vrijdag 23 juli-2010
Wachovia? Wachovia? Was dat ook weer? Nou, da's een Amerikaanse bank. Een knoert van een aangenomen dochter van de Wells Fargo Bank. Maar geen best adres. Op 10 juni jl. wisten we al te melden dat Wachovia kort voordat BP olie op de golven gooide in de Golf van Mexico praktisch haar hele aandelenpakket van de olieboer in de ramsh deed. Een tot nu toe onbestraft gevalletje voorkennis, maar we praten ook over de vierde bank in the land of the brave.
Maar er is meer. Tussen 2003 en 2008 verzorgde Wachovia voor 378,4 miljard dollar de witte was van Mexicaanse wisselkantoren. Daarvoor kreeg mamma Wells van de kadi een zeperd van 160 meloen. Pittig bedragje zou je zeggen, maar het is nog geen twee procent van de 12,3 miljard die de witte boordjesboeven vorig jaar in de pocket staken. Het wordt echt bloeden geblazen als ze hun anti-witwasprogramma niet spic en span hebben in 2011. Dus dan is de hele operatie wel overgeheveld naar een andere Grossbank. HSBC en Banco Santander bewegen zich volgens een Mexicaanse kadi ook al op deze lucratieve markt. Maar zonder twijfel zijn er meer.
Het wordt nog gekker. Die aangeboden Mexicaanse vuile was behoorde voor een groot deel toe aan een Mexicaans kartel dat er na de Wachovia-route ondermeer een hele vloot vliegtuigen mee kocht. Om hun spulletjes mee te vervoeren. Grosso modo van Colombia of andere snuifproducerende landen naar de US of A. En heel boertig, af en toe huurde de CIA een van die kistjes in om circuspersoneel van Captain Caveman van het ene naar het andere waterboardingcentrum te vervoeren. Met aan de stuurknuppel vaak dezelfde piloot die ook de aanvoer van bovenstaande verwarrende middelen voor zijn rekening nam. Maar stilstand is achteruitgang nietwaar?
Helaas ging er af en toe wel eens een vluchtje de mist in. Soms in Mexico zelf, als een of andere achterlijke oliebol niet op de hoogte was van de Mexicaans-Amerikaanse afspraken. Soms in groeilanden als Ghana, Mali of Guinée Bissau.
Als er al een piloot achter het gaas ging dan stond ie merkwaardigerwijs in recordtijd weer op straat om zijn activiteiten te hervatten. De lading? Verbrand? Ja, doei.
Inmiddels zijn in de zogenaamde war on drugs die in Mexico woedt duizenden burgers al gesneuveld. Naar verluidt wordt die oorlog met Amerikaanse hulp gevoerd om één organisatie uit de roulatie te krijgen: het Juarez kartel. Dit ten faveure van het Sinaloa-kartel dat zo alleraardigst samenwerkt met het Mexicaanse leger en de CIA.
Oude Colombiaanse tijden herleven. Volgende week of zo krijgen we weer bericht uit onze randgemeentes dat onze marine een bootje heeft aangehouden met een paar ton snuif aan boord. Tsja.
- Datum: .