaanse vuile was behoorde voor een groot deel toe aan een Mexicaans kartel dat er na de Wachovia-route ondermeer een hele vloot vliegtuigen mee kocht. Om hun spulletjes mee te vervoeren. Grosso modo van Colombia of andere snuifproducerende landen naar de US of A. En heel boertig, af en toe huurde de CIA een van die kistjes in om circuspersoneel van Captain Caveman van het ene naar het andere waterboardingcentrum te vervoeren. Met aan de stuurknuppel vaak dezelfde piloot die ook de aanvoer van bovenstaande verwarrende middelen voor zijn rekening nam. Maar stilstand is achteruitgang nietwaar?
Helaas ging er af en toe wel eens een vluchtje de mist in. Soms in Mexico zelf, als een of andere achterlijke oliebol niet op de hoogte was van de Mexicaans-Amerikaanse afspraken. Soms in groeilanden als Ghana, Mali of Guinée Bissau.
Als er al een piloot achter het gaas ging dan stond ie merkwaardigerwijs in recordtijd weer op straat om zijn activiteiten te hervatten. De lading? Verbrand? Ja, doei.
Inmiddels zijn in de zogenaamde war on drugs die in Mexico woedt duizenden burgers al gesneuveld. Naar verluidt wordt die oorlog met Amerikaanse hulp gevoerd om één organisatie uit de roulatie te krijgen: het Juarez kartel. Dit ten faveure van het Sinaloa-kartel dat zo alleraardigst samenwerkt met het Mexicaanse leger en de CIA.
Oude Colombiaanse tijden herleven. Volgende week of zo krijgen we weer bericht uit onze randgemeentes dat onze marine een bootje heeft aangehouden met een paar ton snuif aan boord. Tsja.

  • Datum: .

donderdag 5 augustus-2010
In aflevering 1 dd. 23 juli 2010 hadden we het over Wachovia. De aangenomen dochter van Wells Fargo die miljarden en miljarden dollar wit sopte voor een keur van Mexicaanse handelaren in verwarrende middelen en andere vrolijke snuisterijen. In datzelfde artikel kwamen ook de Britse HSBC en Banco Santander voorbij. Daar zou ook een Witte Reuslucht hangen. En wat denk je? Bij HSBC is nu een smurfenonderzoek gestart. Aanleiding is een gevalletje uit 2002. Toen maakte het opperhoofd van de Angolese Centrale Bank 50 meloen dollar staatspoen over op een eigen rekeningetje in de States. Ondanks een waarschuwing van Amerikaanse narigheidstofzuigers reageerde HSBC niet of nauwelijks en zou daarna fluitend zijn doorgegaan met het bemoederen van stevig riekende Angolese gelden. Pas in juni dit jaar sneed de leiding van de bank de banden met het Afrikaanse land door, maar toen was het kwaad al geschied. Ze werken nu hard aan verbetering van hun anti-witwasprocedures. Sure.

  • Datum: .

maandag 4 april-2011
Schrik niet van de titel. Onze eerste stukjes over onderstaande Amerikaanse wasstraat dateren uit de zomer van 2010, toen perskomkommers en -augurken massaal in de aanbieding waren. Gingen over Wachovia, een uit de kluiten gewassen koter van de Wells Fargo bank, die in deze eeuw voor honderden miljarden dollars de witte was had verzorgd voor Mexicaanse onverlaten. En niet zulke kinderachtige onverlaten, want volgens een recent VN-rapport zijn er in de afgelopen vijf jaar 30.000 burgers gesneuveld in hun oorlog met de Mexicaanse overheid en haar Amerikaanse hulpsmurfen. Verder zou Jaap Jongbloed daar een knollentuin kunnen aanleggen, want er worden nog zo'n 5000 mensen vermist. En van zo'n 9000 dooien is de identiteit nog niet vastgesteld, omdat ze stevig verminkt waren of hun hoofd hadden verloren. Maar dat zal ze bij Wachovia een Unox wezen. De winst was giga en de boete van ruim 160 meloen dollar kon uit de fooienpot worden betaald. Zo kom je de crisiswinter wel door.
Of de baasjes van de bank wisten dat die Mexicaanse poen stonk? Jawel. Ze waren gewaarschuwd. Onder andere door ene Martin Woods. Een ouwe wasserettesmurf van de Metropolitan Police die in de jaren negentig betrokken was bij het tot stilstand brengen van de Russische carroussel bij de Bank of New York (1). In 2005 ging hij bij de Londense branch van Wachovia aan de slag als witwasbestrijder. Het jaar daarop kreeg hij een paar Mexicaanse cliënten in het snotje die wel erg rijkelijk aan het soppen waren met traveller's cheques. Al snel kwam hij erachter dat het niet om een paar maar om tientallen Mexicanen ging, van wie de meesten verbonden waren aan wisselkantoren in hun thuisland. Eerste prijs. Hij zond schokgolven naar de hoofddirectie in de States en zelfs iemand die bezig is met het kruisen van een cavia en een goudvis kan zich voorstellen wat er met Woods gebeurde. Hij werd buiten te drogen gehangen. De Mexicaanse rekeningen in Londen werden gesloten. De Amerikaanse nauwelijks tot niet.
Eind 2007 raakte de uitgerangeerde en door een fiesevater op de been gehouden Woods in gesprek met DEA-smurfen. Toen kwam het onderzoek versus Wachovia pas echt op gang. Daarbij bleek ondermeer dat met de door de wringer gehaalde poen een vliegtuig was gekocht, waarmee voor meloenen dollars coke was vervoerd (2).
Na een paar jaar touwtrekken deed Woods voorjaar 2009 voor het laatst de Wachovia deur achter zich dicht. Met een paar nulletjes in de pocket. Dat wel. En de baasjes van Wachovia? Er wordt gekeken of ze ook op persoonlijke titel kunnen worden aangepakt. Yeah. Sure. Zullen we het maar over iets anders hebben?

(1) Bij dat schandaal was ook de Zwitserse firma Mabetex betrokken. Het zakelijke vehikel van de huidige Kosovaarse president Behgjet Pacolli, die wij toevallig vorige week nog even licht hebben geschoren in verband met zijn Rik van den Boog-gedrag en zijn schaduwrijke verleden. Een paar andere belangrijke figuren in deze affaire waren de Israëlische bankier Bruce Rappaport en de Russische vrijheidsstrijder Michael Khodorkovsky. Beiden populaire jongens in onze kolommen.
(2) Wat vliegtuigjes en cokehandel betreft heeft de DEA tonnen margarine op zijn hoofd, maar gelukkig heeft de organisatie het volste vertrouwen van Bulle Bas Opstelten.

  • Datum: .

maandag 22 augustus-2011
Wachovia is een flinke Jonas onder de banken, maar is zoals eerder vermeld een paar jaar geleden opgeslokt door de walvis Wells Fargo. Of die walvis achteraf zo blij is met het verorberen van die malse hap is de vraag, want Wachovia bleek bad news. Zo rekenden Fedsmurfen uit dat de bank tussen 2003 en 2008 meer dan 350 miljard dollar had gewitteld voor een stel ijverige kartels aan de andere kant van de Mexicaanse grens (1) . En dan bereikte ons dit weekend ook nog het bericht dat Wachovia goeie klanten had opgescheept met onverantwoorde leningen en ander ongerief voor een totaalbedrag waarbij het vehikel van Dirruk Scheringa een basisdoosje van Playmobil leek. Kregen ze van de Feds een boete van 85 meloen voor. Een lachertje misschien, maar gevoegd bij de recente Mexicaanse zeperd geen beste p.r. stunt. Vandaar misschien dat de bank meteen een rapportje van een stel analisten de deur uitdeed, waarin ze waarschuwden voor het knappen van de goudbubbel. Kwootje:

"We hebben gezien wat voor economische schade bubbels kunnen toebrengen en we voelen ons gedwongen om mensen te waarschuwen. Er zou een substantieel risico zitten in goud wanneer de angst wegebt dat het einde van de wereld aanstaande is".

Kennelijk beschikken die analisten van Wachovia over informatie dat de ufo van Jezus aan een APK-tje toe was en dat de bijbelse wonderdokter daarom zijn terugkeer nog even heeft uitgesteld (2). Een ding is zeker die meisjes en jongens van Wachovia gaan niet naar de hemel. Gore huichelaars. Stay tuned.

(1) Zie eerdere afleveringen
(2) Zie het artikeltje Hoop van vanmorgen vroeg

  • Datum: .