Skip to main content

Torpedo aan bakboord (012)

23 maart 2017

zondag 24 oktober-2004
Ollabolla. Het is alweer een jaar geleden dat we ons eerste schot loste in deze serie. Met een mail aan Kommer Damen van de gelijknamige Shityards. Over het Indonesische corvetten-project, dat toen op het punt stond een fles champagne tegen de boeg te krijgen. Het hele spul wordt voor 95 procent gefinancierd door bevriende relaties van ons: de RABO-bank en de ING. Riskant? Voor geen euroduit. Atradius, de exportkredietverzekeraar van Neerland’s schip van staat dat wij met zijn allen drijvende houden, zorgt voor afdekking van het risico.
Mocht die gordel van nepsmaragd dus niet kunnen of willen betalen, geen nood:wij passen wel even bij. Wat is per slot een half miljard dollar nou helemaal per hoofd van de bevolking?

Gisteren werd op de AmsterDam tegen Kommer’s project gedemonstreerd. Omdat die corvetten door Djakarta zouden worden gebruikt bij het etnisch-religieus schoffelprogramma in de archipel. En tegen de rol van de twee voornoemde banken. Die protesterende jongens en meisjes laten zich blijkbaar niet zomaar bij de voorgevel nemen. Want je kan als RABO-bank best een eenvoudige van geest in Kameroen de jungle insturen met prietpraat over het oh zo mooie coöperatieve karakter van je geldzak, in Nederland weten gelukkig nog heel wat luitjes wel beter. En dat de ING respect voor de mensenrechten laat opnemen in zijn Business Principles is gewoon een mega-gotspe. Dooie letters. Als je versnaperingen als landmijnen, clusterbommen, uraniumprojectielen, kernwapens en dan nu weer corvetten financiert ben je ernstig gederailleerd in de ruimte onder je kruin als je tegelijkertijd mensenrechten in je vaandel voert. Erken gewoon dat je die rotzooi financiert om er poen aan te verdienen. Erken gewoon dat Kommer geen flikker te vertellen heeft in zijn eigen winkel en dat jij beslist welke artikelen er deze week weer in de aanbieding worden gemieterd. Dan heb je ballen.

Oh, voor we het vergeten. In de wandelgangen hebben we vernomen dat rond de Kerst het kindeke Boris in Irian Djaja en Atjeh zal verschijnen om te zien hoe het daar staat met de mensenrechten. In de planning is opgenomen dat hij na door de autoriteiten daar tijdelijk te zijn geïnterneeerd, verlost van zijn paspoort en gefilmd op 27 december geschokt verklaringen zal afleggen op Schiphol en bij Barend en Van Dorp.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
23 maart 2017
Torpedo aan bakboord