Skip to main content

Van Brussel naar Sjanghai (007)

01 januari 2014

dinsdag 7 januari-2014
Gelukkig. Eindelijk een licht Nederlands tintje in dat Turkse polletieke gerotzooi. Komt zo: In 2012 had premier Erdogan tot vier keer toe een tête à tête met ene Yasin al-Qadi (1). Yasin was in een eerdere fase van zijn leven het baasje van Ptech (2). Een Amerikaanse it-firma die ondermeer het Pentagon, de FBI, de Secret Service, het ministerie van Justitie, de blauwe brievenbrigade, de douane en het Witte Huis in zijn klantenklapper had zitten. En als je dan ook nog ene Dick Cheney en ene Recep Erdogan tot je persoonlijke gappies mag rekenen, dan zit je gebamzaaid (3). Maar wat jammer nou, neusoperaties van de Feds brachten aan het licht dat vriend Yasin betrokken was bij de financiering van Al Schijthuis, de bedoening van Captain Caveman. Via een omvangrijk netwerk waarin ook de Canadese diplomatenzoon Mark Valentine figureerde, die zijn niet al te frisse bezittingen had gestald bij de Caraïbische spaarvarkens van onze eigen Johnny Deuss (4). Ook geen onbekende in het Midden-Oosten. Het duurde dan ook niet lang of Yasin's naam prijkte op het meest urgente Amerikaanse verlanglijstje van wanted Schijthuisleden. Zijn bezittingen in de USA en later ook in andere NATO-landen inclusief Turkije werden onder nul gebracht en Ptech kon een paar jaar later zijn deuren sluiten.
Werd Yasin bij de luxe vodden gegrepen en naar Guantanamo overgebracht voor het passen van een oranje overall? Met zulke vrienden? Forget it. Te beginnen bij 2007 werd zijn naam langzamerhand gezuiverd en in 2012 kon hij zijn handen definitief in onschuld wassen. In datzelfde jaar arriveerde hij tot vier keer toe met zijn vliegende privéspeeltje op de tweede luchthaven van Istanbul, waar alle securitycamera's op hold waren gezet. Yasin werd bij al die gelegenheden opgewacht door het opperhoofd van de presidentiële garde, die hem gauw gauw achter de douane langs loodste en overbracht naar het bureel van premier Erdogan. Waarover de twee ouwe gappies het hadden? Nou, allereerst over het ontdooien van Yasin's poen en vervolgens mogelijk over het financieren van de zware baarden in Syrië. Volgens kwaaie tongen via de Halkbank, die ook al betrokken was bij het riekende betalingsverkeer richting Iran en het middelpunt vormt in het huidige corruptieschandaal.
A fine mess dus voor Erdogan en het zal niet meevallen om die mess op te ruimen. Stay tuned.

(1) Als je dat schrijft als al-Kadi zal je geen bom onder je auto aantreffen.
(2) Als je dat schrijft als P-tech zal je geen drone voor je raam zien verschijnen.
(3) Tot die exclusieve vriendenkring behoorde ook Mohammed Sacirbey, de vroegere verloofde van prinses Mabel (zie ook: aflevering 40 van de serie “Cold Turkey” dd. 9 januari 2008).
(4) Zie aflevering 6 van de serie “Deuss en de Amerikanski's” dd. 7 juni 2011

Klik hier om uw reactie toe te voegen
01 januari 2014
van brussel naar Sjanghai