Deuss en de Amerikanski's (007)

02 april 2017
Hits: 531

vrijdag 10 juni-2011
Er is meer tussen hemel en aarde. Hebben we het dinsdag nog over John Deuss gehad. Dat we zo lang niks van hem hadden gehoord. En dat ie via de naakte shortseller Mark Valentine verbonden was met Saoedische financiers van "Al Schijthuis", Amerikaans/Italiaanse mafioso en een Russische Mata Hari of daar staat ie ineens op de site van het maandvod Quote. Naar aanleiding van een rechtzaak over de BTW-carroussel die Johnnyboy liet draaien op Curacao. Niet een lullige draaimolen met drie schele hobbelpaarden, maar een enorme joekelaar waar volgens het OM in een paar jaar tijd ruim 1000 miljard euro werd doorgejast. Onderandere van keurige Britse en Nederlandse bedrijven. Over de duistere bloedbroeders uit bijvoorbeeld de USSA, Canada, Saoedië en Rusland geen letter. Nou, dan stoppen wij nog maar eens een muntje in de gleuf.
Onder de vele klantjes van de met Deuss verbonden Valentine bevond zich ook Shalom Weiss. Een orthodoxe rabbi met flink wat poen omhanden. Daarmee veroverde hij beginjaren negentig een meerderheidsaandeel in het niet onaanzienlijke Amerikaanse verzekeringsvehikel National Heritage. Dat scheepte hij op met duur betaalde edoch waardeloze assets uit zijn louche kennissenkring, waardoor de National Heritage in 1994 erfgoed werd. Met een gat van 400 meloen dollar.
Op een dag aan het eind van de vorige eeuw fêteerde vriend Shalom een paar vrienden uit Albanië, die hun poen niet genereerden uit de verkoop van ansichtkaarten. Hij nam ze mee naar Scores. Een bekende blotekontenbar in New York, waarvan Weiss de eigenaar was. Met als stiekeme compagnon de familie Genovese. Na sluitingstijd werd er nog een flinke file lijntjes opgesnoven en dat leidde tot een stomend dispuut tussen de Albanese gasten en een buitenwipper van Scores. Dat liep slecht af voor de laatste. Hij werd zowel buiten- als doodgewipt. Vond de familie Genovese wat minder en soldaat Michael Sergio kreeg de eervolle opdracht om de Albanese snuivers op te ruimen. Weiss probeerde de zaak te sussen en werd daarbij geassisteerd door zijn advocaat, Michael Blutrich. Lullig voor Shalom, maar Blutrich was voorzien van opnameapparatuur en daarmee konden de Feds bewijzen dat Weiss en de Genoveses partners waren. En dat levert over het algemeen geen goeie rapportcijfers op.
Niet lang daarna werd de rabbi dan ook in de kuif gegrepen in verband met het leeghalen van National Heritage. Hij kreeg een zeperd van 845 jaar petoet. Op zijn laatste dag in vrijheid vloog hij in gezelschap van een paar vederlichte dames al snuivend in een helicopter over New York. Sindsdien raapt hij zeepblokjes op.
Nee, je zult deze kleurrijke rabbi niet terugvinden in het deftige Deuss-dossier van het Nederlandse OM. Maar er is maar één halte tussen 't troetelkind van Fritsje Korthals Altes en de sombere club van Weiss. En dat is Mark Valentine. Shalom en stay tuned.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
02 april 2017
Aantal keren bekeken: 531
Deuss en de Amerikanski's

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch