Mabeltje (022)

28 februari 2017
Hits: 492

dinsdag 17 januari-2006
Hoe was het ook weer? Mabel had in het pre-royale tijdperk wel eens een nachtje doorgebracht op de Neeltje Jacoba, de schuit van Klaas Bruinsma. Maar Klaas had haar bij die gelegenheden niet geënterd. Alles was platonisch gebleven. Zoals het een dominee betaamt. Toen Mabel uiteindelijk erachter kwam dat Klaas een boefje was, had ze de vriendschappelijke relatie verbroken. En dan mag die Charlie de Chileen bij Kuifje R. de Vries zeggen dat het wel een beetje anders lag, bewijs het maar eens (1).
Nou kregen we onlangs een paar mailtjes over deze kwestie, die ons een dieper inzicht lijken te verschaffen in de relatie tussen de toen begin twintig zijnde Mabel en vriend Klaas.
Volgens die correspondentie zou Mabel namelijk samen met een vriendin geruime tijd hebben gebivakkeerd in een appartement van Bruinsma op de eerste etage van een pand aan de Prinsengracht, schuin tegenover zijn geliefde gerechtsgebouw. En daar zouden de dames niet alleen bezoek hebben ontvangen van de eigenaar, maar ook van lieden uit diens avontuurlijke kennissenkring. Onder wie een van de betrokkenen bij de ontvoering van Caransa.
Tijdens die visites zou de sfeer zeer aimabel en zelfs sportief zijn geweest dankzij de aanwezigheid van wat spullen uit de ruime spirituele voorraden van de drugsbaron. Inclusief uit zijn rijk voorziene wijnkelder onder het bewuste pand, waar heel toevallig ook een paar schilderijen lagen opgeslagen die niet geheel rechtmatig waren verkregen. Geen modernistische prullaria, maar werken van Frans Hals en Jacob van Ruijsdael, die een paar jaar daarvoor uit een museum in Leerdam waren ontvreemd.
Na het luidruchtig verscheiden van Klaas werden die schilderijen door Charlie ter verkoop aangeboden voor een half meloen pegels en na wat kwartetten met justitie, politie en de verzekeringsmaatschappij kwam de deal inderdaad tot stand. Publicitair omlijst door Kuifje R., die daarbij Klaas bewierookte als een lezer van grote filosofen en bewonderaar van Hollandse meesters. De Tweede Kamer ging over de affaire zwaar over haar plas. Net als later over Beauty Mabel, die ten tijde van haar relatie met Beast Klaas een alleraardigste bijnaam zou hebben gehad: de Marmot. Toch wel leerzaam, zo’n stukje helaas wat apocriefe geschiedschrijving. Stay tuned.

1. Zie ook onze gelijknamige serie op de Followup-site.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
28 februari 2017
Aantal keren bekeken: 492

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch