Ali Baba in Libië (004)

05 april 2017
Hits: 470

maandag 14 januari-2013
In mei 2011 werd Benghazi opgeschrikt door een onvoorstelbare heist. Met professionele precisie werd een enorme schat aan kostbare antieke voorwerpen uit de tijd toen Alexander Grote nog tot de levenden behoorde uit de kluizen van de National Commercial Bank getakeld. Plus nog een verzameling van zo’n 7700 munten uit de oudheid. De verzameling stond bekend als “de schat van Benghazi” en vertegenwoordigde een waarde die je telraam tot waanzin brengt. Afgezien daarvan vormde de diefstal ook een onherstelbare aderlating voor het culturele bezit van Libië.
Nou hadden ze op dat moment in Benghazi wel wat anders te doen dan zich druk te maken over culturele verliezen, dus was de heist misschien een uurtje in het nieuws. Daarna ging men over tot de orde van de dag. Behalve Kleintje Muurkrant, dat in juli van dat jaar de vanuit Genève opererende Libanese Daltonbroeders Aboutaam in verband bracht met de herverdeling van (een deel van) de buit. Verder niks meer van gehoord, maar we zijn wel wat gewend.
Een paar maanden geleden sneuvelde in Benghazi de Amerikaanse ambassadeur Chris Stevens. Over het waarom tast men nog rond in een darkroom en wie ervoor verantwoordelijk waren is ook nog een enigma. Een detail ging tijdens het gekrakeel verloren: Chris was op dat moment in Benghazi om een museum te openen. Hm? Een museum? Raar.
Afgelopen weekend werd in Benghazi een aanslag gepleegd op de Italiaanse consul-generaal Guido de Sanctis. Geen nieuweling in de woestijn, want de over een persoonlijk contactje bij onze AFM beschikkende Guidootje fungeerde tussen 2002 en 2006 ook al als hoge mieter op de Italiaanse ambassade in Tripoli, toen Khadaffi en Silvio Bunga Bunga nog dikke pizza met elkaar waren. De consul-generaal bracht het er levend af, dankzij de kogelvrije ramen van zijn vehikel. Wat wij leuk vonden? Onze vriend had in een plaatselijk hotel een brainstormpje bijgewoond over de verheffing van Benghazi tot culturele hoofdstad van Libië. Met wie werd nergens nog vermeld, maar zo langzamerhand wordt duidelijk dat je je in Benghazi beter niet kan bemoeien met cultuur. Levensgevaarlijk.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
05 april 2017
Aantal keren bekeken: 470
Ali Baba in Lybië

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch