Stuxnet (002)

09 april 2017
Hits: 284

woensdag 27 april-2011
Toen de atoomboel in Fuck-U-shima begon te beven en daarna een golfje kreeg te verwerken viel de automatische controle uit. Handmatige bediening leek op dweilen met de brandslang open. Niet verwonderlijk dus dat het hele onzalige productieproces gierend uit de klauwen liep en we nu met een soap zitten die ongeschikt is voor onder de douche. Al gauw waren er geruchten dat de oorzaak gezocht moest worden in de aanwezigheid van een worm in de programmering, die eerder bezorgd was bij de Natanz-centrale in Iran, waardoor Moshe's centrifuges van uranium roomijs dreigden te maken. Maar volgens een Duitse computernerd, ene Ralph Langner, kan het allemaal nog erger. Ralph in maart 2011:

"Het idee erachter is niet alleen de operators in de controlekamer bij de neus te nemen. Het is veel gevaarlijker en agressiever. Het idee is om het digitale veiligheidssysteem in te sluiten en binnen te dringen. Als dat eenmaal is gebeurd kan je van alles verwachten. Je fabriek kan in de lucht vliegen zonder dat je controlepersoneel of het veiligheidssysteem dat ziet aankomen. Dat is angstaanjagend. Maar het wordt nog erger. En wat ik ga zeggen is uiterst belangrijk.
Dit soort aanval kan je ook elders inzetten. Het is niet specifiek toepasbaar bij centrifuges, bij uraniumverrijking. Het zou bijvoorbeeld ook kunnen worden ingezet in een electriciteitscentrale of een autofabriek. Dit virus heeft namelijk familieleden. En als aanvaller hoef je je boodschap niet noodzakelijkerwijs te bezorgen met een USB-stick, zoals we bij Stuxnet zagen. Je kan voor de verspreiding ook de conventionele wormtechnologie gebruiken. En als je dat doet dan maak je uiteindelijk gebruik van een cyber-massavernietigingswapen. En helaas, het grootste aantal potentiƫle doelen ligt niet in het Midden-Oosten, maar in de Verenigde Staten, Europa en Japan
".

Dus stel dat een onverlaat om de een of andere reden een pesthekel krijgt aan Nederland, dan kan ie dus volgens Ralph op vrij eenvoudige manier bijvoorbeeld de atoombedoening in Borssele, Almelo of Petten naar de kloten helpen. Of ons een tijdje laten proeven van de Middeleeuwen door ons gas en licht uit te schakelen. Wat gaan we er toch lekker op vooruit met zijn allen.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
09 april 2017
Aantal keren bekeken: 284

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch