zwijgen is goud

vrijdag 23 maart-2007
Ondanks het feit dat de vreemdelingenrechter zijn vrijlating heeft gelast blijft een Amsterdamse activist gegijzeld op een detentieboot in Rotterdam omdat hij principieel weigert zijn identiteit bekend te maken. Vandaag vindt daarom in het hartje van Amsterdam een solidariteits en protestmanifestatie plaats.
De activist in kwestie is begin 2007 gearresteerd in verband met een protestactie tegen het vreemdelingenbeleid en de daarbij horende steeds verder uitbreidende bevoegdheden van de politie. Door de strafrechter is hij tot een (korte) celstraf veroordeeld. Omdat hij, zoals bij veel actievoerders sinds decennia goed gebruik is, aan zijn zwijgrecht heeft vastgehouden en zijn identiteit niet bekend heeft gemaakt is deze straf onvoorwaardelijk opgelegd. Om hem te dwingen zijn zwijgen te breken houdt de overheid hem sinds het einde van zijn straf begin maart gegijzeld in vreemdelingenbewaring. Hij zwijgt ook uit sympatie met al diegenen die het recht op een legale identiteit in Europa ontzegd wordt.
Deze manifestatie vindt op De Munt in het hart van Amsterdam plaats omdat de activist in kwestie Amsterdammer is, maar ook omdat de Amsterdamse burgemeester als staatsecretaris van het tweede paarse kabinet een van de hoofdverantwoordelijken van het tegenwoordige vreemdelingenbeleid en het bijhorende detentieregime is. Het is de bedoeling aan alle Amsterdammers en
de burgervader vooraan duidelijk te maken dat iedere burger van de stad zoiets kan overkomen zodra die probeert de overheid dwars te zitten. Bij de manifestatie zullen sprekers aanwezig zijn die van zijn situatie verslag doen maar ook van de stand van zaken wat het detentieregime voor geïllegaliseerden betreft.

Komt allen, de manifestatie begint vanavond om 20.00 uur op De Munt in Amsterdam (neem herrie en fakkels mee).

  • Hits: 213
Klik hier om uw reactie toe te voegen

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch