Khanebraaiers (006)

vrijdag 16 december-2005
Jammer, afgelast. Het debat over de Khan-affaire moest woensdagmiddag wijken voor het doormidden zagen van Rita Verdonk. Ook leuk. En wat de Khan-story betreft: wat in een goed reactorvat zit, bederft niet.
Ondertussen heeft Oranje-donor Brinkhorst ook nog wat oude, tot nu toe geheime addenda uit de collectie-Bos vrijgegeven. Met ondermeer een brief van de Pakistaanse proliferatie-kampioen aan Chris van de Klauw, minister van Buitenlandse Zaken uit het kabinet van Gretta-apostel Dries van Agt en reactionair conservatief Hans Wiegel.
In die brief van 1 augustus 1979 verdedigt Khan zich heftig tegen de aantijging dat hij een spion zou zijn geweest, die na het ontploffen van de Hindoe-bom door president Bhutto uit de slaap zou zijn gewekt om bij het FDO en de UCN alle nucleaire geheimen achterover te drukken waar hij de hand op kon leggen.
Een leuke strofe uit die brief willen wij u niet onthouden:

“... Proces- en fabrieksinformatie zijn gretig aan ons verkocht door vele Amerikaanse en Europese ondernemingen (met uitzondering van Nederlandse). Wij konden kiezen uit een groot aantal mededingers. Alle materialen en het grootste deel van de installaties is afkomstig uit de Verenigde Staten – de financiële godfathers. Als je goed betaalt kan je alle know-how en plannen van Capenhurst (1) en waarschijnlijk ook Almelo aanschaffen. De Britten verkochten ons gedetailleerde proces-informatie van Capenhurst en als u meneer X van het FDO naar me toestuurt zal ik hem de documenten laten zien. Het machine-ontwerp is van Frans/Italiaanse origine, op mijn advies door ons zelf gemodificeerd. Noch FDO noch welk Nederlands bedrijf dan ook heeft ons ooit iets aan inlichtingen verkocht. Wij hebben er zelfs vanaf gezien om Comprimo over de streep te trekken toen een agent van het bureau ons verrijkingskennis aanbood. FDO weigerde orders ter waarde van zes miljoen alleen omdat daarbij wat know-how over de krimppassing-machine kon worden gelekt. Dat heb ik gerespecteerd en we hebben nooit geprobeerd om uit Holland know-how los te weken”.

Geinig briefje van Abdul. Vooral dat Nederland geen know-how heeft verkocht is een dijenkletser. Maar dat de Amerikanen voor de spullen hebben gezorgd en de Britten voor een kluitje kennis geeft eens temeer aan, dat de vader van de Islamitische bom eigenlijk helemaal geen spion was. Alles werd keurig aangeleverd. En voor een groot deel betaald met hero-dollars. Het klinkt haast ordinair, maar dat is het ook. Stay tuned.

1. In Capenhurst is het Britse hoofdkwartier van Urenco gevestigd.

Khanebraaiers

  • Hits: 271
Klik hier om uw reactie toe te voegen

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch