Obamamia (004)

01 maart 2017
Hits: 432

dinsdag 2 december-2008
Geinig triootje: Kobi Alexander, Marc Rich en Eric Holder. Aan Kobi hebben we indertijd veel plezier beleefd. Was een van de founding fathers van Comverse Infosys. Een Amerikaans/Israelische onderneming die zich toelegde op het fabriceren van spulletjes, waarmee je telefoongesprekken kon/kan registreren en langs die weg de bellers in beeld kon/kan brengen. Een club die zich dus qq. mocht verheugen in de warme belangstelling van allerlei westerse snuffelinstanties. Da's zakelijk misschien heel leuk. Maar als je in de slipstream van 9/11 ineens ervan beschuldigd wordt stiekem een Trojaans paard in je apparatuur te hebben gestald ten behoeve van de Mossad, dan wordt het een stuk minder. Er ontstond voor de liefhebbers een echte spionagehype, die zelfs in Nederland voor heisa zorgde. Tijdens de eerste schermutselingen rond de zaak Huseyin Baybasin (1). Comverse zat heel stil toen het geschoren werd, veranderde haar naam in Verint en ging na het wegebben van de hype gewoon verder met de usual business. Kobi was inmiddels al een tijdje elders zijn zakken aan het vullen. En toen dat te lang duurde haalde hij samen met een paar ouwe Comverse-gabbers een kunstje uit op de beurs ter waarde van 57 meloen dollar. Met voorkennis, dat wel. En het kwam uit, dat ook. Kobi nam de kuierlatten naar Namibie en rust daar nu op zijn lauweren en in een hangmat (2).
Maar daarmee zijn we er nog niet. Kobi is namelijk een echt kind van zijn vader Zvi. Een flink in de kluiten zittende Israelische oliebaron, die via het uitdelen van dure kraaltjes en spiegeltjes heel wat pomprechten in Afrika verwierf. Dat deed hij vaak samen met Marc Rich. Ook al iemand die graag de grenzen van het toelaatbare opzocht en bij tijd en wijle met zijn middelvinger omhoog die grenzen overstak. In 1983 zag Marc zich genoodzaakt om net als later de zoon van Zvi de Verenigde Staten schielijk te verlaten. Hij dreigde in een kerker te worden gepleurd wegens een gevalletje belastingfraude en illegale oliedeals met Iran. Net voordat Bill Clinton in 2001 het presidentstokje overgaf aan George Wacko haalde hij Rich van het haakje (3). Degene die met de uitvoering van het pardon werd opgezadeld? Dat was Eric Holder. Toen het op een na hoogste baasje op Justitie. En, zoals wij vorige week al op uw bord tilden, dat is dezelfde Holder die nu dankzij Obama op het hoogste treedje terecht is gekomen. Change? No we can't.

(1) Zie de eerste afleveringen van de series "Comverse" en "Cold Turkey" op onze smaakvolle "Followup"-site.
(2) Vervoegt u zich rustig bij onze zoekmachine, vul "Kobi" in en de hele serie "Valt er nog wat te putten?" valt in uw schoot.
(3) Voor meer over Marc Rich adviseren wij u dezelfde weg in te slaan als bij Kobi.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
01 maart 2017
Aantal keren bekeken: 432

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch