Skip to main content

Van naaien en genaaid worden (002)

02 april 2017

woensdag 18 december-2013
Er gaan al wat langer verhalen dat er voor de kust van Cyprus en van Kreta aanzienlijke voorraden olie, gas en kostbare mineralen zijn gevonden. Volgens Antonis Foskolos is dat laatste het geval en hij zwaait met onderzoeksrapporten om dat te bewijzen. Bij Cyprus wordt gesproken over zo'n 1,5 miljard barrels aan olie. Maar met name de vondst bij Kreta is aanzienlijk, het gaat daar om tientallen miljarden euries en valt binnen het Griekse territorium. Nou niet slecht, denk je dan, goed voor die Grieken. Maar ja een seconde later besef je dat in de nieuwe neoliberale wereld er uiteraard niks voor de bevolking is, dombo! Het schijnt dat zo'n 70% van de opbrengst niet naar de Griekse staat zal gaan. Tja, je moet er wat voor over hebben om bij de Euro te horen.

Trouwens, Dijsselflower nog gevolgd? Komt allemaal helemaal opnieuw geheel in orde met de bankenunie. Er komt over een jaar of 10 een fonds met 55 miljard euries en daarvoor moet die sector zichzelf bedruipen in geval van nood. De burger draait er niet voor op. Geweldig zo'n verhaal, van de soort "Ome Hans vertelt zijn neefje over luilekkerland".
De werkelijkheid is ietsje anders. De plunderende bankiers rond de Middellandse Zee (waaronder Frankrijk) willen dat de gelden van het Europese Fond voor noodhulp aan staten nu gebruikt kan worden voor de banken. En, u raadt het al ... hoe wordt dat fonds gevuld? Juist ja, door belastingbetalingen. Dus ook hier nog een jaar of twintig doorbijten op een houtje (zolang er nog houtjes zijn) en dan, ja dan: luilekkerland. Ondertussen zijn dan water, zorg, onderwijs, pensioenvoorziening, huisvesting en infrastructuur, ja alles "onder de tucht van de markt gebracht". En op die nieuwe tolautowegen is het vast lekker rustig. Nee, Dijsselflower weet dat je levende kikkers alleen kan koken door de temperatuur van het water langzaam te laten stijgen...

Klik hier om uw reactie toe te voegen
02 april 2017
Van naaien en genaaid worden