Skip to main content

Uitverkoop (007)

02 maart 2017
Hits: 442

vrijdag 9 oktober-2009
Toen Sibel Edmonds nog maar net haar prettige hoofd boven het maisveld had gestoken draaide John M. Cole zo'n beetje zijn laatste rondjes bij de FBI. En hij vroeg aan een collega van de zevende etage, waar ook de directie dagelijks neerplofte, wie die Sibel for gods'sake was. Antwoord:

"Wat ik weet is dat alles wat Sibel zegt waar is. Ik heb haar file gelezen. De zevende etage mag wel eens gaan nadenken over maatregelen tegen haar.
Cole: Hoe kan ik haar benaderen?
Zij van de zevende etage: Zou ik maar niet doen. Het Bureau gaat zeker iets proberen te ondernemen tegen haar, want ze willen niet dat dit allemaal naar buiten komt
".

Dat "allemaal" sloeg op de Turkish Connection, waarbij hoge mieters binnen de Amerikaanse nomenclatura en de polletiek tegen ruime beloningen staatsgeheimen en andere goodies richting Bosporus spuiden. Een van die beloningen was een vette baan bij een Turkse onderneming na het verlaten van de staatsruif.
Inmiddels weten we welke maatregelen tegen Sibel werden genomen. Ze kreeg een dubbele gag order. Niks naar buiten tillen of je gaat de petoet in. Uiteindelijk hielp het geen hol, maar haar recente onthullingen hebben ook nog geen eruptie in Washington veroorzaakt. Kan ook moeilijk, want Turkije speelt in het Midden-Oosten een te grote rol om het zomaar voor de ballen te kunnen schoppen.
En zoals zo vaak gezegd, dat was ook van doorslaggevende betekenis bij de affaire rond Huseyin Baybasin. De Turks-Koerdische zakenpief die aan deze kant van de plas met gelijksoortige onthullingen kwam over corruptie en chantage in de contacten tussen luitjes uit de high society van verschillende Westeuropese landen en Turkije. Over een van die gevallen hebben we ons de vellen geschreven: die rond secretaris-generaal van Justitie en kindervriend Joris Demmink (1). Het haalde geen reet uit. Nee, Baybasin kreeg geen gag order. Maar hij zeilde wel voor lange tijd een Nederlandse kruipruimte in. Heel effectief. Dat wel. Stay tuned.

(1) Zie vooral de serie Cold Turkey op onze onverbeterlijke Followup-site.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
02 maart 2017