Terug die hap (006)

02 maart 2017
Hits: 361

dinsdag 11 maart-2014
Het is dat zijn naam hier al eens eerder voorbij is gekomen. Anders hadden wij ook bij god niet geweten wie hij was. Joos de Momper. Was een Vlaamse Terpen Tijn uit de vroege zeventiende eeuw. En hij kon er wat van. Vonden de moffen indertijd ook, dus werden er nogal wat schilderijen van Joos uit Joodse boedels naar Duitsland afgevoerd. Na 1945 bleek het voor de weinige oorspronkelijke eigenaren die de oorlog hadden overleefd noch appeltje noch eitje om hun geroofde cq. afgeperste bezittingen terug te krijgen. Voor de familie van degenen die het niet hadden gered was het zo mogelijk nog moeilijker. En nog steeds woeden er op dit terrein de nodige veenbranden.
Een klein fikkie wordt vandaag geblust. In Frankrijk. Daar worden vandaag door minister van Cultuur Filippetti met een toefje pomp en een vleugje circumstances drie schilderijen overgedragen aan de rechtmatige eigenaar. Een “Madonna met kind” van een niet nader genoemde maestro, een damesportret van idem en een berglandschap van ... Joos de Momper.
Brengt je onwillekeurig toch weer terug bij de gebeurtenissen in huize Roëll in 1999, waar een De Momper werd gejat en in een later stadium werd vervangen door een ander werk van Joos, maar dan wel een met een fantasievolle provenance (1). Een goed geheugen? Verrekte lastig soms. Stay tuned.

(1) Zie daarvoor de afleveringen 10 en 15 van de serie “Schilderachtig”.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
02 maart 2017
Aantal keren bekeken: 361
Terug die hap

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch