Bandstoten tegen Desi (004)

donderdag 17 maart-2005
Wat bracht het onderzoek van de DEA naar de achtergronden van Randy Habibe boven Caraïbisch water? Daarover meldt Copa-coördinator Van Winsen het volgende:

 

  • Habibe is eigenaar van enige bedrijven die kennelijk zijn opgericht dan wel worden gebruikt voor het witwassen van gelden afkomstig uit de verdovende middelen handel (Wilfried Tjon a Loi gebruikt zijn bedrijven zeer waarschijnlijk voor precies dezelfde doeleinden). Habibe wordt o.a. geassisteerd door zijn broers Ivan en John Habibe en anderen.
  • Venezolaanse en Colombiaanse drugshandelaren, waaronder topmensen van het Medellin-kartel, leveren geld aan Habibe die dit middels schijntransacties (koffie, cacao, auto’s) of in code in de boekhouding van zijn bedrijven verantwoordt. Om het vervolgens te herinvesteren dan wel dit geld boekt op diverse bankrekeningen in meerder landen of het gebruikt om aangehouden drugshandelaren vrij te kopen.


(Er zijn nog een paar hypotheses maar die zijn momenteel voor ons nog niet echt relevant)
”.

Ten tijde van het samenstellen van het Copa-rapport misschien nog een hypothese, maar eind 1993 werd die omgezet in een Amerikaanse aanklacht tegen Randy in de justitiële actie tegen het zogenaamde La Costa kartel. Deze onderneming werd ervan beschuldigd 80 ton cocaïne en 250.000 pond marihuana naar de States te hebben overgeheveld en vanaf 1980 zo’n 800 miljoen dollar te hebben witgewassen.

De Arubanen zorgden binnen de organisatie voor de logistiek met eigen vliegtuigen en schepen, voor de leverantie van de chemicaliën die voor de cokeproductie nodig zijn en voor het witwassen van de revenuën via de rekeningen van hun import-export bedrijfjes in de Arubaanse Free Zone.

In 1998 werd Randy in verband met deze zaak door Aruba uitgeleverd aan de Verenigde Staten en ging in Florida voor het luik wegens conspiracy en het witwassen van voornoemde 800 meloen. Hij zou overigens niet de laatste zijn die wat deze connectie betreft tijdelijk het front verliet. Stay tuned.

 

Bandstoten tegen Desi

  • Hits: 439
Klik hier om uw reactie toe te voegen

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch