Cold Turkey (031)

zondag 24 juni-2007
Het mankeert er nog maar aan dat ook in Nederland een stel notoire Demmink-hunters op de de schouders worden getikt door snorren in lange leren jassen. Om in het licht van een Philipspeer van 600 Watt aan de tand of andere lichaamsdelen te worden gevoeld over hun bronnen. En vriendelijk edoch dringend worden verzocht hun aantekeningen, mobieltjes, laptops en met moeite veroverde documenten af te geven.
Net zoals de gerenommeerde Turkse onderzoekjournalist Burhan Kazmali eergisteren overkwam op het vliegveld van Istanbul. Op verzoek van niet nader gespecificeerde Nederlandse autoriteiten. Noch het tijdstip, noch de plek waren toevallig. Burhan zou komende dinsdag bij ons Landelijk Parket een verklaring afleggen over de Turkse hopsavonturen van onze "hoge ambtenaar op het ministerie van Justitie".
Kijk, dat komt er nou van als je een pedo-verdachte gewoon op zijn post laat zitten. Die gaat niet zitten wachten tot ie een bijl in zijn nek krijgt. Bovendien zou een hele meute hoge mieters in Turkije ook niet blij zijn met de ophanden zijnde revelaties van Burhan. Dan zou namelijk kunnen blijken, dat er na het ongeval in Susurluk in 1996 geen malle moer is gedaan aan de drugsgerelateerde shit die toen naar buiten kwam. En dat de in zijn Alphense kruipruimte zuchtende Hüseyin Baybasin gelijk heeft. Vanaf deze bescheiden plek geven wij Burhan het advies de komende tijd goed in zijn dooiehoekspiegel te blijven kijken. Om niet hetzelfde lot te ondergaan als zijn Hongaarse collega Iren Karman of zijn Russische collega Anna Politkovskaja.
O, en dan nog even dit. Over Warwick Spinks (1). Volgens een van onze welingevoerde bronnen zou deze internationale kindervriend in de tijd van de IJzeren Dame als Oosteuropees handelsagent in touw zijn geweest voor MI5. Aan die cloak and dagger-carrière zou een einde zijn gekomen toen hij Joris D. en diens amice Harry uitnodigde voor een tripje Londen om ze daar ondermeer te onthalen op een toefje vers vlees. Net toen het moment supreme in zicht kwam klopte een bromsnor van de Metropolitan op de deur. Harry kon zich nog net redden via de ensuitedeur, maar Joris zou het lulletje zijn geweest en op de bon zijn gegaan. Nou zou MI5 nog wel ervoor gezorgd hebben dat die bon bij Interpol onder het hoogpolig verdween, maar Spinks was passé. Hij week uit naar Nederland en woonde een tijdje samen met een journalist. Die kon helaas zijn wafel niet houden over Warwick's kinderhandel en het Britse stuk ongeluk was genoodzaakt om nog verder uit te wijken. Naar Boekarest en Praag. Sindsdien begeleidt hij daar vlijtig buitenlandse investeerders zonder zichzelf te vergeten en ontvangt ie bij tijd en wijle kennissen uit de good old days. Ook Nederlandse. Wat verandert er eigenlijk? Geen Balli. Stay tuned.

1. Zie "van Estoril naar Zandvoort" (55) dd.22 juni jl.

Cold Turkey

  • Hits: 350
Klik hier om uw reactie toe te voegen

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch