Dutroux en de notaris (001)

maandag 28 februari-2005
Op 30 augustus 1996 ging een telefoon van de hotline over die onderzoeksrechter Connerotte had laten installeren ten faveure van zijn onderzoek in de zaak-Dutroux. Het was ene Freddy Ronveaux uit Charleroi. Freddy bleek eerder op die dag een verdacht telefoontje te hebben gehad. In het proces-verbaal van drie dagen daarna stond daarover het volgende:

“Afgelopen vrijdag op 30 augustus 1996 tussen half twee en twee uur namiddag kreeg ik een telefoontje. Iemand dacht dat ik de heer Tagliafero was en vroeg mij vrijwel meteen om informatie over Bruno Tagliafero.

Ik antwoordde dat Bruno de aangenomen zoon was van een familielid vanmijn schoonvader en dat Bruno in november 1995 was overleden.

Toen vroeg hij me waar zijn vrouw woonde. Ik legde hem uit dat mij dat niet bekend was en dat ze voor zover ik wist een huis hadden gekocht maar dat ik niet wist waar. Hij gaf mij toen te verstaan dat hem dat verbaasde want als ze dat inderdaad hadden gedaan dan waren ze wel bij hem te rade gegaan.

Hij drong er bij mij op aan om achter die informatie aan te gaan, maar ik zei dat ik niet meer over Bruno’s stiefvader wist dan dat hij in de omgeving van Aiseau moest wonen. Meer niet.

Omdat hij zo aandrong vroeg ik met wie ik sprak. Na enige aarzeling zei hij dat hij Vincent heette, dat hij notaris was aan de Boulevard Audan in Charleroi, dat hij op zoek was naar een actentas met foto’s en dat het niets te maken had met het schandaal.

Ik hield vol dat ik verder niets meer wist en toen zei hij dat hij bereid was om 100.000 Bfrs. neer te leggen om de actentas terug te krijgen. Ik zei hem dat hij bij mij niet moest wezen, waarop hij weer heel droogjes vroeg: “Wil je echt geen 100.000 Bfrs. verdienen?” Ik bleef bij mijn eerdere uitspraken.

Hij stelde voor mij zijn telefoonnummer te geven voor het geval dat ik achter het adres van Bruno’s vrouw zou komen. Ik zei hem dat dat weinig zin had. Toen was het einde oefening.

Na het gesprek kreeg ik het idee dat het wel eens met de affaire Dutroux te maken kon hebben en ik belde het nummer van het onderzoeksteam.

Ik had de stem van Vincent nog nooit gehoord. Hij drukte zich correct en enthousiast uit.

Ik hoorde ook achtergrondgeluiden tijdens ons telefoongesprek. Daarom dacht ik dat hij vanuit een telefooncel belde.

Ik snap niets van dat verhaal over die actentas. Ik heb nooit iets met Bruno vandoen gehad.

Ik heb nooit andere telefoongesprekken met Vincent gevoerd.

Mijn vrouw is vanochtend het hele verhaal gaan vertellen aan gerechtsinspecteur Carlier uit Charleroi. De klacht van mijn vrouw is op tape opgenomen en zij heeft een brief waarin ik alles op een rijtje had gezet aan hem overhandigd
”.

Zowel de tape van Freddy’s vrouw als de brief van hemzelf bleken later te zijn weggeraakt. Geen unicum in het onderzoek naar de wandaden van Marc Dutroux en zijn companen. Vooral als het woord netwerken viel.

Was Freddy Ronveaux’ verhaal belangrijk? Volgens Connerotte wel degelijk. En hij handelde er dan ook naar. Stay tuned.

Dutroux en de notaris

  • Hits: 360
Klik hier om uw reactie toe te voegen

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch