Terug die hap (001)

02 maart 2017
Hits: 456

maandag 30 mei-2011
Een paar dagen geleden dook hij weer eens op in de internationale mainstream om een boer te laten. Zahi Hawass. De Egyptische minister van oudheden, die tijdens de recente lente aan de Nijl nog even in een kerker werd geworpen, omdat ie als een echte Mubarakker werd beschouwd. Maar hij haalde hetzelfde kunstje uit als Lazarus indertijd en deed zijn best om zijn beschadigde imago in rap tempo op te poetsen. Onder andere door het terugeisen van Egyptische oudheden die door onverlaten waren gejat en door musea over de hele wereld waren geheeld.
Dit keer gaat het om een artefact dat in 1910 was opgedolven door een Duitse expeditie ten westen van de Khufu pyramide. Een Joodse archeoloog zou het in 1936 ver onder de prijs hebben verkocht aan de universiteit van Leipzig. Daar bleef het tot het ruim na de Tweede Wereldoorlog aan Israƫl werd geschonken als een bizar goedmakertje voor de holocaust. Indien nodig gooit Hawass de zaak voor het Internationale beffeninstituut in Den Haag.
Wel een hoop drukte ineens. En ook knap selectief. Zo heeft Hawass nooit lawaai gemaakt toen in 2006 bekend werd dat een onschatbaar mummiemasker van Ka-Nefer-Nefer (een Egyptische edelvrouw uit de negentiende dynastie) zich in het Saint Louis Art Museum bevond. In 1998 gekocht van de bekende Libanese helers Hicham en Ali Aboutaam (1). Ondanks uitgebreide artikelen in de internationale pers geen kik van Hawass (2). Op zich heeft hij onze zegen bij zijn streven om alle gestolen artefacten weer terug te halen naar Egypte. Maar een zuivere agenda? Our (Haw)ass.

(1) Gaat u voor deze boys voor de aardigheid eens naar onze zoekmachine.
(2) Een neerslag daarvan is te vinden in dit artikel.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
02 maart 2017
Aantal keren bekeken: 456
Terug die hap

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch