Skip to main content

Effe Apeldoorn bellen

vrijdag 29 augustus-2014
Eerder in de week verklaarden de gewapende groepen in het Oosten van de Oekraïne dat zij van guerrilla naar meer reguliere oorlogsvoering over zouden gaan. Dat ze het offensief van de Oekraïne hadden afgeslagen en nu zelf in opmars gingen. Losse groepen zijn verenigd en er zijn 2 tankbataljons, 2 brigades artillerie, 2 eenheden met Grads (raketartillerie), 1 bataljon gemechaniseerde infanterie, 3 brigades infanterie met de daarbij behorende logistiek steun. Blijkbaar is dat tegenoffensief nu gaande.

Na de eerdere verklaring van het vernietigen van Russische militaire voertuigen, die een leugen bleek is er dan nu iets nieuws. Invasie van Russische troepen, aldus Petro Poroschenko, de “democratisch” gekozen president van Oekraïne. Dat bericht gaat snel de wereld rond en uiteraard springt de NATO op de bagagedrager. Satellietfoto’s van Russische artillerie (niet van een NAVO satelliet trouwens), meer troepen naar Oost Europa en meer van dat moois. Wat jammer dat die foto's als datum 23 augustus hebben.
Uiteraard is er ook weer een rattenstuk in de New York Times geschreven door Michael Gordon. Michael is een “journalist” die niet in zijn eerste leugen is gestikt. Samen met Judith Millar schreef hij sensationele op lucht gebaseerde verhalen over de Irakese biologische- en kernwapens. Die er dus niet waren en waar later van bleek dat de hele leugen-operatie vanuit het Pentagon was opgezet. Met Judith en Michael als “trouwe journalisten” alles opschrijvend wat hen gezegd werd. De publieke opinie klaar maken voor oorlog.
Nu is Michael opnieuw aan het werk. De rest van de journalistiek ook, ze horen een claim en beschrijven het als feit. Als dan iemand contact opneemt met Paul Picard, hoofd van de OVSE missie in het grensgebied, dan zegt Paul dat er helemaal geen troepen en tanks vanuit Rusland de Oekraïne zijn binnengetrokken. Maar ja, dat is het soort nieuws dat “men” in de sfeer van oorlogspropaganda niet kan gebruiken.
Trouwens. wat die “invasie” betreft: wat blijkt een uurtje of wat later ... Poroschenko heeft helemaal niet over een invasie gesproken, dat was een vertaalvautje. Petro zit in een lastig parket, economisch, politiek, militair en diplomatiek.
Niks aan de hand meneer, schade? U weet wat te doen.

Klik hier om uw reactie toe te voegen