Skip to main content

Klein vuil (004)

09 april 2017

maandag 21 november-2011
Het Europese Financiële Stabiliteits Fonds (EFSF) heeft al een kleine 13 miljard euries geregeld voor Ierland en Portugal. Die leningen lopen via de bekende verdachten, Deutsche Bank, Hongkong and Shanghai Banking Corp, RBS enz., en uiteraard met inzet van Goldman Sachs. De verwachting is dat er nog een kleine honderd miljard euries zullen volgen. De banken steken 1% van dat bedrag aan commissie in eigen zak. Niet slecht zo'n regeling, althans voor hen.

Kent u hem nog, Avigdor Lieberman, de Israëlische Minister van Buitenlandse Zaken. De man die het liefst alle Palestijnen in rook ziet opgaan? Avigdor is baas van het Ministerie van Buitenlandse Zaken en dat heeft al jaren ruzie met de Mossad. Daar zijn de salarissen hoger dan bij BuZa en dat steekt. Het feit dat Mossad medewerkers als stakingsbrekers een BuzZa staking saboteerden maakte hen niet populairder. Maar nu worden oud Mossad medewerkers bij Buza gedropt als ambassadeurs (b.v. In Turkije) en dat gaat Avigdor te ver. Stop met de dienstverlening aan de Mossad was zijn opdracht.

Als de naam Jon Corzine u niks zegt dan heeft u vast niks geïnvesteerd in de inmiddels failliete MF Global. In 2010 kwam MF Global met een 6,25% lening van 325 miljoen dollars op de markt. Een kleintje, die lening in die wereld. Maar wat aan de aandacht van velen ontsnapte was de ietwat voorspellende zinsnede dat de rente met 1% verhoogd zou worden als Jon Corzine voor 1/7/2013 benoemd zou worden als minister door Obomba. Ja je bedrijf gaat er beter van worden als je minister wordt. Dat zijn de regels. Maar goed MF is nu dus pleite. Ze hadden 44 miljard aan verplichtingen terwijl er maar 1,4 miljard aan kapitaal tegenover stond. Te weinig toezicht, waar hebben we dat meer gehoord. Speculaties met Italiaanse en Spaanse obligaties kostte ze de kop. Wie volgt?

Hoe geweldig privatisering werkt werd duidelijk in Engeland. Daar stond in de Financial Times een aardig artikeltje over pensioenen. Als iemand in 1994 70.000 Pond in een pensioenfonds had gestopt, dan zou de waarde daarvan 15 jaar later pakweg 116.000 Pond zijn. Helaas was dat niet zo, want in 2009 was de pensioenwaarde ietsje minder dan 70.000 Pond. Hoe dat komt? Nou simpel, kosten meneer, kosten. Onder Thatcher werden kollektieve pensioenregelingen aangepakt en zoveel mogelijk vervangen door verzekeraars, vandaar.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
09 april 2017