Door Jan Portein
Eerst duwen wij even uw geheugen onder de kouwe douche. Om de hoofdfiguur in spe van deze serie, Jaap-Pieter Elenbaas, alvast van een fleurig kader te voorzien. Daarvoor moeten we terug naar de afleveringen 26 en 27 van de serie “Vrienden onder elkaar” waarin Jaap-Pieter's praktijken prominent aan bod komen. Inclusief het toesturen van suggestieve klerenhangertjes aan onverlaten die aan zijn eigen fauteuilpoten of die van zijn opdrachtgevers zaagden. Verder kwam Jaap-Pieter bij ons nog voorbij in aflevering 46 van de serie “Skenes vanachter de coulissen”. Mocht u na het smakelijk verorberen van al dit heerlijks nog een gaatje over hebben dan adviseren wij u met graagte om bij Goegel even te zoeken naar “De criminele notarissen Eldering en Van der Veen”. Komt u terecht op de schrik en verderf verderf zaaiende site “De Notaris” van Marcel Vrinssen. En daar vindt u dan moeiteloos naast voornoemde notarissen ook Jaap-Pieter terug. Een financieel expert die na zijn voortijdig afgeknapte bancaire carrière zijn toevlucht zocht in de zorg. Daarover ontvingen wij van een oude vertrouwde correspondent de aan duidelijkheid weinig te wensen mail. Komt ie:
“Die teringlijer van een Jaap-Pieter Elenbaas is er bij Van Lanschot uitgeflikkerd na al mijn tweets over hem destijds en de onthulling dat hij lid was van dat businessclubje in het Wapen van Rijsenburg [club van 100, red.]. Hij is toen gaan werken bij blindeninstituut Bartimeushage in Doorn”.
En dat was correct. Jaap-Pieter beschreef die zwaai aan de carrièretrapeze alsvolgt. Komt ie:
“Veel van wat ik tot nu toe heb opgebouwd en geleerd, dank ik aan trouwe werkgevers in de financiële sector als Achmea, Staal en Van Lanschot. Na 23 jaar financiële dienstverlening is dat in 2019 geëindigd met mijn vertrek bij Van Lanschot. Met zoveel veranderingen in de financiële sector was ik dit keer niet de persoon die de verandering leidde, maar was ik onderdeel van de verandering. Is dat erg? Het is nooit leuk om zo'n boodschap te horen, aan de andere kant gaf het mij de mogelijkheid om mijn eigen pad te ontwikkelen. Op een of andere manier lukt mij dat slecht als ik letterlijk en figuurlijk nog verbonden ben aan mijn opdracht, mijn team, klanten en werkgever. En ook van deze ervaringen leer je weer. Hoe ga je ermee om dat je van de ene op de andere dag er niet meer bij hoort. Of dat afscheid nemen nog niet zo makkelijk is; hoe deed ik dat zelf bij collega's of hoe nemen anderen afscheid van jou? Ik weet zeker dat ik iemands vertrek nu anders zal beleven. Letterlijk is je (vrije) tijd zo ingevuld. En hoe zorg je ervoor dat deze tijd ook betekenis heeft? Ik heb dat onder andere gedaan met vrijwilligerswerk. Door vrijwilligerswerk heb ik nieuw inzicht gekregen in diverse leefwerelden en ben je ook weer onderdeel van een sociaal en zakelijk verband.
Voor mijzelf was al duidelijk dat ik een overstap naar een andere sector wilde maken en met een sterke wens naar “de zorg”. Een sector met betekenis en die in allerlei opzichten ertoe doet. De financiële sector steekt de afgelopen jaren veel energie in het bepalen en neerzetten van haar maatschappelijke voetafdruk. Hoe je het wendt of keert is de betekenis van dat product toch emotieloos, behalve als de belegging niet rendeert:-). Die emotie en betrokkenheid is in de zorg er van nature en zij zoeken juist naar een balans waarin betrokkenheid en betekenis gecombineerd worden met zakelijker handelen.
Hoe mooi is het dat ik mijn bijdrage ga leveren aan de verandering. Hoe dan? Per 1 februari a.s. Start ik als Manager Klant & Relatie bij Bartimeus. Bartimeus heeft de ambitie om de expertise-organisatie te zijn voor iedereen met een visuële beperking. De teams van Klant & Relatie zijn het visitekaartje van Bartimeus en de vanzelfsprekende schakel om de buiten- en de binnenwereld met elkaar te verbinden. Wij zijn het welkom voor de klant, de inspirator voor de organisatie en de aanjager voor verbeteringen van werkprocessen. Rollen en verwachtingen die mij bekend zijn en die passen in mijn eigen ambitie en de missie van Bartimeus. “Zorgen dat alle mensen met een visuële beperking 100 % kunnen leven”. Bartimeus is in 2020 gestart met een nieuwe inrichting en leidende werkprincipes. Ik zal leren over de zorginhoud & complexiteit en haar cultuur. Gelijktijdig wil ik graag mijn ervaring inzetten om deze kanteling tot een succes te maken. Een resultaat voor alle betrokkenen: onze cliënten, zorgverleners/verwijzers & onze medewerkers, zodat Bartimeus zowel maatschappelijk als financieel rendement levert. Trots dat ik deze overstap maak. Zo begint 2020 met een mooi nieuw begin, proces en ambitie.
# Bartimeus#100 % leven#hetgaatnietomhoeveelprocentjezietmaarhoeveelprocentjeleeft#Bartimeuslaathetzien.”
Van teringlijer tot een zalvende zoon van Timeüs. Ce n'est qu'un pas. Stay tuned.
- Datum: .