Skip to main content

Stropdassenleed (012)

06 januari 2017

zaterdag 13 september-2014
Wtf. Zeil je op je gemakkie met je gap van Turkije naar Samos, word je door Griekse smurfen aangehouden en moet je vier uur wachten voor je verder kan. Dat overkwam de zo nauw met Terneuzen en omstreken verbonden Mikkel Saakashvili deze maand. Maar hij had mazzel. Na die vier uur zagen de Griekse autoriteiten zich genoodzaakt hem weer te laten gaan. Met het oog op de diplomatieke betrekkingen kan je een buitenlander nog wel tijdelijk ontdoen van zijn buikriem en stropdas als diens regering daarom verzoekt. Maar om hem van het kerkertrappie te gooien en het hek op slot te doen is meer nodig. Een internationaal opsporingsverzoek zou bijvoorbeeld een heel eind helpen. Maar jammer nou, ondanks talloze pogingen van het Georgische OM om onze stropdassenvreter wegens een scala aan wandaden op de desbetreffende lijst te wurmen is dat nog steeds niet gelukt. Vooral dankzij de hulp van Mikkel's internationale vrienden in high places.
Zoals eerder opgehoest (1) is een van die vrienden Carl Bildt. De Zweedse minister van Buitenlandse Zaken in het kabinet van partijgenoot Fredrik Reinfeldt. En niet zonder reden. Tussen de diplomatieke en regeringsbedrijven door kwam Bildercarl in 2006 als president van de Zweedse p.r.-firma Kreab tot een smakelijke deal met het Georgische regime onder leiding van Mikkel. Het vehikel van Bildt zou zorgen voor gunstige berichten in de internationale pers en voor aangename contacten in het westerse wereldje tegen een bedragje van een kleine 20 meloen Zweedse kronen. Laten we eens wild doen, dat was zo'n 2 meloen euro. En die verhuisden tussen eind 2006 en eind 2007 naar de ING-rekening van Kreab-agent George Danell in Brussel.
De Zweedse p.r. werkte blijkbaar zo hartverwarmend dat er een vervolgdeal werd geboren. Die leverde Kreab een vast bedrag van 1 meloen dollar per maand op plus een extra zalfje voor speciale projecten. Een zo'n project werd op de rails gezet na de Georgische presidentsverkiezingen van begin 2008. Volgens de aanwezige internationale waarnemers verliepen die namelijk nogal frauduleus en de Zweedse ambassadeur sloot zich bij die mening aan. Maar Bildt en zijn kornuiten gooiden olie op de negatieve persgolven en zorgden voor het terugroepen van voornoemde ambassadeur. Voor wat hoort wat.
In datzelfde jaar stortte Bildt's Georgische cashcow zich opnieuw in de loopgraven. Dit keer om Mikkel's mallotige inval in Zuid-Ossetiƫ te verdedigen. Daarna werd het nooit meer rustig. Toen Saakashvili aan zijn laatste uurtjes als president bezig was plantte hij het stempel staatsgeheim op de Kreab-file. Normaliter blijft zoiets wel een tijdje onder water, maar oud-minister Georgi Chaidavra heeft deze week de deur opengezet in het Zweedse dagvod Aftonbladet. Daarbij kwalificeerde hij Bildt's buitenministeriƫle activiteiten op de enige manier die van toepassing was:corrupt. Het woord is aan Kreab. Stay tuned.

(1) Zie aflevering 11 van deze serie dd. 1 september 2014

Klik hier om uw reactie toe te voegen
06 januari 2017
stropdassenleed