Skip to main content

Door Jan Portein.

Volgens de liegende fietser is de oorlog in Oekraine “onze oorlog”. In die mening zonder twijfel gesteund door zijn ranja met een rietje drinkende Sophietje achter op zijn bagagedrager. Maar hoe zat het dan met de oorlog ter behoud van onze gordel van smaragd? En om nog eens wat te noemen: de oorlogen in Korea, Vietnam, Joegoslavië, Afghanistan, Irak, Lybië en Syrië. Waren dat in de ogen van onze geweldige visionair nou ook onze oorlogen of niet? Om op het geo-politieke toneel niet voor lul te staan? Of kut. Of schemerzone. Je moet tegenswoordig zorgvuldig zijn.

Dat laatste geldt binnen dit kader ook voor het aanbieden van excuses. Nadat koning pilsje voor onze wandaden in Indonesië zijn excuses had aangeboden kon de liegende fietser blijkbaar niet achterblijven bij het gevalletje Kosovo en stak alsnog bij de “vergeten” Dutchbatters een tuiltje sorries in de gleuf. En om de boel netjes te houden woont de ironisch genoeg niet geheel vrij van Russische genen zijnde minister van Defensie Jonkvrouw Karin Hildur Ollongren – ondermeer de ex-akela van Rutte's geheimschrijvers bij Algemene Zaken en ex-lid van de Raad van Advies bij het tuttifrutti-instituut van tiaradraagster Amalia – op 11 juli de herdenking in Potocari bij. Zo. Stoep schoon. Einde verhaal. Terug naar Kiev. Stay tuned.

  • Datum: .

Door Jan Portein.

Mocht u onverhoopt nog steeds de Telegrof als lijfblad hebben dan heeft u deze portie ronkende rimram zonder twijfel al gelezen. Zo niet, dan kan u hier alsnog terecht. Hou wel uw broek vast, want er is een goeie kans dat ie met een rotgang afzakt. Volgens haar van Ollongren heeft het Nederlandse barettencluppie dat twintig jaar lang door Afbaardistan hobbelde namelijk het verschil gemaakt. Waarbij? Bij het brengen van vrede en veiligheid in dat Allahvergeten land. Onder andere door met ware doodsverachting baardsmurfen i.o. met playmobiel duidelijk te maken hoe je de Talibanjers te lijf moest gaan. Of bij dit tweede blondje bij Defensie in korte tijd het besef leeft dat die twintigjarige oorlog geen reet te maken had met het brengen van vrede en veiligheid en in ieder geval begon als een ordinaire strafexpeditie voor het optreden van Osama's Flying Circus op Manhattan mag Mo weten. Een voorstelling btw die grotendeels werd verzorgd en gefinancierd door Saudi's, maar what the fuck (1). Het blijft een leuke bezigheid om recht te lullen wat krom is en dan 27 jaar later of zo sorry te zeggen. Als de voortekenen niet bedriegen zullen we nog veel horen van deze loose cannon. Al zal het niet gaan over bijvoorbeeld de schilderachtige Oekraiense problematiek die in dit artikeltje uit december 2015 voorbijkwam. Dat zou het streven om Zelenski cs. van een EU-stempel te voorzien kunnen schaden. En dat willen we natuurlijk niet. Stay tuned.

(1) Lees in verband hiermee ook eens aflevering 2 van de serie “Biden door de bocht” dd. 12 september 2021.

  • Datum: .

Door Jan Portein.

Ja! Daar was ze weer. Ons adellijke blondje van Defensie. Ze was nog niet terug uit Kiev, waar ze samen met ene Liesje Schreinemacher zo'n tachtig meloen toezegden voor wat herstelwerkzaamheden, of ze verscheen wederom ten tonele om een onderzoek aan te kondigen naar het dubbele leven van al dan niet naar boven verhuisde ex-Gladiolen. Lees dit en snuif daarna wat frisse lucht op. Wat een gelul. Je zal dankzij freule Ollie na al die jaren als gezin even horen waar pappa lid van is geweest. Van een organisatie die er bijvoorbeeld niet voor terugschrok om zich te liëren met luitjes uit de duistere kant van de samenleving als dat noodzakelijk werd geacht. Voor het plegen van inbraken, voor het plegen van overvallen, voor het plegen van moord. En dit alles onder leiding van iemand die zo keurig was dat je er het Amsterdamse zuur van kreeg: Max van der Stoel.
En heel vaak gehonoreerd met een riant verzetspensioen via de Stichting 40-45. Zelfs al was je fout geweest. Wtf. Overigens zou onze Gladio in 1992 zijn opgeheven. Mogelijk. Maar we mogen aannemen dat er zeker sinds 2014, toen de USSA het startschot gaf voor de schermutselingen in Kiev en omstreken, weer her en der wapens zijn begraven en men zich bij sommige gezinnen afvraagt waar pappa in godesnaam mee bezig is. Stay tuned.

  • Datum: .

door Jan Portein

Over blamage gesproken. De Oeki's duwden afgelopen vrijdag een oproep in de gleuf van de in de grote appel samengedreven VN-afgevaardigden. Ter ondertekening. De inhoud moge duidelijk zijn. Grosso modo: of de Ruskies de strijd in Kiev en omstreken als de sodemieterij wilden staken en de bezette gebieden inclusief de Krim wilden ontruimen. 54 van de in totaal 193 leden stemden voor. De rest zag dat niet zitten. Bij die rest zaten praktisch heel Latijns-Amerika, heel Afrika, een groot deel van de Arabische wereld, Zuidoost-Azië en lullige landjes als China, India, Pakistan en Iran. Voilà “de isolatie van Rusland”. Iets daarvan vernomen uit de Nederlandse persbunkers? Heeft de liegende fietser een piano? En wij met zijn allen? Als de voortekenen niet bedriegen gaan we een barre tijd tegemoet. Waar geo-politiek al niet goed voor is. Stay tuned.

  • Datum: .