Skip to main content

Valse vlag (006)

02 maart 2017
Hits: 494

maandag 30 november-2009
Kwamen een paar kerels bij de kadi. In Chicago. David Coleman Headley en Tahawwur Hussain Rana. En ze werden linea rectaal naar een kruipruimte verwezen in afwachting van hun proces. Wat ze op hun gekerfde stok hadden? Ze zouden een plan hebben ontwikkeld om de fameuze Deense Mohammedcartoonist te kelen.
Chicken in the basket zou je zeggen. Maar er zit een raar luchtje aan die jongens. En dan vooral aan David Coleman Headley. Die heette voor 2006 nog Daoud Gilani, maar vond het toen tijd voor een metamorfose. Waarschijnlijk om wat gemakkelijker de VS in en uit te reizen. En David reisde wat af. Voornamelijk heen en weer naar Pakistan. En niet vanwege het mooie weer.
In 1998 kreeg ie twee jaar voor zijn mik na tien jaar lang betrokken te zijn geweest bij hero-import. Opvallend laag strafje. Maar Daoud had tegenover de Drugs Enforcement Administration (DEA) dan ook uitvoerig en indrukwekkend gezongen en dat werd gehonoreerd. Daarna reisde vriend Gilani opnieuw naar Pakistan. Nu onder regie van de DEA.
De scheidingswand tussen de winkels van de DEA en de CIA was voor 9/11 al flinterdun door de megalomane war on drugs. Na 9/11 bestond er alleen nog maar een laag drempeltje, omdat men ervanuitging dat de ontstane baardenterror betaald werd met de opbrengsten van de verwarrende middelenhandel. Nou het rare, toen de FBI in 2009 de in David veranderde Daoud in het snotje kreeg stond er in hun files niks over de drugsaffaire uit 1998. Je mag aannemen dat ze bij het Bureau meteen wisten hoe laat het was.
Na zijn arrestatie biechtte Headley op dat hij in 2006 stiekem lid was geworden van de Lashkar-e-Taiba. Geen kegelclub, maar een puriteinse Afghaanse baardenorganisatie die cursusjes terreur verzorgde gevolgd door lessen in de praktijk. David volgde ook zo'n cursus en voor zijn practicum ontmoette hij kort daarop een paar keer een stel Lashkarren in de Verenigde Emiraten.
Na enige voorbereiding ondernam onze David een tripje naar India. Naar Mumbai. U voelt hem aankomen? Dan hoeft u niet naar de dokter. David moest uitvlooien wat daar de leukste doelen waren voor een spectaculaire raid. Oorspronkelijk zou die plaatsvinden in september vorig jaar, maar de Indiaase autoriteiten werden op tijd gewaarschuwd door ... de Amerikanen. De wedstrijd werd afgelast. Op 26/11 gebeurde het toch.
Waarom in september niet en in november wel is een raadsel. Had David na het affluiten van de operatie in september afscheid genomen van de CIA? Of moest Mumbai geslachtofferd worden om de positie van David binnen Lashkar te consolideren? Kan allebei. Maar zeker is dat de FBI met de arrestatie van David Coleman Headley een dossier heeft geopend dat beter gesloten had kunnen blijven. Stay tuned.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
02 maart 2017