Skip to main content

vrijdag 5 januari-2007
Hoe was het ook weer? Op 2 oktober van het vorig jaar gingen bromsnorren op Bermuda op verzoek van de Nederlandse autoriteiten aan de slag om grootgrisser John Deuss in zijn 64-jarige nekvel te grijpen. Johnnyboy werd verdacht van illegaal bankieren op Curacao, het laten draaien van een BTW-carroussel, het witwassen van onwelriekende pecunia en meer van dat moois.
Op 12 oktober meldde Witheet dat vriend Deuss zich volgens insiders op Bonaire bevond in het resort van ene Dolf Huijgers uit Aerdenhout. Een bekend oord voor talloze heren uit de zogenaamde Nederlandse bovenlaag, die daar desgewenst in hun blote togus kunnen rondspankeren en hun vermoeide lijven in een buitenyakuzi kunnen laten zakken.
Op 13 oktober (!!!!) wordt Deusemans plotseling op Bermuda gearresteerd in het onderkomen van de piloten van zijn privétoestellen, waarvan op 14 oktober trouw kond wordt gedaan in de dagvodden en andere mainstream media. John D. verdwijnt dan voor een paar dagen achter een deur met een kijkgaatje. Maar tot onze grote opluchting wordt ie op 18 oktober vrijgelaten met een borgtocht van tien meloen dollar, waarvoor twee vrienden garant staan: Sir John Swann (ex-premier van Bermuda) en zakenpief Ward Young (o.a. ex-baasje van de Bank van Bermuda en TeleBermuda International).
Op 19 oktober verhuist Deuss naar verluidt uit vrije wil en tegen de wens van zijn advocaten vervolgens naar Nederland met een kist van British Airways in gezelschap van twee Nederlandse speurneuzen. De rest mogen we bekend veronderstellen.
Wat denk je? Kregen we gisteren uit justitiële bron te horen dat Deuss helemaal niet op Bermuda is geclipt, maar op de resort van Dolf op Bonaire. Gehuld in badjas en zwembroek. Precies één dag nadat Witheet gewag had gemaakt van Johnny’s aanwezigheid daar. Wie op dat moment nog meer acte de présence gaven in de exclusieve retraite van meneer Huijgers weten we niet. Maar wie het ook waren, ze horen niet tot het soort dat snel zal gaan lullen. En zeker niet als ze al dan niet stiekem zaken hebben gedaan met de steun en toeverlaat van Bermudaanse samenleving. Dan houd je helemaal je gouden kiezen op elkaar. Zou trouwens ook niet goed zijn voor de reputatie van Dolf’s joint. Want als er geluld wordt blijven leuke klantjes als Gerrit Zalm of zo meteen weg en daar gaat je investering.
Nou kan Dolf wel een tikkie velen met zijn villaatje in Aerdenhout en zijn lappie grond tot aan de duinen. En mocht het onverhoopt toch wat penibel worden dan kan ie zonder twijfel bouwen op vrienden als Luigi Prins. De bekende projectontwikkelaar uit Overveen met zijn Cyprus-accountant Eric Bos. Heerlijk toch om tot zo’n clan van vrije jongens te horen. Geen pijn in je hoofd over je huurachterstand, je zorgverzekering, nieuwe schoenen voor je koters. Lekker die bubbels langs je reet in een exclusief resort en de tering voor de rest van het zootje. Proost boys. A la vida.

  • Datum: .

dinsdag 9 januari-2007
Nog even een paar smeuiige details van de arrestatie van de vermeende carrousselbaas John Deuss op Bonaire. Volgens onze onvolprezen justitiële bronnen zou Johnnyboy in zijn badjas en zwembroek van het resort van Dolf Huijgers zijn geplukt en in diezelfde outfit naar Bermuda zijn overgebracht. Na aankomst bleken al wat nette kleren voor hem klaar te liggen in de lockerruimte van het vliegveld. Daar zou Deusemans zich hebben verkleed om aldus een beetje knappies te kunnen verschijnen voor een onderzoekbef.
Waarom onze vriend niet ter plekke op Dolf zijn terrein werd gearresteerd en rechtstreeks naar Nederland is vervoerd? Nou, in dat geval zou ook de plek des onheils in een proces verbaal terecht zijn gekomen en dat zagen de Nederlandse autoriteiten niet zo zitten. Zoals gezegd komt er jaarlijks een hele kudde hoogwaardigheidsbekleders (onderwie ook geheimhouders) vaak in hun blote togus bij Dolf uitwaaien en het zou op zijn minst genant zijn als naar buiten kwam dat ook een omhooggevallen patjepeeër als Deuss daar rondhobbelt met de groten uit de Nederlandse bovenlaag. Vandaar.

