Zuidoosten wind (001)

08 april 2017
Hits: 336

woensdag 8 december-2010
Met een diepe zucht liet het Ierse parlement de enorme bezuinigingen passeren. Politici weten wel wanneer ze over de streep kunnen gaan en Ierland is (nog) IJsland niet. De aandacht gaat nu naar landen als Portugal, Spanje, België Italië en kijk daar is ook Frankrijk.
Wat ietwat aan de aandacht ontsnapte in de hype van Ierland is OostEuropa en de Balkan. Banken in Bulgarije en Roemenië zijn ook in de problemen geraakt. Nou is dat ver van het bed, maar 12 procent van de Roemeense banken is eigendom van Griekse, zo ook 33 procent van de Bulgaarse banken. En als die verder in de problemen komen, dan wordt er in Athene een nieuwe aardschok verwacht. Maar het stopt niet daar want 100 miljard euro giftige schuld landt in Parijs en 80 miljard in Frankfurt.
Bovendien zitten twee Oostenrijkse banken, waaronder Bank Austria, tot over hun oren in Roemeense, Bulgaarse en Hongaarse zaken. 't Is wat jammer dat Bank Austria eigendom is van de grootste Italiaanse bank Unicredit, want dat betekent dat ook zij wat tegenwind zullen krijgen. Nu garandeert de Italiaanse staat Unicredit voor 100 procent. Voelt u hem hangen? Maar we zijn er nog niet, Unicredit is ook eigenaar van de Beierse HVB, niet bepaald bekend als solide bank.
Bijna vergeten, maar Unicredit is onder andere eigenaar van Vanderbilt Capital Advisers in de VS. Het herhaalt zich want VCA verwacht 4 miljard verlies op zijn beleggingen. Kortom, wordt vervolgd.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
08 april 2017
Aantal keren bekeken: 336
Zuidoosten wind

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch