Skip to main content

Van Estoril naar Zandvoort (102)

01 juni 2015

maandag 22 oktober-2012
Haal de zwarte paarden alvast maar van stal. Een Brits smurfenteam is een onderzoek begonnen naar de ranzige affaire rond Sir Jimmy Savile en dan weet je het wel. Dat wordt een stiekeme begrafenis van zoveel mogelijk dossiers die al sinds jaar en dag beschikbaar zijn over het charitatieve koterhopsen van de vorig jaar onder een steen gedeponeerde mediaster. Vooral ook omdat Sir Jimmy zeer dikke mik was met hoge mieters. Zo was ie habitué bij Maggie Thatcher, ook in de tijd dat ze première was. En verder bezocht hij regelmatig de verschillende percelen van de koninklijke famielje. Vooral dat laatste is uitermate interessant, want eenvoudige boerenknuppels als Jimmy werden en worden regelmatig gescreend door een hele meute veiligheidssmurfen om ellende rond de royals te voorkomen. Of die meute stond onder leiding van Sir Klaas Often of de royals hadden shit aan de paniekerige waarschuwingen van bovengenoemde safetysmurfs. Geen wonder dus dat de aandacht zich volledig richt op de leiding van de BBC die de met een bolknak getrouwde presentator zijn goddelijke gang liet gaan.
Btw, hoe was en is dat bij ons geregeld? Hetzelfde. Paleissmurfen verdedigen het koninklijke fort. En soms werden er zelfs “mannetjes” ingehuurd om ongelukken en lekkages te voorkomen (1). En zo kon het gebeuren dat eind 1982 een zo goed als aangenomen maatschappelijk werker buiten de poort werd gehouden. Hij bleek homosensueel te zijn en foei, dat had ie niet vermeld tijdens de sollicitatiegesprekken. Gezien de voorziene vertrouwelijke omgang met de personeelsleden van het Hof en hun gezinnen kon hij het dientengevolge schudden. Vreemd, want je kan misschien niet zeggen dat het aan het Hof wiemelde van de homosensuelen, maar er liepen er wel verschillende luitjes met “die geaardheid” (2) rond en die waren nooit om die reden bij de koninklijke vulles gezet.
Nog meer bewijs dat in 1982 de nodige gevoeligheden op sexterrein leefden binnen de paleismuren was het antwoord van toenmalig premier Van Agt op Kamervragen over wie wel en wie niet op audiëntie bij HM mocht komen. De Volksfiets daarover op 6 november 1982:
“Als je bij de Koningin mag komen voor een officieel bezoek mag je soms wel de levenspartner meenemen met wie je bent getrouwd, maar niet eentje waar je slechts mee samenleeft en zeker niet iemand van hetzelfde geslacht”.
Nog een leuke uit diezelfde tijd. HM en prins Claus brachten een staatsbezoek aan onze oosterburen. Voor die gelegenheid bood de keunigin de Duitse regering een galavoorstelling van het Nationale Ballet aan. In dat programma zou het nieuwe werk “Sarcasmen” van choreograaf Hans van Manen worden vertoond. Maar hoffemetoten keurden het af, omdat bij de pas de deux danseres Rachel haar partner Clint sarcastisch in het kruis diende te tasten.
Waar die gevoeligheden ineens vandaan kwamen? Mogelijk omdat in het jaar daarvoor de prins en juridisch adviseur cq. kindervriend Frits Salomonson wat naïef hadden rondgespankerd in de homosensuele scene van New York. Dat had grote gevolgen, maar het duurde tot 1995 voordat vriend Frits vriendelijk werd verzocht terug te treden uit zijn royale functie. Maar niet vanwege diens strapatsen op het terrein van koterhopsen, maar vanwege de vele publicaties over zijn twijfelachtige zakelijke contacten. Wat dat betreft is er dus niet veel verschil tussen het Britse en Nederlandse koningshuis. Waarvan acte. Stay tuned.

(1) Vgl. de wederwaardigheden van Edwin de Roy van Zuijdewijn in de serie “Royalty” op de site van onze Vervolgverhalen.
(2) Kwoot uit brief van premier Van Agt aan het COC naar aanleiding van deze kwestie.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
01 juni 2015
Van Estoril naar Zandvoort