Skip to main content

Gladiolen in Venezuela (022)

28 februari 2017

woensdag 19 november-2014
Begin deze maand. In de provincie Apure vlakbij de Colombiaanse grens sneuvelt een King 200-toestelletje. Uit de lucht gehaald door de Venezolaanse luchtmacht. Het was niet de eerste keer dat zo'n handig stukje logistiek tot een slordige landing werd gedwongen. En het zal ook niet de laatste zijn. Ze zijn in gebruik bij de producenten van Witte Neus uit de regio en niet te vergeten de CIA die samen met de DEA en rechtse militante rakkers aan de Colombiaanse kant van de grens een alleraardigste basis hebben ingericht. Een Iran-Contra opzetje. Wapens voor drugs. Ouwe tijden herleven. Waar die wapens heen moeten? Wat dacht u? Naar de Maidanners in Venezuela. Om zich te ontdoen van president Maduro en zijn zootje. Zeker nu die in gesprek zijn met Moskou om de naar beneden gemanipuleerde olieprijs te stabiliseren. Geheel volgens het concept van het Strategisch Plan voor Venezuela, dat op 13 juni 2013 in het Colombiaanse Cucuta in elkaar werd gehangen door CIA-stooge Frank L. Holder en de leiders van een paar rechtse paramilities. Hun geloofsgenoten in Venezuela gingen met het aangevoerde wapentuig flink aan de slag. Ze pleegden een reeks van aanslagen, waarbij vooral leden van de nationale garde het piepeltje waren. Zo werd in maart van dit jaar een kapitein van die garde verrast door een sniper. Met een kogel uit een M24E1 geweer, dat een bereik van iets meer dan een kilometer heeft. De kapitein had de leiding bij acties in Maracay om een einde te maken aan het opwerpen van barricades en het in de hens steken van overheidsgebouwen, winkelcentra en scholen (1).
Naar aanleiding van de duidelijk georkestreerde aanslagen hesen de smurfen van de Venezolaanse veiligheidsdienst een ferm onderzoek op gang. Zoekt en gij zult vinden was ook hier van toepassing. Bij acteur Carlos Yánez werd een geweer met telescoop en wat doosjes blauwe bonen aangetroffen en bij een kennis van hem een heel wapenarsenaal dat sterk aan een soort groothandel deed denken. En volgens de laatste berichten werden bij ene Eduardo Guerreiro (zoiets verzin je niet) een voorraadje geweren met telescoop gevonden, 15.000 rondjes ammo en 200 kilo kruit.
In dit onheilspellende Iran-Contralicht is het bijna lachwekkend wat drugsbestrijder Hans Lodder, onze Commandant Zeemacht in de West, afgelopen zondag meende te moeten zeggen (2). Nee, dan was Piet Hein indertijd heel wat reeëler. Stay tuned.

(1) Het bleef niet alleen bij het kelen van militairen. Zie bijvoorbeeld ook aflevering 20 dd. 12 oktober 2014 over de dood van Robert Serra en partner Maria Herrera.
(2) Zie vorige aflevering van 17 november jl.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
28 februari 2017
Gladiolen in Venezuela