Skip to main content

Ome Jan

woensdag 30 augustus-2006
Je hebt in Soudan grofweg twee partijen die elkaar jarenlang het leven tot een zure bom maakten: de Muslim-regering in Karthoum en de overwegend christelijke rebellenclub SPLM/A in het olierijke zuiden van het land. Na een stel etnische bevolkingsgroepen in Darfur te hebben uitgemoord tekenden de beide partijen afgelopen mei een vredesaccoord. Voor wat het waard is, want af en toe gaat toch nog wel eens de beuk erin.
Afgesproken is overigens, dat de SPLM/A over vijf jaar moet beslissen of het zuiden zich definitief afsplitst. Mocht dat gebeuren dan is het de vraag of Khartoum ook nog een plekje krijgt aan de olieruif. Zo niet, dan mag ome Jan Pronk opnieuw opdraven.
De SPLM/A heeft inmiddels hulp gekregen. Van wie? Wat had u gedacht? Juist van het land achter het Vrijheidsbeeld. Olie hè. Natuurlijk niet al te openlijk, maar via een zwaar gestiekte huurlingenorganisatie. Het lieflijke Dyncorp. Vooral in voormalig Joegoslavië vermaard geraakt door het organiseren van vrouwen- en kinderhandel, het runnen van bordelen en het instrueren van Al Qaida-leden. En verder in Zuid-Amerika door flora, fauna en eenvoudige boertjes te verrassen met een Agent Orange-kloon uit sproeivliegtuigjes ter verdelging van een concentratie aan cocaveldjes van een concurrerende firma.
De komende tijd gaat Dyncorp zich kwijten aan de heropleiding van de jongens en meisjes van het SPLM/A tot een professionele vechtmachine. Opdat de olie de goeie richting in gaat stromen. Nou ome Jan, haal je tropenhelm alvast maar weer uit de kast. Nog effe en de baas van de Khofi-corner stuurt je weer de woestijn in om erop toe te zien dat alles daar een beetje humaan verloopt. Jezus! Mohammed!

Klik hier om uw reactie toe te voegen