Skip to main content

Verhalen uit de kelder (001)

08 april 2017

maandag 23 oktober-2006
Tsja, daar zit je dan te zweten tussen je bretels. Met tegenover je een rechter-commissaris en elders in het vertrek een paar beffen. In een zaak waarmee je geen bal of penaltystip te maken hebt. Lullig, maar wel eigen schuld.
Op 3 april om tien uur ‘sochtends kwamen twee speurneuzen van het Korps Landelijke Politie Diensten even ouwenelen bij Jort Kelder in het Quotebureel aan de Amsterdamse Singel. Koppie koffie? Nou graag. Suiker en melk? Lekker. Waar kwam u voor heren? Nou wij willen graag nog even met u praten over dat schietincident hier (november 2003). Een van de speurneuzen brengt een teepje op gang en zegt (quote):

“De reden dat wij hier zijn is dat u een artikel hebt geplaatst in februari jl. op de site van Quote.nl, genaamd “Was het Willem H.?”.
Jort: Dat klopt.
Speurneus: De schietpartij op het kantoor van Quote is destijds door Amsterdam onderzocht. Daar is niets uitgekomen. In het stukje dat u hebt geschreven refereert u toch een beetje aan Holleeder.
”

Waren er ooit drie woorden nodig om soepeltjes een grot open te krijgen, bij Jort was “Holleeder” voldoende. Na wat inleidend geneuzel belandde hij al snel bij Brammetje Moszkowicz, de advocaat van Willem H. en parkeerwacht van Willem’s vervoermiddelen.

Jort: “...Ik heb in mijn column de affaire met dat meisje beschreven. Moszkowicz zat achter haar aan en was geïrriteerd geraakt dat ik met haar aan het daten was. Dat was in augustus 2003. Tusen Moszkowicz en mij bestonden al irritaties naar aanleiding van het feit dat hij het wilde aanleggen met de zus van een meisje met wie ik een relatie had. Die zus wilde dat niet en dat liet ik hem weten.
De getuige vertelde vervolgens spontaan over het feit dat ze (Quote) wel eens bezig zijn geweest om te kijken naar de manier van betalen door Moszkowicz. Omdat dit niet van belang is voor de zaak waarover wij de getuige wilde spreken zijn wij hierop niet nader in gegaan en hebben wij dit niet uitgewerkt. Hij vervolgde over het incident met het meisje:
Een half jaar daarna was ik met een meisje dat ik kende gaan eten in Cinema Paradiso. Gewoon gezellig. Ze kwam op een gegeven moment terug aan tafel en zei dat Bram in de hoek zat en gezegd had dat ze bij me weg moest. Het was vol daar, ik had hem niet gezien. Ze wist geen reden en vroeg: “wat zullen we doen?”. Ik zei: “Niks”. Toen kreeg ze een sms-je “weg bij die Kelder” of zo, zei ze. Een uurtje later zijn we weggegaan.
Later kreeg ik telefoon van iemand die zei: “Je bent te ver gegaan. Je hebt Bram beledigd. Je moet je realiseren dat je hier een prijs voor gaat betalen. Kom bij de maffia nooit aan hun meisjes”.
Speurneus: ”Werd dat gezegd door die persoon aan de telefoon?”
Jort: “Ja, het was iemand die aan een tafel ernaast had gezeten. Ik heb dat niet kunnen zien. Er zaten veel mensen tussen. Naar ik meen zaten Holleeder, diens vrouw Dijkhuis, Bram, diens vrouw en Polak er. Ik heb de volgende ochtend nog een telefoontje gekregen: “Dat had je niet moeten doen”.
En toen, een paar dagen later, dinsdag dacht ik, stond Holleeder ineens bij ons voor de deur te posten en te kijken. Ik ging in Luxembourg een kop koffie drinken en toen zat ie ook tien meter verderop. Hij sprak me niet aan. Maar er werden wel ineens een paar mensen bang. Hij stond met een fietsje hier voor de bloemenmarkt.
Ik heb nooit direct een confrontatie met Holleeder gehad. Ik kom hem wel eens tegen op de scooter als ik in de auto zit.
De getuige vertelde vervolgens spontaan het een en ander over mr. Moszkowicz en diens auto. Omdat dit niet van belang is voor de zaak waarover wij de getuige wilden spreken zijn wij hierop niet nader ingegaan en hebben wij dit niet uitgewerkt. Hij vervolgde spontaan met het volgende:
Maar goed, ik zou het heel fijn vinden als die schietpartij een keer wordt uitgezocht, of ten minste als we wisten wie het waren. Maar in het grote geheel stelt het natuurlijk niets voor. Al is het een vorm van intimidatie.
”

Zo, het lijkt wel pakjesavond. Vooral dat gezellige etentje van de families Holleeder en Moszkowicz is een alleraardigst presentje van Quote’s goedheiligman. En dan mogen die twee speurneuzen met vette letters melden dat ze de gratis info over de betalingsperikelen en de auto van maître Bram niet nader hebben uitgewerkt, het stond wel op teep. En reken maar dat dat elders keurig is opgeslagen. Goed, dat was deel 1. Fasten your seatbelts. Er komt nog meer. Stay tuned.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
08 april 2017
Verhalen uit de kelder