  • Datum: .

maandag 5 oktober-2009
Zegt die halve minister De Jager vorige week dat een plukje van de rijkste Nederlandse famieljes zo'n 15 miljard stiekempjes hebben ondergebracht bij een stel schimmige buitenlandse trusts. Kwam boven bij een blauwe brieven onderzoek naar de activiteiten van John Deuss, berucht van Moskou tot Berg en Dal, van Durban tot de Bahama's en van Reykjavik tot Bonaire.
Nou is het lullige dat Kees er niet heeft bijgezegd wie die famieljes precies waren, dus hop daar komen de speculaasjes. Keessie zal toch niet de Oranjes op de korrel hebben? Toegegeven, zij zijn loaded en waar we van weten rommelen ze er leuk op los op Guernsey, Mozambique en in Bariloche. En koesteren aparte connecties met miljardenschuifelaar Soros, die zich niet zo bar lang geleden ook een warme stoel verschafte bij de Banco Caracas (1). Maar zo flink zal Kees niet wezen en anders wordt ie wel door onze Domburgse appartementenspeculant tot de orde geroepen.
Kom je dus al gauw terecht bij famieljes als Fentener van Vlissingen en Van Beuningen. Allebei niet zuiver op de graat tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar da's alleen nog interessant voor films. Of wat dacht u van de Brenninkmeijertjes, van wie een telg vroeger getrouwd is geweest met Dolf Huijgers, de voormalige eigenaar van het befaamde blotekontenresort Sorobon op Bonaire (2)? Kan Kees zomaar bedoelen.
Als een Deuss ex machina plofte overigens een paar dagen geleden een mail in onze box die ons een kijkje achter de coulissen van dit interessante wereldje gunde. Zo zou een Europese task force momenteel bezig zijn met een fris onderzoek naar de mogelijk slinkse activiteiten van luitjes uit de vroegere en huidige top van de Deutsche Bank (3) en de voormalige top van de Portugese Totta Bank (4). Wat dat laatste betreft gooien we er een kwootje tegenaan:

"... wat John Fentener van Vlissingen en ene Van Beuningen zeer zenuwachtig maakt aldaar.
Ze hopen beschermd te worden door de nieuwe Portugese regering vanwege hun eerdere investeringen in allerlei projecten. Maar omdat de premier wel opnieuw gekozen is, maar nu een coalitie op de been moet brengen schept dat voor de Europese task force een soort vacuum om toe te slaan
".

Waar een Deuss al niet goed voor is. Binnenkort in dit theater een nieuwe sequence. Het kan niet op. Stay tuned.

(1) Zie ABC-tje 9 van 2 oktober jl.
(2) Zie ABC-tje 3 van 14 september jl.
(3) Een bank die hier bekendheid kreeg dankzij de kredieten aan avontuurlijke Amsterdamse ondernemers.
(4) Tegenswoordig Santander/Totta Bank

  • Datum: .

dinsdag 6 oktober-2009
Nu we het toch over task forces en ander speelgoed hebben: er schijnt bij Europol een lijst bij mekaar te zijn gebroddeld waar alle grote jongens op het gebied van soppen en drogen op staan. Aanvoerder van die lijst zou volgens onze rondreizende correspondent ene meneer Mahmood zijn. Een Paki uit Frankfurt.
Is dat interessant om te weten? Dachten we wel. Want vriend Mahmood was/is een goeie gap van John Deuss. De leden van dit artistieke duo zouden ooit met elkaar in contact zijn gebracht door twee Nederlandse avontuurlijke ondernemers Gerrit Seinen (rip) en Chris de Ruiter (rip). Kwoot:

"Respectievelijk het baasje van Trapman Olien en de eigenaar van witte pomp De Fakkel in Beneden-Leeuwen, van De Hacienda en de man achter de fraude van de tanker Salem" (1).

Wat deden Deussie en Mahmood na elkaar de hand te hebben geschud? Ze voerden papieren transacties uit, waarbij niet bestaande oliederivaten en niet bestaande projecten cq. resorts driftig werden rondgepompt via een woud aan niet met Marlies Dekkers gelieerde GMBH's en allerlei Caraibische vehikels. Om zo ondermeer "miljarden van rijke Nederlanders te onttrekken aan het oog van de fiscus".
Kijk, kan die halve minister De Jager wel proberen om info over die 15 rijke famieljes in zijn Pandoradoos te houden, maar wij hebben Geert Plopper niet nodig om de deksel een heul klein beetje open te wrikken. Stay tuned.

