Skip to main content

Brutaal

Hits: 345

dinsdag 2 december-2003
Je moet toch wel godvergeten brutaal zijn. Colin Powell heeft vandaag op Jaap’s afscheidsfeestje in Maastricht gezegd dat Rusland als een speer zijn rudimentaire troepen uit Georgië en Moldavië moet terugtrekken. Dat had Moskou jaren geleden al beloofd maar nog steeds niet uitgevoerd. De betrokken landen moesten hun eigen militaire boontjes kunnen doppen. Met Amerikaanse adviseurs en Amerikaanse marionetten als regeringsleiders. Maar dat laatste zei Powell er effe niet bij.
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken werd als majoor in Vietnam geconfronteerd met protesten uit eigen rangen over de slachtingen die speciale eenheden aanrichtten onder de burgerbevolking. Een zo’nbloedbruiloft speelde zich af in het dorpje My Lai. Powell moest deze zaken van hogerhand onderzoeken. Een quote uit zijn brief aan de legerleiding:
“ ... Het is mogelijk dat bij incidentele gevallen sprake was van het mishandelen van de burgerbevolking en krijgsgevangenen. Maar dat is zeker geen algemeen beeld. Integendeel, de relatie tussen de Amerikaanse soldaten en de Vietnamese burgers is uitstekend te noemen”.
We zijn nu zo’n 35 jaar verder. Opnieuw proberen de VS een paar landen de Pax Americana op te leggen. Opnieuw is de relatie tussen de Amerikaanse soldaten en de burgers uitstekend te noemen. Zeg, Colin, je hebt misschien gelijk als je zegt dat de Russen op moeten lazeren uit Georgië en Moldavië. Maar zou je je eigen zootje ongeregeld eindelijk ook eens kunnen laten opdonderen uit Afghanistan en Irak. Misschien helpt dat al een heel stuk bij het uitbannen van het terrorisme in de wereld.

Klik hier om uw reactie toe te voegen