Tussen yoghurt en snert (003)

30 maart 2017
Hits: 662

maandag 14 juli-2014
Het wordt er allemaal niet vrolijker op. In Bulgarije. Zo was er volgens Drakie's Euro-vehikel en het IMF niks aan de hand met de Bulgaarse spaarvarkens en zo deelt een hotemetoot van de Centrale Bank in Sofia mee, dat de vergunning van de KTB (Corporate Commercial Bank) tot 21 juli op hold wordt gezet en het bijbehorende biggetje (Credit Agricole Bulgaria) wordt genationaliseerd. Vervolgens zullen de tegoeden van particulieren en bedrijven naar het hok van het genationaliseerde biggetje worden getransfereerd, waar ze tot een ton euro worden gegarandeerd. En om deze rigoureuze cosmetische operatie te voltooien krijgt biggetje Agricole ook nog een andere naam.
Waarom al die poespas? Nou, ondanks al het goedkeurend gemiauw van Drakie cs. blijkt het bij de vierde bank van Bulgarije een kolerezooi te zijn. Er wordt zo'n 3,5 miljard lev (1,7 miljard euro) vermist en een deel van de bijbehorende administratie is verdonkeremaand. Of de run op de KTB er het eerst was, of het verdonkeremanen van de poen en de papieren is niet helemaal duidelijk, maar de anonieme verspreiders van de onheilsberichten die de run op gang brachten bleken het bij het rechte eind te hebben.
De boef van dit verhaal zou ene Tsvetan Vassilev zijn. Een grootaandeelhouder, die via een tussenpersoon stiekem enorme bedragen uit de tegoeden van de KTB zou hebben gehengeld. Nou kan dat met name in Brussel geen golf van verbazing hebben veroorzaakt. Al in februari van dit jaar kregen namelijk de Europese Commissie en alle Europese speursmurforganisaties inclusief de AIVD een rapport in hun gleuf gedrukt. Daarin hadden Bulgaarse activisten uit de doeken gedaan hoe het zat met Vassilev. Volgens hullie gaf hij leiding aan een criminele organisatie met contacten bij het OM. Samen met parlementariër en ex-hoofd van de Bulgaarse veiligheidsdienst Delyan Peevski en diens partijgenoot Nikolay Barekov (1). Gezien de nog recente verklaringen van Drakie en het IMF zou je zeggen, dat er met de gratis info geen ene reet werd gedaan. Maar ja, activisten. Wat mot je ermee? Stay tuned.

(1) Zie voor de interessante loopbaan van vriend Peevski de boeiende aflevering 1 van deze serie dd. 10 juli 2013. De partij waartoe Peevski en Barekov behoren is de Movement for Rights and Freedoms die in het hart van Hans van Baalen zo'n warm plekje heeft gevonden (zie “Bulgaarse snert” van 21 januari 2013).

Klik hier om uw reactie toe te voegen
30 maart 2017
Aantal keren bekeken: 662
Tussen yoghurt en snert

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch