Khanebraaiers (005)

zondag 11 december-2005
Woensdagmiddag vindt er in de Tweede Kamer een nieuw debat plaats over de affaire rond de Pakistaanse “atoomspion” Khan. Jawel. En daarvoor is zegge en schrijve bijna twee uur uitgetrokken. Dat wordt blijkbaar genoeg gevonden voor de discussie over de wc-rol die Nederland heeft gespeeld bij dit mega-schandaal, dat begon in de jaren zeventig en eindigde ... ja, wanneer eigenlijk precies? Tot de Paki’s een atoombom in het India’se doel konden pushen? Met hulp van Slebos, Burgers, Brabers, Barendregt en andere linkmiegels?
Hoe dit zij, de jongens en meisjes die ons vertegenwoordigen gaan in ieder geval in de clinch over het vrijgekomen rapport van de ambtelijke commissie Bos, de uitzending van Zembla op
7 november en het verdwenen strafdossier Khan. Wat dat laatste betreft heeft Donnie al aan de Kamer laten weten dat het strafdossier ergens tussen 2000 en 2003 over de houdbaarheidsdatum heen was en toen in de papiermolen is gejonast. Je kan niet alles bewaren.
Blijven we toch zitten met de vraag die wij al eerder hebben gesteld in het artikeltje “Pinocchio, que face tu?” dd. 26 oktober 2005. Kort daarvoor had Donnie namelijk op vragen van SP-kamerlid Krista van Velzen geantwoord, dat hij na grondig onderzoek van het dossier-Khan niets had kunnen vinden over een mogelijke inmenging van de CIA bij het besluit om Khan in 1986 niet te laten vervolgen wegens spionage.
Afgezien van de vraag of in het geval van de vader van de islamitische atoombom wel sprake was van een volwassen James Bond-act vielen wij over de term “grondig onderzoek”. Hoezo grondig als het dossier al door de papiermolen was gejaagd? Was het onderzoek van Donnie dan helemaal niet zo grondig en lulde hij maar wat om van Van Velzen af te zijn? Of stond de inhoud op een stel diskettes van de AIVD? Kijk, dan is er ook voor ons nog hoop.
Dus we gaan er eens lekker voor zitten woensdagmiddag. En ‘savonds speelt Heerenveen tegen Levski Sofia. Woensdag? Kan niet meer stuk.

Khanebraaiers

  • Hits: 292
Klik hier om uw reactie toe te voegen

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch