Skip to main content

Gladiolen in Venezuela (020)

28 februari 2017

zondag 12 oktober-2014
De wereld draait door. Ook als Van Nieuwkerk een lekke band krijgt. Of een deel van onze redactie Moussorgsky's “Nacht op de kale berg” in extremis vorm geeft in Zwitserland. Neem bijvoorbeeld de onheilspellende gebeurtenissen in Venezuela. Een paar weken geleden liet de Colombiaanse president Santos ene Lorent Saleh terugsturen naar waar hij vandaan kwam: Venezuela. Deze nog jonge Gladiool had contact gezocht en gekregen met een in de jungle kamperende paramilitaire spierballenbrigade. Niet om als een Joke te leren koke op een stapeltje takkies, maar voor de overname van een voorraadje deftige wapens. En het contracteren van een paar snipers en luitjes die een beetje fatsoenlijk konden omgaan met explosieven. Het plan was om die grimmige experts in te zetten bij de ruiming van 20 Venezolaanse regeringsfunctionarissen. Een operatie die volgens Lorent was geïnitieerd door belangrijke figuren uit de Venezolaanse politieke oppositie, die het “Strategisch plan voor Venezuela” van Frank L. Holder cs. een kontje wilde geven (1).
Stond ie op het lijstje of niet? Geen idee. Maar een paar dagen nadat Lorent Saleh op de glazen tiet en in de dag- en weekvodden furore maakte, werd op 1 oktober jl. de veelbelovende 27-jarige parlementariër Robert Serra in zijn eigen huis in Caracas gemarteld en overhoop gestoken. Zijn partner cq. assistente Maria Herrera deelde zijn lot. Een paar dagen daarvoor had de jonge Chavista en misdaadbestrijder in het openbaar de plannen van Saleh en diens (politieke) opdrachtgevers nog fel veroordeeld. Dat had ie achteraf beter niet kunnen doen. Maar achteraf kijk je in de black hole van Bella 84.
Btw, wie waren die opdrachtgevers eigenlijk? Officieel onbekend. Maar zeker is wel dat twee oppositieleiders, Julio Borges en Ramon Muchacho, eind juni van dit jaar in het Spaanse Guadarrama opdoken voor een gezellig samenzijn met hoge geheimsmurfen van de volgens Edward Snowdon door de CIA getrainde en gefinancierde Centro Nacional de Inteligencia (CNI). Plus een roedel geheimschrijvers van de Fundacion para el Análisis y los Estudios Sociales (FAES). De denktank achter de Partido Popular onder leiding van voormalig premier José Maria Aznar, die zich al eerder heeft bemoeid met een regime change in Venezuela (2).
Tijdens voornoemd samenzijn keek het ondeugende gezelschap allereerst naar een ingeblikte boodschap van Maria Corina Machado, een ex-collega van Julio en Ramon die verklaarde dat ze het zo jammer vond niet aanwezig te kunnen zijn wegens bezigheden elders. Een Venezolaanse Kenauchita, die Maria, die er niet voor terugschrok om de afgelopen tijd actief te participeren in het straatgeweld tegen de regering en zich merkwaardigerwijs in maart van dit jaar zelfs eventjes tot Panamees ambassadeur liet benoemen. Om tijdens een bijeenkomst van de Organization of American States (OAS) een lading pek en veren te kunnen uitserveren op het bord van president Maduro. Vanwege die mallotige escapade kon ze wel meteen adios zeggen tegen haar parlementaire entourage, maar ze smelt blijkbaar nog steeds de subversieve kazen.
Na de boodschap van Maria te hebben verwerkt stortten Julio en Ramon zich samen met hun gastheren in een langdurige vergadering, waarbij werd besloten de spanning in Venezuela verder op te voeren met meer geweld op straat en aanslagen. Kiev all over again. Om na de coup net als in Mexico een ferm begin te maken met de privatisering van de Venezolaanse olieindustrie. Onder het motto: het doel heiligt de gladiolen. Stay tuned.

(1) Zie voor CIA-Frankie en zijn Colombiaanse kornuiten bijvoorbeeld aflevering 4 van deze serie dd. 13 februari 2014.
(2) Zie voor de overtuigde democraat Aznar bijvoorbeeld het artikeltje “Bek houden” dd. 12 november 2007.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
28 februari 2017
Gladiolen in Venezuela