Zwijgen is voor de daders (005)

dinsdag 18 juli-2006
Stel, je wilt zo’n linkse oproerkraaier als Bahar Kimyongür minimaal de petoet in timmeren om de toekomstige Europese Uniegenoten een beetje tegemoet te komen vanwege eerder verleende diensten. Wat doe je dan? Awel, je legt hem stevig af, je zet een proces in de oven en je wacht op een fout.
Die maakte Bahar een paar dagen voor hij op 28 april van dit jaar in Brugge voor de voormalige meesterkok van het Comité P moet verschijnen. Hij plande voor de dag erna een bezoek aan een optreden van een Turks muziekgezelschap in Nederland. De apparatchiks gingen aan de slag. Op 27 april kwamen een stel koekenbakkers van het Belgische OM en het Nederlandse Parket bijeen voor een plan de champagne.
En jawel, als Bahar op de 28ste wordt afgebakken en de 29ste de Nederlandse grens oversteekt wordt hij na een paar honderd meter aangehouden door een paar toevallig in de berm verblijvende koddebeiers, die met een nieuw Turks aanhoudingsverzoek staan te zwaaien (1). Bahar maakt kennis met een benauwd hokje in afwachting van een zitting van het Haagse rechtbank, die moet beslissen over de uitlevering van de “terrorist” aan Turkije.
Op 4 juli jl. eindelijk goed nieuws voor vriend Bahar: de Turkse autoriteiten konden de pot op van de Haagse beffen. Wat niet wil zeggen, dat het zwaard van Onkelinx nu niet meer boven zijn kruin bungelt. In hoger beroep kan hij nog altijd voor vier jaar of meer achter het gaas gaan. En bovendien kunnen tussentijds nog heel goed plotseling een paar gezonde voorraadjes bommen en granaten in het keukenkastje van Bahar worden aangetroffen, die daar eerder niet lagen.
Een leuke suggestie aan het adres van Bahar: zoek eens contact met Abbès Guenned. Dat is een meneer die als intermediair fungeert tussen het islamitische bevolkingsdeel en minister van Justitie Lauretta Onkelinx. Je weet nooit hoe een koe op een haas gaat zitten.
Nog even. De Nederlandse justitiële autoriteiten deden wel heel graag mee met het spelletje van Lauretta’s boys. Je zou bijna denken dat vooraf op hoog niveau overleg is geweest. Per saldo ging het om een terrorist en dan kan je bijvoorbeeld het duo Donnie en Remmie niet passeren. Of, noem eens wat, onze kindervriend op het ministerie van Justitie: secretaris-generaal Joris Demmink, die naar ons is ingefluisterd zeer speciale contacten zou onderhouden in het voormalige Ottomaanse rijk (2). Iets voor vraagjes uit de Kamer? Van Baalen misschien? Karimi? Anyone?

1. Dat dateerde van 6 april! Het eerste verzoek was al in 2002 gedaan.
2. Joris komt prominent voor in onze fleurige serie “Van Estoril naar Zandvoort”.

Zwijgen is voor de daders

  • Hits: 299
Klik hier om uw reactie toe te voegen

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch