Skip to main content

Pigs can fly

Hits: 302

zondag 3 mei-2009
We zijn eruit. We weten nu waar die Mexicaanse varkensgriep vandaan komt. Uit de streek rond Vera Cruz. Daar liggen de Carroll Ranches. Een enorme varkensgesticht van de Amerikaanse firma Smithfields Farms. En niet toevallig. Al in 1985 kreeg deze groothandel in varkensonderdelen uit Virginia een boete van 12,6 meloen dollar van de Amerikaanse overheid. Het bedrijf gebruikte de nabijgelegen Pagan River namelijk als closet voor zijn vrolijk rondschijtende lievelingen en dat bleek niet te mogen. Om niet nog eens te worden gedwongen stinkend verdiende dollars achter te laten op het schoteltje van de strenge toiletmiep lieten de baasjes van Smithfield Farms knorrend een mestverwerkingsfaciliteit optrekken. Dat drukte in de jaren daarna uiteraard stevig op de winst. Dus slaakten ze bij Smithfield een riooldiepe zucht toen begin 1994 de Amerikaanse vrijhandelszone (NAFTA) in gebruik werd genomen. Konden de gringos tenminste zonder geouwehoer weer lekker goedkoop produceren. In Mexico. In Vera Cruz. Daar namen de autoriteiten het namelijk niet zo nauw. Ook al vanwege de werkgelegenheid.
In de jaren die volgden verrees dus in Vera Cruz een apocalyptische berg varkensstront. Met daarboven een vrolijk zoemende wolk muggen. Wat geschiedde op een kwaaie dag in 2009? Vliegt er een door de vogelpest aangetaste halve kip over die strontberg. Die kip wordt tijdens die fatale vlucht bezocht door een stel muggen en raakt daardoor in een Turkse vrije val. Bumpt daarbij aan de rand van de berg tegen een verkouden boerenleut op, die net een schepje mest wilde meenemen voor zijn maisveldje. En u ziet hem aankomen: zo ontstond het nieuwe virus. H1N1. Althans, zo wordt het ons nu ongeveer voorgeschoteld door luitjes die in deze materie hebben doorgestudeerd. Inmiddels weten we dat je met een paar Tamifloetjes van oompje Rumsfeld al redelijk snel weer op de been bent. Je kan wel wat last krijgen van aggressieve neigingen, suicidale aanvallen, desorientatie, hallucunaties, delirium en andere lullige bijverschijnselen. Maar dat wil niet automatisch zeggen dat je een Suzuki aanschaft.
Inmiddels zijn al heel wat boeren aan de overkant van de plas ertoe overgegaan om geen toevallige voorbijgangers meer toe te laten bij hun varkens. De varkens mochten eens de Mexicaanse griep krijgen! Heeft u ooit een speklappie zo zout gegeten? Pigs can fly.

Klik hier om uw reactie toe te voegen