Tussen premies en piraten (016)

donderdag 21 april-2011
Zoals gezegd, er ging een gerucht dat bij verzekeringsvehikel ASR een geheimzinnig zwartboek rondzwabberde vol smaakvolle hapjes uit het vrij recente verleden. En laat dat nou ook echt zo wezen. Zullen we eens één hapje doen? Gewoon om te proeven. Oké. Komt ie:

" ... Allereerst de vraag, hoe kom je als Amev in een deelneming als Rendement terecht? Simpel, even niet opletten en je zit met de gebakken peren van 3,5 miljoen.
In 2000 bestonden er twee grote assurantiegroepen met woningmakelaardij in het Utrechtse: Reineri/Rendement en de Schoemangroep. De Schoemangroep was afgefinancierd door Delta Lloyd, die daar een dertig procent belang voor terugkreeg, en Amev zat als financier in de Rendement Groep. Niet handig allemaal vond het Utrechtse pluche, dus na bestuursoverleg tussen de verzekeraars werd een fusie geëntameerd tussen deze twee assurantiedeelnemingen.
Zo gezegd, zo gedaan. John R., niet van gisteren, was van het kaliber grote stappen snel thuis. Maar ook van gelijke monniken, gelijke kappen. Om de positie van woekerpolisfabriek Amev veilig te stellen werd toponderhandelaar Eichner van stal gehaald om de boel op de rit te zetten (1). John R. gaf aan 30 procent van zijn aandelen te willen verkopen om zo tot een gelijke financierings- en aandelenpositie te komen. Alleen even een waardering in elkaar draaien. Laat die Rendementgroep met woningmakelaardij nou dertig miljoen waard zijn. Guldens nog, maar toch. Dertig procent van dertig miljoen en ja hoor, John R. kon via de Jaguar-dealer langs af rechtstreeks door naar Zuid-Frankrijk. Toucheerde een slordige tien miljoen gulden die grif door Eichner werd overgeboekt. Zonder garanties! Want verzekeraars onder elkaar, komt altijd goed.
Maar het kwam niet goed, althans niet helemaal. Delta Lloyd was ten tijde van het driftig internetbankieren van Eichner in een conflictje verzeild geraakt. over de waardering van de aandelen Schoemangroep. En jawel, die trokken zich terug. De inmiddels op safari zijnde John R. kreeg een telefoontje van Wout Schoeman, de CEO van de Schoemangroep, dat de deal niet doorging. Wel, jammer, maar zo gaan die dingen. Ook Eichner was op de hoogte en verzocht John R. nederig om de zojuist verkochte dertig procent aandelen weer terug te kopen voor die slordige tien miljoen gulden. Maar John had er geen moeite mee om voor tien miljoen een minderheidsaandeelhouder aan boord te hebben en aangezien het afketsen van een deal niet was uitonderhandeld door toppertje Eichner, kon die weinig anders dan zich eens per jaar op de aandeelhoudersvergadering te melden. Goed gedaan, Jan!
"

Zo. Even uitblazen. Morgen de rest. Stay tuned.

(1) Zie voor Eichner ook eerdere afleveringen van deze serie op onze Followup-site.

Tussen premies en piraten

  • Hits: 396
Klik hier om uw reactie toe te voegen

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch