De dood en de advocaat (002)

09 april 2017
Hits: 620

dinsdag 22 mei-2012
Om nog eens even duidelijk te maken, dat de gezelfmoorde Maastrichtse advocaat Fernand Tripels niet alleen civiele zaken voor zijn bumper vond verwijzen wij graag naar de story, die wij in het eerste artikel van de serie "Schilderachtig" al zo gloedvol uit de lendendoeken hebben gedaan (1). Die speelde zich af op zijn kantoor ergens in het jaar 2000, toen het illustere trio Robert Noortman (rip), Joep Hafmans en een baron Van Dedem met drie twijfelachtige iconen en twee olieverfschilderijen kwam aanzetten. Die wilden zij verpatsen aan een vermeende cliënt van Fernand, maar helaas was de advocaat niet aanwezig. Zijn secretaresse wel en die controleerde even of voornoemde potentiële koper inderdaad een cliënt van haar werkgever was. Dat bleek niet zo te zijn en ondanks de druk die de drie heren uitoefenden weigerde zij verder stappen te ondernemen en de drie heren verlieten daarop het pand met de vijf kunststukken onder hun arm.
Een paar maanden later werd de secretaresse in een Turks restaurant aangesproken door een flamboyante heer, die haar vriendelijk edoch nadrukkelijk erop wees dat ze de affaire beter kon vergeten. Dat was beter voor haar gezondheid. Die heer bleek Jaap Braam Ruben te zijn. Een gap van het eerdergenoemde kunstzinnige trio, die verderop in de serie "Schilderachtig" nog een paar keer in niet al te gunstige zin voorbijkomt.
Dominique Tripels, de broer van Fernand die in 2004 zelfmoord pleegde, speelde in 2001 een belangrijke rol in de affaire rond zijn cliënt Simon Visser. Een klein radertje uit het avontuurlijke milieu, die irregulier verkregen kunstwerken ondermeer doorstootte naar keurige handelslieden die jaarlijks hun opwachting maakten op de net zo keurige TEFAF (2).
Het feit, dat Dominique zelfmoord pleegde weegt blijkbaar zwaar mee in het oordeel van de smurfen, dat ook Fernand er zelf een einde aan heeft gemaakt. Maar dat lijkt ons wat makkelijk. Vragen als met wie had Fernand een afspraak in het Eurotel, wie belde hem in zijn auto, waarom zou je er een eind aan maken bij een of andere kinderboerderij ergens in Lanaken als je bijvoorbeeld over een pracht van een pand in de Brusselsestraat beschikt en was Fernand misschien bezig met een heikele zaak, zijn vooralsnog onbeantwoord gebleven. Iemand? Stay tuned.

1. Dat artikel verscheen op 1 maart 2010.
2. Als u uw nieuwsgierigheid niet kan bedwingen ga dan terug naar de pagina van 2001, zoek op de term "Visser" en er gaat een interessant stukje geschiedenis voor u open.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
09 april 2017
Aantal keren bekeken: 620
De dood en de advocaat

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch