Herinnert u zich deze nog? (005)

dinsdag 16 november-2010
Terug naar Kerst vorig jaar. Komt een vriendelijke bruine meneer in een Brenninkmeijer-pak bij de douane. Op Schiphol. Met een Keniaanse boy uit Jemen. Die boy had geen boarding pas, maar dat was volgens die vriendelijke bruine meneer niet erg. Want volgens hem was die Keniaanse boy uit SOUDAN gevlucht en die gingen "al the time" zonder de benodigde paperassen naar de overkant van de plas. U weet wat er gebeurde. De Keniaanse boy ging aan boord en ontwikkelde zich tot de ballenbomber. Hij probeerde een snuifje in plastic verpakte PETN in zijn onderbroek tot ontploffing te brengen, maar liep alleen brandwonden aan zijn trouwgereedschap op.
Inmiddels weet u ook, dat voor het tot ontploffing brengen van PETN ook nog een triggerstofje nodig is (1). Nou, daarvoor had onze Keniaanse vriend naast de PETN nog wat TAPN hangen. Volgens kenners op dit gebied is het nog een hele klus om die boel op gang te krijgen. Betekende dus dat Abdulmutallab uitgebreid in zijn fluitgebied moest graaien en dat trok de aandacht. Einde oefening.
Leuk detail: In 2001 werd ene Richard Reid min of meer onder dezelfde omstandigheden bij de kladden gegrepen. Een bekeerde baard die de geschiedenis is ingegaan als de shoebomber. Richard had dezelfde moeizame combinatie in de zool van zijn sportschoenen. Drie keer levenslang in een kruipruimte was zijn doel. Dat zal bij één levenslang blijven, maar dit terzijde.
Je vraagt je wel af waarom de masterminds achter de ballenbomber na negen jaar niks geleerd bleken te hebben van de afgang in 2001. Tenzij je ervan uitgaat dat het om valse vlagoperaties ging en het juist de bedoeling was dat de twee bomklunzen werden gearresteerd.
Even nog naar het begin van dit artikeltje. Die bruine meneer en zijn Keniaanse protégé stonden uiteraard uitgebreid op de bewakingsfilm. Ooit nog iets van gehoord? Nee. Had u iets anders verwacht?

(1) Zie "Boerenbedrog" aflevering 7 dd. 1 november 2010

Herinnert u zich deze nog?

  • Hits: 316
Klik hier om uw reactie toe te voegen

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch