Schuld en boete (001)

01 maart 2017
Hits: 438

dinsdag 31 juli-2012
We hebben niks met de doodstraf. Dat is ons te straf. Ligt in Iran effies anders. Zo blunderden wij vanochtend tegen het onheilspellende bericht aan, dat vier Iraniërs een voortijdige terugkeer naar de stofstatus tegemoet kunnen zien.
Ze hadden volgens de kadi als baasjes van een investeringsvehikel twee banken voor in totaal 2,3 miljard dollar te pakken genomen via een scala aan valse documenten. Twee collega’s kregen een zeperd van levenslang en ruim dertig onverlaten die ook bij de affaire betrokken waren kregen elk 25 jaar voor hun ribben. Now we’re talking. Dan is die Bernie Madoff met zijn kunstje van 65 miljard dollar er nog redelijk genadig afgekomen.
Maar nu andersom. Wij weten inmiddels dat Grossbanken als Barclay’s, Lloyd’s, RSBC, HSBC, Deutsche bank, UBS, Rabo en meer van die vette spaarvarkens op grote schaal hebben geknoeid met de onderlinge rente bij leningen. Het aantal miljarden dat ze daarmee jarenlang van Jan Publiek hebben gejat is vooralsnog niet te becijferen. Maar we mogen met een ongerust hart aannemen dat de boordjes heel wat meer hebben opgestreken dan alle Bernies bij elkaar. Het grootste deel daarvan zullen ze wel hebben weggesluisd naar allerlei bizarre eilanden. En dan bedoelen we niet Schiermonnikoog.
En daarmee zijn we er nog niet. Want hun broekriem kon ook op een wat gezelliger gaatje dankzij het jaarlijks wassen en strijken van honderden miljarden uit de ondeugende wereldhandel. Voor het veronderstelde soppen van 17 meloen euro uit de voorraad van steneninvesteerder Willem Endstra (rip) deelde een Nederlandse kadi onlangs nog vier jaar uit aan de avontuurlijke zakenman J.D. Pearl Mountain en werd columnist Willem Holleeder in het verlengde daarvan voor hetzelfde bedrag ontvederd. Dus wat mogen we verwachten als de deftige opperhoofden van voornoemde banken achter het hekje plaatsnemen? Nou niks. Ze komen niet eens op de rol. Misschien nog wel een of andere onderboord of een juffrouw Jannie, maar een opperhoofd? Nooit. Die trekt zich hooguit terug, zegt sorry en verhuist naar zijn buiten op Schiermonnikoog of ergens in de Caraïben. Voor de goegemeente komt er nog een onderzoekje door Klaas Knot en zijn buitenlandse collega’s op gang en Jan de Wit en zijn buitenlandse collega’s mogen een rapportje samenstellen, maar dat is het ook wel zo’n beetje. Schuld en boete? Our ass.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
01 maart 2017
Aantal keren bekeken: 438
schuld en boete

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch