De bomaanslagen in Madrid (003)

woensdag 8 juni-2005
De moord op van Gogh was, als we de AIVD mogen geloven (en waarom zouden we dat niet), niet te voorkomen geweest. Ja, de dader was bekend en de groep waarin hij actief was ook, er waren inform- of infiltr-anten, maar enfin de rest kunnen we elders lezen.
In het vorige artikel onder deze titel spraken we nog het vermoeden uit dat de Spaanse inlichtingendiensten hun informanten hadden in de groep die de aanslagen van Madrid pleegde. Inmiddels zijn er diverse documenten opgedoken waaruit blijkt dat dit zo was. Eén van de beter geplaatste informanten was een imam van een moskee in de buitenwijken van Madrid, Abdelkader al Farssawi, codenaam Cartagena. Vanaf oktober 2002 rapporteerde hij wie er in de groep zaten en wat hun plannen en activiteiten waren. Komt dit bekend voor?
De vraag is natuurlijk wat er met die informatie gebeurde binnen het veiligheidsapparaat en of die aanslagen met al die inlichtingen niet verhinderd hadden kunnen worden.
Ook dit is natuurlijk vragen naar de bekende weg. Lijkt wel wat op het niet eens zijn met de richting die de EU uitgaat. Dat was toch allemaal al geregeld, daar heb je deskundigen voor.
Gelukkig denken Spaanse terroristenexperts daar ook zo over. De ene professor meent dat “de dienst het toch wel heel druk had, of te weinig middelen, of te zeer vasthielden aan de vaste denkschema’s of gewoon traag.” De ander meent dat er “gewoon een verkeerd denkraam bestond. Men ging er gewoon van uit dat zoiets niet zou gebeuren in Spanje. Dus dan kan je niet zeggen dat je wist dat zoiets zou gebeuren
Heb je een dienst die een paar centen kost en dan zoiets. Doet allemaal wel heel sterk denken aan het standaardrisicomijdend gedrag dat heerst binnen een ambtelijke bureaucratie. Na de klap ga je evalueren en kom je tot werkgroepen, betere procedures en robuuster management en meer geld voor meer personeel.

De bomaanslagen van Madrid

  • Hits: 297
Klik hier om uw reactie toe te voegen

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch