Pax Americana (003)

09 april 2017
Hits: 375

donderdag 26 januari-2012
Of wij ook een stel kanjers in Brussel hebben zitten. We hadden maandagochtend nog niet geboerd, dat de Europese poedels de USSA wel zouden volgen op het Iranpad, of ze lieten weten in te stemmen met het strakker trekken van de dwangbuisveters. Niet dat alle lidstaten van harte accoord gingen met het sanctiebesluit en de olieboycot op termijn. De Grieken hadden er bijvoorbeeld zwaar de pest in, omdat ze heel wat meer olie betrekken van Iran dan de andere lidstaten. Maar Griekenland is wel het laatste land dat zijn bek mag opentrekken. Betekent dus ondermeer dat Jan Sirtaki straks weer aangewezen is op de ezel als ie iets wil vervoeren, want benzine zal er straks helemaal niet meer te betalen zijn.
Italiƫ mag dan wat minder afhankelijk zijn van de Iraanse olieboeren en vanouds zijn kannetje in Libiƫ hebben gevuld, door het platdemocratiseren van Khadaffi's groene knollenland is de situatie in de laars er niet rooskleuriger op geworden. Met name de kleinere en oude raffinaderijen zien hun geest zweven. En dat verschijnsel werd deze week nog versterkt door grootscheepse blokkades op de Italiaanse wegen door in collera uitgebarsten vrachtvervoerders.
Inmiddels heeft Iran van haar kant al gedreigd zelf met onmiddellijke ingang een olieboycot in te stellen en onze van schrik piepende poedels snuffelen nu al naar alternatieven elders in de wereld. Maar onderhand stijgen de prijzen en dat is niet ongunstig voor de koers van de dollar. Missie geslaagd, als je tenminste van kortebaanwedstrijden houdt. De Europese consument? Volgende gaatje in de broekriem please. Geen gaatje meer over? Probeer eens bretels.
Nee, dan zijn landen als bijvoorbeeld China, Rusland en India heel wat bijdehanter. Die laten langzamerhand de dollar los en betalen de Iraanse olieleveranties met hun eigen munteenheden of zelfs met goud om van bancair gezeik van Amerikaanse zijde af te wezen. En mochten de Amerikanski's besluiten om Iraanse tankschepen naar een parkeerplaats langs de Straat van Hormuz te dirigeren, dan is China graag bereid om het gat op te vullen. Binnen dat kader heeft het deze week al twee extra supertankers ingehuurd. Regeren is vooruitzien. Behalve als je aan hiphop doet en na een babbel met Obomba denkt dat je Jezus bent. Stay tuned.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
09 april 2017
Aantal keren bekeken: 375
Pax Americana

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch