Skip to main content

Don’t cry

zaterdag 4 augustus-2012
Het duurt niet zo lang meer of het is dertig jaar geleden dat de Falkland Oorlog uitbrak tussen Argentinië en Groot-Britannië. Uitslag: 0 – 1. Maar nu de dag van het jubileum nadert heeft het land van de strijdbare president Cristina Fernandez de Kirchner al een paar keer duidelijk gemaakt dat die wedstrijd misschien is verloren, maar de competitie nog niet. Zo is Cristina weggebleven bij de opening van de Londense Spelen en is er afgelopen week in de provincie Buenos Aires een wet aangenomen waarvoor Cameron waarschijnlijk een kwartiertje het toilet van Downingstreet 10 heeft opgezocht.
Met ingang van heden mogen Britse schepen die betrokken zijn bij het boren naar olie rond de Falklands aka Malvinas namelijk niet meer aanmeren in de havens van voornoemde provincie. Niet onoverkomelijk maar wel verrekte lastig en bovendien gaan daardoor de kosten van het boorproject de lucht in. Daar kwam overigens de nieuwe wet niet uitvallen. De Argentijnen hadden al mucho geprotesteerd toen de Britten hun booractiviteiten aankondigden, omdat de Malvinas in hun ogen tot het Argentijnse grondgebied behoren.
Eind vorig jaar besloten de landen van de Zuidamerikaanse vrijhandelszone Mercosur (Brazilië, Argentinië, Uruguay en Paraguaya) al om schepen onder de vlag van de Falklands niet meer tot hun havens toe te laten. Op het oog is het misschien grutten in de marge, maar zo langzamerhand moet het de Britten toch duidelijk worden, dat er water bij de olie moet. Nou, na het vuurwerk dan maar.

Klik hier om uw reactie toe te voegen