(1) Trapman? De Hacienda? Salem? Komen we binnenkort op terug.

  • Datum: .

woensdag 7 oktober-2009
Over die samenwerking tussen John Deuss en Azmat Mahmood gesproken. Het ging jarenlang buitengewoon crescendo. En de geldbomen groeiden zo tot in de hemel, dat de aanwezige engelen cq. de tig keer 72 maagden een stukkie moesten opschuiven. Dat buitenstaanders daar hongerig van raken is begrijpelijk. Zo ook de famielje van Azmat in Londen. Die wilde graag meeliften met het duo bij hun Caraibische bancaire avonturen.
Maar dat zag het duo niet zitten en gedreven door revanchegevoelens meldde de familie zich vervolgens bij de Metropolitan police. Om eens even driftig uit te pakken. Onder andere over hun btw-strapatsen en niet in het minst over hun handel in van nep stijf staande oliederivaten.
De bobbies gingen op stap en troffen bij een inval in een villa in Fewhurst Green onder andere een zootje papieren met geschrapte btw-nummers aan. Plus nog een intrigerend adres op de Utrechtse Maliebaan (1). Collega's in Duitsland beleefden eenzelfde Aha-erlebnis. Onze reizende correspondent:

"Chevron schrok zich lam, want ze hadden jaren betaald voor niet bestaande oilservices in Rusland en Kazakstan".

Greed is good zolang je je grenzen kent. En wie daar schijt aan heeft is oliedom. Stay tuned.

(1) Even het kruit goed verdelen. Op de Maliebaan komen we nog terug.

  • Datum: .

woensdag 4 november-2009
In aflevering 4 van deze reeks op 5 oktober jl. maakten wij voor het eerst melding van ene meneer Azmat Mahmood. Een Pakistaanse olieboer met een nering in Neu Isenburg onder de rook van Frankfurt en een luxe optrekje op Gibraltar om niet alle poen te zien verdwijnen in de Zinsenpot van mevrouw Merkel. Zoals gezegd, het baasje van Nimex Petroleum is al jaren een dikke gabber van John Deuss. De enigmatische eigenaar van Transworld Oil, ex-autohandelaar, ex-uitgever en ex-bankier, die er in het verleden niet voor terugschrok om gebruik te maken van de expertise van Theodore Shackley en zijn Iran/Contra buddies. Wat die expertise inhield? Och, een beetje van dit en een beetje van dat. Moord, marteling, drugs, wapens, witwassen. Van die dingetjes dus.
Kunnen we ook meteen het verhaal van een overigens keurige oudgediende uit het oliecircuit een beetje plaatsen. Volgens hem zorgde Johnnyboy in de booming days aan de Golf voor glijdames als daar behoefte aan was. Niet alleen voor allerlei sheiks en gevolg, maar bijvoorbeeld ook voor westerse en oosterse klantjes in Mahmood's resort aldaar, dat onder leiding stond van een Nederlandse manager. Waar een klein land al niet groot in is.
Overigens was het niet toevallig dat vriend Mahmood investeerde in de horeca. Tegenover het Portugese blad Essential liet hij onlangs namelijk weten dat hij zijn belangen graag spreidt. Zo is hij momenteel bezig met het uit de grond wurmen van een vijfsterren bedoening in Vilamoura aan de Algarve. Voor de rijken onder ons. Gaat wat moeizaam, want de per maand betaalde aannemer ligt aan de luchtslangen. Met wat juridisch gesteggel tot gevolg. Maar dat lijkt ons pinda's voor vriend Azmat. Vooral met zo'n vriend op de achterhand. En hoe het nou zit met Europol? Aaaaaach. Stay tuned.

  • Datum: .

dinsdag 8 december-2009
Heden bereikte ons een droef bericht. Volgens onze vliegende correspondent is onze goede vriend Azmat Mahmood er niet in geslaagd om zijn Portugese droom te verwezenlijken. De aankoop van het chique Algarve-resort Villa Sol gaat niet door. De Pakistaanse gap van de voormalige (?) CIA-asset John Deuss kreeg van de bank te horen, dat zij de stop uit het project trok. Oorzaak van die verrassende move: intrigerende publiciteit op een Nederlandse website.
Zo trek je sporen in Rheinland Pfalz (1), dan weer in de Algarve. Kleintje Muurkrant goes international. Stay tuned.

(1) Zie aflevering 75 en 76 van de serie Shady van half november dit jaar.

  • Datum: .