Skip to main content

maandag 26 september-2011
Een paar dagen geleden boerde de hele mainstream-gemeenschap dat in Chili urenlang geen schokje stroom uit de stekkerdoos kwam. Ook bij de computers die ervoor zorgen dat bijvoorbeeld allerlei elementaire installaties op gang blijven hing de vlag halfstok. Mijnen, fabrieken, electriciteitscentrales, strijkbouten, scheerapparaten, koffiepruttelaars, niks deed het. Volgens Chileense regeringshotemetoten lag het aan de infrastructuur van het electriciteitsnet. Die is verouderd. Maar er zijn inmiddels ook wat andere speculaasjes op het probleem losgelaten. Zo beweert de Russische Federal Atomic Energy Agency (FAAE) dat de blackout het gevolg was van een geweldige energieuitbarsting op de zon. En dat gelijksoortige gebeurtenissen ook aan de basis stonden van een totale stroomuitval in Californië, Arizona en Mexico op de achtste van deze maand en in de media weggefrommelde dramatische gebeurtenissen in een Franse en Amerikaanse kerncentrale, eveneens deze maand.
Op grond van die oplevende solaire activiteit heeft het Russische bureau nu een waarschuwing in de gleuf van alle kerncentrales tussen Sint Petersburg en Wladiwostok geduwd. Bang als ze zijn, dat de zon nog meer van dit soort geintjes in petto heeft.
Zou zoiets nou doordringen tot de burelen van Maximus Verhagen? En zo ja, zou hij dan denken dat het allemaal om Russische propaganda gaat? Ach, als de manometer maar goed staat.

  • Datum: .

woensdag 28 september-2011
Hij heet zonnevlek 1302 en heeft een middellijn van meer dan 100.000 kilometer. Op zich eet je daar een Bossche bol minder om, maar het lullige is wel, dat die vlek binnenkort recht tegenover onze aardkloot staat. En mocht die vlek opnieuw een enorme zevenklapper loslaten zoals eerder deze maand, dan zou het zomaar kunnen gebeuren, dat op heel wat plekkies langdurig de stroom uitvalt. Erger nog, er kan zich zelfs volgens luitjes die in dit soort wetenschap hebben doorgestudeerd een soort EMP-effect voordoen, waarbij alle electrische en electronische apparatuur in een klap naar de kloten gaat (1). Tenzij je toevallig een kooi van Faraday over je hut hebt aangebracht, dan heb je mazzel. Zoals slimmerikken bij Defensie hebben gedaan bij allerlei vitale installaties. Welke officiële optrekjes nog meer zijn beveiligd weten we niet, maar u mag van ons aannemen dat verreweg de meeste burgers een onvrijwillig reisje terug naar de Middeleeuwen mogen maken. Het hoeft niet maar het kan wel.
Dus maak als de donder gebruik van de reclame van Appie Heijn, C 1000, Jumbo of hoe die voorraadschuren allemaal mogen heten. En koop een koppel kaarsen. Mocht het meevallen dan kan je ze altijd nog opsteken in de donkere dagen rond Kerst.

1. Da's ook een van de effecten van een kernbom. En de actieradius wordt vergroot door hem op een paar kilometer tot ontploffing te brengen.

  • Datum: .