Tussen premies en piraten (009)

maandag 28 maart-2011
September 2003. Afspraak blijkt afspraak te zijn. Ook voor de Rijssense ATP-groep. Die krijgt namelijk van de kadi te horen dat zij de PSL Reisadviesgroep BV moet overnemen. Zoals in 1999 was overeengekomen. Betekende tegelijkertijd dat de Financiële Adviesgroep van PSL een leninkje van 6 ton in de pocket mocht terug verwachten. Over de overnamesom van de reisadviesgroep mochten beide partijen (ATP en inmiddels Hestia) vrolijk gaan kissebissen.
Dat laatste viel erg mee. Bij Hestia was de bodem van de schatkist blijkbaar zo bloot komen te liggen dat het bod voor de overname van 6 ton met gejuich werd begroet. Een cadeautje van rond de twee meloen voor ATP, waarvan de CEO later zou opmerken dat het heel prettig onderhandelen was geweest met de top van Hestia.
Diezelfde top leek in die tijd toch al te lijden aan het Sinterklaas-virus door akkoord te gaan met 8 tonnetjes voor de verzelfstandiging van de kantoren in Uden en Capelle aan de IJssel. Is in ieder geval een tikkie minder dan de 860.000 euro voor 75 procent van de aandelen van de twee kantoren, die Lindhout in december 2002 met ze was overeengekomen.
Achteraf kijk je een melkkoe tegen haar uiers, maar ten tijde van de faillissementsdatum bleek dit bedrag nog veel te hoog te zijn, omdat beide partijen als franchisenemers nog vorderingen ter waarde van meer dan 500.000 euro hadden in verband met door Hestia niet afgedragen provisies. Een van de partijen had als onderdeel van de koopovereenkomst voor een gedeelte van de koopsom een lening gekregen. Je houdt het niet voor mogelijk, maar vlak voor het faillissement presteerde Hestia het om die vordering te cederen naar AMEV/ASAM. Maar ja, dokter Eichner zat daar niet om uit zijn neusgaten te baggeren. Om over Dart Vader Rob Beumer maar te zwijgen.
Hoe mager ook, PSL Financiële Adviesgroep kon dus binnen een termijn van vijf maanden na overname door Hestia 1,2 meloen euro verwachten met betrekking tot inspanningen die vóór die overname waren geleverd. Alleen, die kwam nooit aan. Dat wil zeggen, niet de hele mep. Waar de main core van dat bedragje is blijven steken is voor geïnteresseerden in deze materie net zo'n enigma als het sexleven van Mark Rukke. Al leven daarover wel eensluidende gedachten in de richting van een bekende verzekeraar.
Wel helder is de storting van 120.000 euro op een kersverse rekening van PSL Reisadviesgroep, die de leiding van Hestia had geopend bij de ING in ... Rijssen. Na ontvangst werd dat bedragje doorgesluisd naar persoonlijke holdings onder het hoofdje "advieskosten". Niet beroerd voor vier maanden achterover leunen in afwachting van een gerechtelijke uitspraak. Want het echte werk was al verricht voordat Hestia de PSL-tent overnam.
Overigens waren de baasjes bij ASAM not amused toen ze via via copieën van de nieuwe ING-rekening in Rijssen onder ogen kregen met de daarop afgeschreven advieskosten. Als de sodemieterij terugbetalen aan ASAM was het devies, want dat had bij welke betalingen dan ook altijd voorrang. Meneer Beumer moest namelijk nog wat financiële vlekjes wegwerken, die waren achtergebleven na de strapatsen met het wonderduo Van de Meene - Van den Hombergh. En zoals gezegd, dokter Eichner zat toch niet voor Jan Doedel bij Hestia!
Bij al die narigheid was het niet verwonderlijk, dat de stemming onder het personeel van de Financiële Adviesgroep naar polaire temperaturen daalde. De bijbehorende ziekteverschijnselen werden door ringarts Eichner heldhaftig bestreden, waarbij hij te pas en te onpas met zijn AMEV-credentials liep te wapperen. Onder andere bij de onderhandelingen met een verzekeraar die graag wilde weten waarom Hestia een maand na de overname van PSL gestopt was met het betalen van pensioengelden. Geen probleem, de grote baas zou zorgen dat alles goed kwam. Ja, ja. Maar het kwam niet goed. Aan het eind van de rit bleek dat er twee jaar lang niks aan pensioengeld was afgedragen.
Leuk voor het personeel. Eerst ga je de keien op nadat je werkgever de top van de bietenberg heeft bereikt en dan zit je ook nog met een gat in je pensioen. Maar zo zijn die grote jongens in de verzekeringswereld. Als ze betalen moeten zijn ze niet thuis. Nu we het toch over melkkoeien hebben: de kwestie rond de pensioenen zou nog een juridisch staartje krijgen. Komt nog. Stay tuned.

Tussen premies en piraten

  • Hits: 456
Klik hier om uw reactie toe te voegen

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch